Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ερντογάν: Η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση μας


 

Ηρθε η ώρα να διεξαχθούν οι συνομιλίες στην Κύπρο μεταξύ δύο κρατών, όχι δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά πιστέυει ότι τρίτα μέρη δεν παρεμβαίνουν στη διαδικασία.

Απευθυνόμενος σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Ερντογάν είπε: «Ως τουρκική πλευρά, ανοίξαμε μια νέα σελίδα στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό, χωρίς να αλλάξουμε αυτήν την εποικοδομητική κατανόηση. Αντί να κολλήσουμε με παραμέτρους που έχουν αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν λύση, παρουσιάζουμε ένα δίκαιο, βιώσιμο και ρεαλιστικό όραμα λύσης μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. “

Στην συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να δώσει στην Νότια Κύπρο όσο νερό θέλει, και αυτό το ονόμασε Ειρηνική Άνοιξη. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μόνη πλευρά που καταβάλλει προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι εγγυητικές χώρες, έχουν επιδείξει την ίδια πρόθεση.

Για τα Βαρώσια σημείωσε στις ίδιες δηλώσεις πως όλα γίνονται με διαφάνεια και στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ωφελήσει και τους δύο λαούς.

Τέλος απαντώντας στο ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της Τουρκίας




πηγή:https://www.viadiplomacy.gr/erntogan-i-kypros-den-mporei-na-entachthei-sto-nato-choris-tin-egkrisi-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου