Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πρωθυπουργός: Είμαστε μία καλή κυβέρνηση - Πάνω από όλα, στηρίζουμε τους ενστόλους μας στις οικονομικές τους απολαβές!! - Η Ελλάδα ταξιδεύει πια στο πρώτο βαγόνι.


 


Αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα

 
Θέλω να μετρήσουμε μαζί τα εμπόδια, τις δυσκολίες που κληθήκαμε να ξεπεράσουμε.  Πρώτα με τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, αμέσως μετά την παγκόσμια πανδημία, ύστερα την ενεργειακή «έκρηξη» και το διεθνές κύμα ανατιμήσεων. Και σχεδόν καθημερινά επί 3,5 χρόνια τις επιθετικές προκλήσεις της γειτονικής Τουρκίας. Ποτέ καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες δυσκολίες και τόσες κρίσεις όσες η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 
Κι όμως, μέσα σε όλα αυτά τα ταραχώδη γεγονότα πολίτες και πολιτεία, μαζί, κρατήσαμε ασφαλές και σε σωστή πορεία το εθνικό σκάφος. Μετατρέψαμε πολλές δυσκολίες σε ευκαιρίες και ενώ ανορθώναμε μία πατρίδα καθηλωμένη, ταυτόχρονα δρομολογήσαμε και τις τολμηρές αλλαγές που υποσχεθήκαμε. Αυτά ήταν τρία μέτωπα και τρεις νίκες, αλλά και τρεις δυνατοί κρίκοι στην αλυσίδα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης που μας ενώνει.
 
Φίλες και φίλοι, δεν έλειψαν βέβαια και λάθη και καθυστερήσεις. Πρώτος εγώ με θάρρος τα αναγνώρισα. Προσέξτε όμως, τα λάθη γίνονται πείσμα για να τα διορθώνουμε και οι καθυστερήσεις αφετηρίες για ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα.
 
Είμαστε μία καλή κυβέρνηση που προχωρά, ίσως και με αστοχίες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουμε μία άστοχη κυβέρνηση. Γι’ αυτό -το λέω συνέχεια στους συναδέλφους στην κυβέρνηση και στη Βουλή- αντίπαλός μας μπορεί στις εκλογές -κομματικός μας αντίπαλος- να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικός μας αντίπαλος όμως, φίλες και φίλοι, είναι μόνο ο κακός μας εαυτός. Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και θα τον φτάσουμε και με τη δύναμή σας θα τον ξεπεράσουμε.
 
Γιατί έτσι, μέσα από περιπέτειες και δυσκολίες, φτάσαμε στην Ελλάδα του σήμερα, με τους Έλληνες να έχουν απαλλαγεί από 68 βάρη του παρελθόντος. Όλοι σας πληρώνετε λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερες εισφορές, όπως είχαμε δεσμευτεί. Σχεδόν όλοι σας μεταφέρετε δωρεάν, πλέον, την περιουσία στα παιδιά σας. Η εισφορά αλληλεγγύης, αυτός ο φόρος που επιβλήθηκε στα μνημονιακά χρόνια, είναι πια παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.
 
Έχουμε στη χώρα μας σχεδόν 300.000 νέες δουλειές και για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έχουμε πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις. Και έκτακτη βοήθεια -ήταν μία προσωπική μου απόφαση αυτή- σε όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου. Και την 1η Απριλίου θα έχουμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού.
 
.
 
Αλλά θέλω να προσθέσετε σε αυτό το σημαντικό ποσό και παραπάνω από 13 δισ., τα οποία υψώθηκαν ως ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με επιδοτήσεις στο ρεύμα αλλά και στα καύσιμα.
 
Όλοι σας, όταν παίρνετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο τώρα, βλέπετε δυο αριθμούς. Βλέπετε τι θα πληρώνετε χωρίς την κρατική επιδότηση και βλέπετε τι πληρώνετε τελικά, μετά την κρατική επιδότηση. Κόντρα στις «Κασσάνδρες», καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Δώσαμε ενισχύσεις στους ευάλωτους. Δώσαμε χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.
 
Ήταν μέτρα στοχευμένα, ήταν μέτρα αποτελεσματικά -σκεφτείτε τους αρχικούς φόβους για τον δύσκολο χειμώνα, οι οποίοι ευτυχώς τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν- που μάλιστα πλαισιώνονται και από άλλα: από το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο τόσο χλεύασαν οι αντίπαλοι μας, σταθεροποίησε όμως τις τιμές σε παραπάνω από 100 προϊόντα.
 
Και τώρα έρχεται η ώρα υλοποίησης της κάρτας αγορών. Του «Market Pass», που θα καλύπτει το 10% των βασικών αγορών κάθε ελληνικής οικογένειας μέχρι το καλοκαίρι.
 
