Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Αποφασισμένη να βυθίσει το "Γιαβούζ" εμφανίζεται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων





Bυθίσατε το “Γιαβούζ”»! Το 1976, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνεννόηση, όπως λένε κάποιοι, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε ζητήσει μέσα στη Βουλή τη βύθιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Χόρα». 

Σήμερα, ουδείς το έχει πει δημόσια, πολλοί το περιγράφουν στα τηλεοπτικά πάνελ και μόνο ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης το έχει ξεστομίσει σε κλειστή συνάντηση που είχε στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν η Τουρκία στείλει πλοίο-γεωτρύπανο στο Καστελλόριζο; 

Το «Βυθίσατε το “Γιαβούζ”» είναι ένα σχέδιο που θα αποτελέσει την ακραία τελική απάντηση της Ελλάδας, αν η Τουρκία τολμήσει να στείλει πέριξ του Καστελλόριζου το πλοίο-γεωτρύπανο. 
Οι εκτιμήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή λένε ότι η Αγκυρα δεν θα το κάνει. 
Κι αυτό γιατί κατανοεί ότι, αν το πράξει, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Αθήνα που θα πρέπει να αντιδράσει με τρόπο δυναμικό. 
Και αν αυτό συμβεί, η Τουρκία πρέπει και αυτή να ανταπαντήσει. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα περιθώριο να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. 

Έχει ήδη πολλά να αντιμετωπίσει. 
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η Αθήνα έχει σχέδιο ακόμη και για το πιο ακραίο σενάριο. Το «Bυθίσατε το “Γιαβούζ”» είναι ίσως το πιο απλό. 
Το σχέδιο πρέπει να καλύπτει όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν τη δυναμική απάντηση της Ελλάδας. 
Μετά είναι τα δύσκολα… Εκείνοι που είναι γενικώς υπέρ των «δυναμικών λύσεων» -πολλές φορές επιπόλαια- υπολογίζουν ότι μετά την πρώτη «θερμή επαφή» θα σπεύσουν οι σύμμαχοι και φίλοι να βοηθήσουν. 
Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει σε κανένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο ΥΠΕΘΑ, κατόπιν εντολής του Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επανέλαβε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι «όπως έχω ξαναπεί, όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας…». 

Μπορούμε μόνοι μας; 
Η απάντηση είναι ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η απάντηση, αν έρθουν στο Καστελλόριζο, είναι μονόδρομος», λένε από το ΥΠΕΘΑ. 
Ο ΥΕΘΑ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν έκρυψε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία προκάλεσε η οικονομική κρίση: «Η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί. Αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα. Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή, με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών, να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μια πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί η προσπάθειά μας ήταν, αφού δεν μπορούσαμε να πάμε σε καινούργια προγράμματα, να κρατήσουμε τα συστήματα και τα μέσα λειτουργικά και επιχειρησιακά. 

Και αυτό έγινε γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, γιατί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και γιατί το πήραν προσωπικά», είπε. 

Το ραντεβού Τραμπ - Ερντογάν που θα κρίνει πολλά 

Άπαντες αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των G-20 στην Ιαπωνία. 
Ελλάδα και Κύπρος δεν πήραν αυτό που ήθελαν από τους Ευρωπαίους. 
Η θέση που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ένα τεράστιο «θα» και τίποτα παραπάνω. 
Την ίδια ώρα που για το θέμα της Ουκρανίας, που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν συγκεκριμένα σκληρά μέτρα, δεν είναι δυνατόν να είναι ικανοποιημένες Αθήνα και Λευκωσία με ένα απλό «θα». 
Συνεπώς, μόνο από τις ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πίεση προς τον Ερντογάν. 
Θα έρθει αυτή η πίεση; 
Μάλλον όχι όπως τη θέλουμε. Ο αμερικανικός παράγοντας έχει κάνει πολλές δηλώσεις, κυρίως μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά καμία από αυτές δεν είναι επαρκώς «απειλητική» για την Τουρκία. 

Η Ουάσιγκτον και προσωπικά ο Τραμπ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο για να ξεπεραστεί η κρίση. 
Συνεπώς, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά και αυτό έχει ήδη φανεί. Η Αθήνα έχει πολλές φορές προτείνει να υπάρξει αμερικανική ναυτική παρουσία και στο Αιγαίο αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα στην τουρκική επιθετικότητα. Το αίτημα δεν έχει γίνει δεκτό. 
Οι Αμερικανοί στο Αιγαίο δεν... υπάρχουν και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκονται για άλλους λόγους, πολύ πιο σημαντικούς για εκείνους
Πριν από το ραντεβού με τον Τραμπ, ο Ερντογάν θα πρέπει να περάσει και το κρίσιμο τεστ των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και θα πάει στο ραντεβού με τον Τραμπ πολύ πιο αδύναμος. 

Στην Τουρκία, για πρώτη φορά, έχουν αρχίσει να γράφονται σενάρια για ευθεία αμφισβήτησή του! 
Κάποια από αυτά τα σενάρια λένε ότι 50 έως 60 βουλευτές του AKP είναι διατεθειμένοι να φύγουν, ακολουθώντας τον Μπαμπατζάν. 
Σε αυτή την περίπτωση θα καταρρεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία των Ερντογάν - Μπαχτσελί στη Βουλή. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές, κάτι που θεωρούν σχεδόν βέβαιο όλοι οι αναλυτές



πηγή:http://media.enikonomia.gr/data/files/217035_568fbd6564-81e847ad65b3cb0b.pdf