Εν αναμονή αναδρομικών και συντάξεις, που κατά περίπτωση φθάνουν και ξεπερνούν το 40%.
Ποιοι… τυχεροί περιμένουν διπλό όφελος.
Τι αλλάζει για τα τέκνα θανόντα.
Πως διαμορφώνονται οι απολαβές, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται.
Αγώνα δρόμου ώστε με τις συντάξεις Ιουλίου να καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας στους περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου, δίνει το υπουργείο Εργασίας.
Ο νόμος ισχύει από το Μάιο και συγκεκριμένα από τις 17 Μαΐου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% καταβλήθηκαν χωρίς αλλαγές. Πλέον, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδιώκουν την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, στα τέλη Ιουνίου εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις, χωρίς να είναι σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Ενας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση με τον πάροχο για τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι βάσει νόμου, τα αναδρομικά ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου.
Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων, που δικαιούνται διπλής αύξησης, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί επί την παλαιά παροχή του θανόντα, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:
Ο πρόσφατος νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου και πήρε ΦΕΚ στις 17/5 καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.
Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από την σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού για όλους. Την εν λόγω αύξηση δικαιούνται και οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.
Επίσης, καταργείται η μείωση που επέρχεται με τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Προσοχή όμως. Η αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και βάσει του νέου νόμου, η βελτιωμένη αυτή διάταξη ισχύει μόνο όταν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό. Εάν βγαίνει υψηλότερη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι… διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
1. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
2. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
3. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.
4. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.
5. Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, είχε δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
6. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.
7. Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών, δικηγόρος που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
8. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
9. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κλπ) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
Ο νόμος προβλέπει μια σειρά από πρόνοιες και για τα παιδιά που δικαιούνται την σύνταξη λόγω θανάτου καθώς ορίζει ότι θα λαμβάνουν τη σύνταξη ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι, εφόσον δεν έχουν παντρευτεί.
Τέλος, για τις περιπτώσεις χήρων που εργάζονται και μετά την τριετία χάνουν το 50% της σύνταξης, προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση η σύνταξη δεν μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 360 - 384 ευρώ για 15 και 20 χρόνια ασφάλισης, αντίστοιχα.