Μας έλεγαν οι αντίπαλοι μας «αυτά είναι ψίχουλα». Μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας έχει δεχτεί και έχει εγκρίνει σχεδόν 2.000.000 αιτήσεις. Kαι όποιος δεν χρησιμοποιεί την κάρτα θα εισπράττει σχεδόν όλο το ποσό στο λογαριασμό του.
 
Αυτό, προσέξτε, είναι ένα ποσό πολύ σημαντικό, είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά από πού βρήκαμε αυτά τα λεφτά; Ούτε από πρόσθετο δανεισμό, ούτε από φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Φορολογήσαμε τα δύο διυλιστήρια της χώρας για να στηρίξουμε 8 εκατομμύρια συμπολίτες μας, γιατί αυτό επιτάσσει η κοινωνική μας ταυτότητα, γι’ αυτό είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας, η Νέα Δημοκρατία.
 
Αν τα αθροίσετε, φίλες και φίλοι, όλα αυτά θα φτάσουμε στο ποσό των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διέθεσε αυτή η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. Τι είναι αυτό; Είναι δημόσιος πλούτος, ο οποίος τελικά επιστρέφει στους πολίτες, με έμφαση στους πιο ευάλωτους.
 
Όλα αυτά έγιναν πράξη χάρη σε μία τολμηρή αλλά και συνετή πολιτική. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, με βάρος στη συλλογική ανάπτυξη, ώστε σε αυτήν να έχει μερίδιο και η ατομική προκοπή. Γιατί σήμερα, προσέξτε, η χώρα εμφανίζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και την πιο ραγδαία πτώση της ανεργίας.
 
Κάθε χρόνο κάνουμε ρεκόρ επενδύσεων, κάνουμε ρεκόρ εξαγωγών. Και, ναι, είμαστε πια ελεύθεροι από κάθε μνημονιακή εποπτεία, μόνοι μας καθορίζουμε την τύχη μας ως λαός. Τι σημαίνει αυτό, φίλες και φίλοι; Ότι μπορούμε να δημιουργούμε περισσότερο πλούτο και να διανέμουμε αυτόν τον πλούτο δίκαια σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
 
Ο πλούτος τον οποίον χρησιμοποιήσαμε για να στηρίξουμε την κοινωνία -και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό- δεν προήλθε ούτε από δανεικά, ούτε από πρόσθετους φόρους. Προήλθε από το προϊόν της ανάπτυξης. Η οικονομική μας πολιτική δημιούργησε αυτή τη δυναμική δημιουργίας νέου πλούτου, για να μπορούμε να χτίσουμε αυτό το νέο απόθεμα και να στηρίξουμε κοινωνικές πολιτικές, όπως η ανασυγκρότηση της υγείας.
 

Σε αυτά, λοιπόν, τα οικονομικά θεμέλια, φίλες και φίλοι, εδράζεται και η αναστήλωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Από σχεδόν «λαθρεπιβάτης» στην ευρωπαϊκή αμαξοστοιχία, η Ελλάδα ταξιδεύει πια στο πρώτο βαγόνι. Μας σέβονται στην Ευρώπη. Δεν είμαστε το ευρωπαϊκό αποπαίδι.
 
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα στέκεται φρουρός των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια -ήταν πάλι, ίσως το θυμάστε, σαββατοκύριακο Καθαράς Δευτέρας του 2020- αρχές Μαρτίου, η Ελλάδα δέχτηκε απρόκλητη μεταναστευτική εισβολή ενορχηστρωμένη από την Τουρκία. Υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας σύνορα. Υπερασπιστήκαμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα και υλοποιήσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
 
 Όμως, φίλες και φίλοι, πάνω από όλα οικονομική ανάπτυξη σημαίνει και αμυντική θωράκιση. Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει και τα 24 που έχουμε παραγγείλει. Αναβαθμίζουμε ταχύτατα τα F-16 μας σε μοντέλα Viper. Οι τρεις πρώτες φρεγάτες Belh@rra χτίζονται ήδη στα γαλλικά ναυπηγεία. Προσθέτουμε ελικόπτερα, εκατοντάδες τεθωρακισμένα, σύγχρονα πυρομαχικά.
 
Και πρώτα και πάνω από όλα, το γνωρίζετε, στηρίζουμε τους ενστόλους μας με πραγματικές βελτιώσεις στις οικονομικές τους απολαβές. Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ το οποίο μπορούμε να τους πούμε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.
 
Όλα αυτά είναι η άλλη όψη της ενεργητικής μας διπλωματίας. Δεν θέλω να ξεχνάτε ότι τα εθνικά χωρικά ύδατα έχουν ήδη επεκταθεί στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Και ναι, αυτή η κυβέρνηση, μετά από μια δεκαετία αδράνειας, ξεκίνησε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οριοθετήσαμε θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Έχουμε ισχυρές συνεργασίες που απλώνονται σε όλο τον Αραβικό κόσμο, όχι μόνο με το Ισραήλ. Ενώ πανίσχυρες διμερείς αμυντικές συνθήκες μας συνδέουν τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Γαλλία.
 
Όσο για την Τουρκία, δείξαμε με περίσσευμα ανθρωπισμού ότι στεκόμαστε δίπλα στο λαό της σαν καλοί γείτονες στο πρόσφατο δράμα του. Και θα ήθελα να επιφυλάξετε ένα θερμό χειροκρότημα για τους διασώστες μας, οι οποίοι έσπευσαν πρώτοι στα συντρίμμια του σεισμού. Σε αυτούς που, επί μήνες τώρα, μας έλεγαν ότι «θα έρθουν νύχτα» τους απαντήσαμε: εμείς ήρθαμε νύχτα για να σας βοηθήσουμε. Όμως μην έχετε καμία αμφιβολία ότι παραμένουμε πάντα απέναντι σε κάθε απειλή της απρόβλεπτης ηγεσίας της.
 
Η πατρίδα μας είναι πυλώνας σταθερότητας, την ίδια ώρα είναι όμως και τείχος κατά της επιθετικότητας. Είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε αφελείς. Θέλουμε να προχωράμε στο αύριο δίχως να ξεχνάμε το χθες. Ξέρουμε ότι μπορούμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Ξέρουμε επίσης, όμως, ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες για τη χώρα μας και ζητήματα τα οποία κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός -και σίγουρα όχι εγώ- δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία.
 
. Γιατί εμείς αυτά που λέμε τα κάνουμε πράξη, δεν εξαπατούμε τους πολίτες.
 
Όλα αυτά, όμως, είναι μια γενναία ματιά στον καθρέφτη της κυβερνητικής μας συνέπειας. Όταν ήρθα και σας μίλησα, εδώ στη Λάρισα, πριν από τις εκλογές του 2019 σκεφτείτε λίγο τι σας υποσχέθηκα. Τρία απλά πράγματα: μία χώρα με λιγότερους φόρους, με περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, μία πατρίδα ισχυρή με διεθνή ακτινοβολία και μία καθημερινή ζωή σύγχρονη και φιλική. Εσείς θα κρίνετε αν αυτά τα πετύχαμε. Η δική μου απάντηση είναι ότι προσπαθήσαμε και, παρά τις μεγάλες κρίσεις, τους περισσότερους κεντρικούς στόχους που θέσαμε τους υλοποιήσαμε.
  
Θα είμαι ξανά Πρωθυπουργός με τη στήριξη τη δική σας και της σιωπηλής πλειοψηφίας των Ελλήνων, που ξέρουν να αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά. Μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και να διακρίνουν μεταξύ του έργου και των ψεύτικων υποσχέσεων.
 

Δεν έχει η χώρα περιθώρια ούτε για μία χαμένη ψήφο. Κάθε λάθος ίσως να μην διορθώνεται μετά. Σας μίλησα, πιστεύω με αντικειμενικότητα, για το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι δεδομένο εάν υπάρξει μια «στραβή» στην κάλπη. Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως σαφής: η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα. Η δεύτερη θα κάνει ισχυρότερη αυτή την επιλογή. Και στις δύο, συνεπώς, το ψηφοδέλτιο ένα μόνο πρέπει να γράφει: Νέα Δημοκρατία.
 
 
Ο λαός, λοιπόν, θα συγκρίνει και θα κρίνει, γιατί θυμάται και συλλογάται, γιατί ζυγίζει και αποφασίζει. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το παρελθόν που περιγράφει δύο διαφορετικούς κόσμους, είναι και το μέλλον, για το οποίο οι αντίπαλοί μας δεν έχουν να πουν τίποτα.
 
 
Θέλω οι υποσχέσεις να είναι δεσμεύσεις. Όταν μιλώ για καλύτερες αμοιβές, να γίνουμε συγκεκριμένοι: 1/1/2024 θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα έχουμε αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού, με βάση την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.
 
Και βέβαια, για την άμυνά μας μιλούν τα γεγονότα. Σε λίγο ο φράχτης στον Έβρο ολόκληρος θα είναι πραγματικότητα. Τα νέα μαχητικά μας, τα πλοία μας, αλλά και οι συμμαχίες ειρήνης που οικοδομούμε.
 
Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ από καθαρές λύσεις και από καθαρούς ορίζοντες. Και οι αυριανές αποφάσεις θα πρέπει να είναι γρήγορες και τολμηρές, χωρίς να χάνονται σε κομματικά παζάρια.
 
Γι’ αυτό, θα το τονίσω, η αυτοδυναμία δεν είναι μία κομματική σκοπιμότητα. Το πιστεύω ακράδαντα, είναι μία εθνική αναγκαιότητα. Και, προσέξτε, αυτοδυναμία σημαίνει τελικά ευρυχωρία. Να γιατί πρέπει να φέρουμε δίπλα μας όλους τους Έλληνες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου