Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Tα «γεράκια» των ΗΠΑ αντεπιτίθεται στην Τουρκία για S-400: - ΗΓερουσία έχει µηχανισµούς που µπορούν να νικήσουν το βέτο του οποιουδήποτε προέδρου - Βρέθηκαν οι 95 ψήφοι για κυρώσεις -



Tα «γεράκια» των ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους προς τον Αµερικανό πρόεδρο και βρήκαν τρόπο να ξεπεράσουν το βέτο του


Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βαρεθεί να διαβάζουν τις ειδήσεις για το ρωσικό σύστηµα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. ∆εν τους αδικώ. Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ µε επίσηµες και δηµόσιες ανακοινώσεις τους µας είχαν προδιαθέσει ότι η παραλαβή των S-400 από την Τουρκία θα σήµαινε σκληρές κυρώσεις στο πλαίσιο του γνωστού νόµου CAATSA.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που σχεδόν καθηµερινά κάνει πλάκα στους Αµερικανούς, διέψευσε και το υπουργείο Αµυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είπε στην Οσάκα τον Ιούνιο ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ του υποσχέθηκε πως δεν θα επιβληθούν οι προβλεπόµενες, από τους νόµους, κυρώσεις και βεβαίως επιβεβαιώθηκε. Μέχρι σήµερα προκαλεί, βρίζει, απειλεί τους Αµερικανούς, αλλά δεν τον τιµωρεί κανείς. Αντίθετα, ο Ντ. Τραµπ τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο και τοποθέτησε το πιο κόκκινο χαλί που διαθέτει η προεδρική κατοικία για να τον υποδεχθεί. Πριν ακόµα αναχωρήσει, οι αξιωµατούχοι του Λευκού Οίκου άφηναν να διαρρεύσει ότι είναι στα σκαριά µια συµφωνία για τους S-400, ώστε να µην αποτελούν απειλή για τα αµερικανικά µαχητικά F-35.
Αποδείχθηκαν όλα κουβέντες του καφενέ, όπου οι θαµώνες λένε ό,τι λένε χωρίς να πληρώνουν... φόρο! Τι αφήνουν να διαρρεύσει τώρα; Ότι αυτή η επίσκεψη ήταν απαραίτητη διότι ο Ερντογάν άκουσε από τα χείλη του ίδιου του Ντόναλντ Τραµπ ότι τα ψέµατα τελείωσαν. Ότι δεν µπορεί να καθυστερήσουν άλλο οι κυρώσεις και ότι οι S-400 πρέπει να µείνουν κλειδωµένοι στα κουτιά τους. Μέχρι στιγµής κερδίζει ο προκλητικός ταραξίας της Τουρκίας. Οµως είχαµε κάποιες εξελίξεις στις οποίες δώσαµε µεν σηµασία, αλλά δύσκολα τις πιστεύουµε, επειδή µέχρι τώρα οι επίσηµες δηλώσεις των Αµερικανών αξιωµατούχων αποδείχθηκαν κενό γράµµα.

Οι περισσότερες πληροφορίες για το θέµα έρχονται εσχάτως από τη Γερουσία, όπου οι νοµοθέτες που εµπιστεύθηκαν τον Ερντογάν βγαίνουν από το καβούκι τους και απειλούν τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας. ∆εν είναι τυχαίοι πολιτικοί. Αντίθετα έχουν ισχυρό λόγο και επηρεάζουν τις εξελίξεις. Επίσης νιώθουν «ριγµένοι» από τον Ερντογάν, καθώς σε µια συνάντηση µαζί του στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Ντ. Τραµπ, απέσπασαν την υπόσχεση ότι το θέµα των S-400 θα διευθετηθεί. Ετσι νόµιζαν. Ο Τούρκος πρόεδρος παίρνει πολλούς στη βρύση, αλλά γυρίζουν διψασµένοι. Οταν επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Ερντογάν έστειλε το µήνυµα πίσω στην Ουάσιγκτον ότι οι S-400 αγοράστηκαν και θα αξιοποιηθούν, άρα και θα λειτουργήσουν, για τους γερουσιαστές αυτούς άρχισε η αντίστροφη µέτρηση. Σηµειώνω ότι όλοι τους είναι πολιτικοί φίλοι του Αµερικανού προέδρου, ο οποίος -όπως είπε ο Τζον Μπόλτον- έχει προσωπικά και επιχειρηµατικά συµφέροντα στην Τουρκία. Σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ήταν ο σκληρός κ. Μπόλτον, άρα γνωρίζει περισσότερα απ’ όλους µας.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαµ είπε κάτι, και πρέπει να δοθεί σηµασία, διότι η Γερουσία έχει µηχανισµούς που µπορούν να νικήσουν το βέτο του οποιουδήποτε προέδρου. Πόσω µάλλον του κ. Τραµπ, που δεν είναι και ο πιο δηµοφιλής πρόεδρος που είχε ποτέ η Αµερική... Το µήνυµά του είναι ότι αφού δεν θέλει να καταλάβει ο Ερντογάν το πρόβληµα, το πολιτικό σύστηµα της Αµερικής, από τον πρόεδρο µέχρι και τον τελευταίο νοµοθέτη, δεν µπορεί πια να τον διασώζει. Οπότε, τόνισε ο κ. Γκράχαµ, (αν δεν το καταλάβει) «τίποτε άλλο δεν θα λειτουργήσει και η Γερουσία θα περάσει το νοµοσχέδιο της Βουλής µε 95 ψήφους» (εννοεί υπέρ των κυρώσεων). Εάν συµβεί αυτό, που ο γερουσιαστής το θεωρεί βέβαιο, ο κ. Τραµπ δεν θα µπορεί να ασκήσει βέτο. Για τον κ. Γκράχαµ, αυτό «θα είναι η αρχή του τέλους της σχέσης µεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας του Ερντογάν».
Αφήνει βέβαια ανοικτό το παράθυρο για αλλαγή στο καθεστώς των σχέσεων εάν και όταν φύγει από το πολιτικό σκηνικό της χώρας του ο Τούρκος πρόεδρος. Ο συγκεκριµένος γερουσιαστής, που αποτελεί τον «νεροκουβαλητή» του κ. Τραµπ, έχει κυριολεκτικά ρεζιλευτεί λόγω της τάσης του να αλλάζει συνέχεια θέσεις. Οµως πλέον τον παρουσιάζουν πολύ θυµωµένο µε τον Ερντογάν και το ισλαµικό καθεστώς της Τουρκίας. Όλοι ελπίζουν πως επιτέλους θα σοβαρευτεί και θα κάνει τη διαφορά.
∆ιότι µετά τη συνάντησή του µε τον Ερντογάν δεν ντράπηκε και σταµάτησε την προσπάθεια του γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρµενίων. Αναλυτές και διπλωµάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η δοκιµή των S-400 από την Τουρκία µε στόχους τα αµερικανικά F-16 και F-4E ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι µια αίσθηση που επικρατεί και στο γραφειοκρατικό προσωπικό του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτµεντ. ∆εν γνωρίζουµε βεβαίως τι σκέφτεται ο Ντόναλντ Τραµπ. Στις 3 και 4 ∆εκεµβρίου οι ηγέτες των χωρών-µελών του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για να λάβουν πολύ σοβαρές αποφάσεις. Το θέµα των S-400 εξελίσσεται σε µείζον πρόβληµα και για το ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Το ρωσικό σύστηµα είναι απειλή κυρίως για τη χώρα µας και για την Κύπρο, που βρίσκονται απέναντι από την κατοχική δύναµη. Και η Αθήνα δεν δικαιούται να κρύβεται πίσω από την ουτοπία της «ελληνοτουρκικής φιλίας»...