Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Ελλάδα, παρά την τεράστια κρίση που διέρχεται, σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, πράττει στο ακέραιο το χρέος της.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ




Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Πρέσβη κα Laura Thompson στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω ευθύς εξαρχής να συγχαρώ, μέσω υμών, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την πορεία του. Μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία, γιατί τώρα είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ο εκφραστής της πολιτικής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα Μετανάστευσης.

Σ’αυτήν την πορεία και την προσπάθεια η Ελλάδα και η Ευρώπη είμαστε παρόντες πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε: Ότι είμαστε αμείλικτοι απέναντι στην τρομοκρατία. Και δεν μπορεί να μην διακηρύσσουμε παντού ότι αυτή, ιδίως, η τρομοκρατία, η τζιχαντιστική τρομοκρατία, είναι μια βάρβαρη τρομοκρατία που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. 
Αλλά δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να συγχέουμε την τρομοκρατία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Και είναι έξω από τον πολιτισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έξω από τον πολιτισμό της Ευρώπης οποιαδήποτε σύγχυση. Είναι ανεπίτρεπτη τέτοια σύγχυση. Πρέπει, λοιπόν, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να φερόμαστε με βάση τις αρχές και τις αξίες του ΟΗΕ και εμείς, οι Ευρωπαίοι, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Ξέρετε ότι η Ελλάδα, παρά την τεράστια κρίση που διέρχεται, σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ιδίως, πράττει στο ακέραιο το χρέος της. Και εκεί ζητάμε την ενεργό συμπαράσταση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την δική σας συμπαράσταση.
Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι άλλο: Ότι ζητάμε την συμπαράσταση – οφειλόμενη άλλωστε – και από ορισμένους, ευτυχώς λίγους, Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι είναι Ευρωπαίοι. Και ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά συνεπάγεται και σημαντικές υποχρεώσεις. Και μία απ’αυτές είναι η Αλληλεγγύη στα μεγάλα αυτά ανθρωπιστικά ζητήματα.

Θέλω να πιστεύω ότι η δική σας δράση και η δική σας φωνή θα είναι μια δράση και φωνή γενικότερα στον Κόσμο για την περιοχή εδώ και αυτά που περνά η περιοχή. Αλλά και θα είναι – αν θέλετε – ένα μέσο για να μπορέσουν ν’αφυπνισθούν και ορισμένοι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου ν’αναλογισθούν και τις ευθύνες τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ γιατί βρίσκεσθε εδώ. Να ευχαριστήσω και τον κ.Εσδρά γιατί η συνεργασία μαζί του – με μένα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από τον καιρό που ήμουν Υπουργός Εσωτερικών – είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη συνεργασία. Τώρα νομίζω, μετά από την εξέλιξη γενικότερα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, διευκολύνονται πολύ περισσότερο αυτού του είδους οι συνεργασίες, αλλά αποκτά μεγαλύτερη σημασία και ο ρόλος του Δ.Ο.Μ. Και πάλι καλωσορίσατε.
L.THOMPSON: Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να μιλήσω στα ελληνικά. Όπως ξέρετε, δεν είναι η πρώτη μου γλώσσα, αλλά έχω μάθει τα ελληνικά στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν. Προσπαθώ να τα συντηρήσω όσο καλά γίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς σας θεωρούμε και εν μέρει Ελληνίδα.

L.THOMPSON: Είμαι και στην καρδιά πάρα πολύ. Και όντως είναι μια χώρα που την αγαπάω πάρα πολύ, που την έχω πολύ κοντά στην καρδιά μου. Και χαίρομαι πάρα πολύ που κάνω την γνωριμία σας. Είναι μια μεγάλη τιμή για μένα και για τον Οργανισμό που εκπροσωπώ να είμαστε σήμερα εδώ, να έχουμε καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουμε όσο μπορούμε την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντική και πολύ δύσκολη.
Νομίζω ότι έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ σε όλα τα θέματα και σήμερα η Ελλάδα είναι σε καλύτερες συνθήκες για να αντιμετωπίσει τα θέματα και τους ανθρώπους που έχουν έρθει. Νομίζω ότι κάνουμε, όπως είπατε κι εσείς, μια μεγάλη προσπάθεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και επιπλέον με τα κράτη μέλη για να αναγνωριστεί αυτή η προσπάθεια από όλους και να υποστηριχθεί από όλους. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ήρθα κι εγώ εδώ σήμερα, αυτές τις μέρες, για να συζητήσω με τους αρμόδιους υπουργούς και να δω πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πώς έχουμε προχωρήσει στην αντιμετώπιση της καταστάσεως και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο παραπάνω. Είναι μεγάλη τιμή, όπως σας είπα, και μπορείτε οπωσδήποτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας και για τα επόμενα χρόνια.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου