Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΥΕΘΑ: Στο θέμα των ειδικών μισθολογίων, ιδιαίτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή






Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο ΥΕΘΑ, στην εφημερίδα "Real News, στη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου, δήλωσε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

    Εσείς πού βάζετε κόκκινη γραμμή Στη μείωση του αφορολογήτου, στη μείωση της «προσωπικής διαφοράς», στα ειδικά μισθολόγια ή κάπου αλλού; 

    Την κόκκινη γραμμή τη βάζουμε ως εθνική γραμμή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουν ότι στο θέμα της φορολόγησης θα πρέπει να υπάρξει ένας καινούργιος σχεδιασμός. Μείωση αφορολόγητου χωρίς άλλα μέτρα, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΕΝΦΙΑ ή μείωση του φόρου των επιχειρήσεων που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, δεν μπορεί να γίνει. 
    Στο θέμα των ειδικών μισθολογίων, ιδιαίτερα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία, που εξάλλου έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον πρωθυπουργό. 

    Πού το πάει η Τουρκία, κ. υπουργέ Η προκλητική επίσκεψη της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στα Ίμια συνιστά, κατά τη γνώμη σας, προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο; Φοβάστε θερμό επεισόδιο; 

    Η επίσκεψη της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στα Ίμια, με την παρουσία δημοσιογράφων, αποτελεί μια προκλητική ενέργεια, που μάλλον έχει ως αποδέκτη το εσωτερικό της Τουρκίας, θα πρέπει κανείς να αντιληφθεί ότι αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% των στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της τουρκικής διπλωματίας των πανεπιστημίων, αλλά και του σκληρού κράτους βρίσκεται υπό δίωξη με την κατηγορία του πραξικοπηματία. Λυπάμαι για την προσπάθεια δημιουργίας έντασης. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκονται ενόψει της ιδρύσεως του κράτους του Κουρδιστάν.

    Τι έχετε να απαντήσετε στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού της Τουρκίας;

    Απαξιώ να απαντήσω σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

    Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο υπάρχουν;

    Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, ούτε σημαίες που τις παίρνει ο αέρας. Προσφάτως, εκείνος που παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, ο κ. Πάγκαλος, δήλωσε ότι προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία. Η μόνη γκρίζα ζώνη, λοιπόν, που υπάρχει είναι στην εσωτερική πολιτική, όταν βλέπει κανείς τη Νέα Δημοκρατία, ένα ιστορικό κόμμα, να δέχεται στην αγκαλιά της - μετά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βενιζέλο - και τον Θεόδωρο Πάγκαλο. 

    Μήπως χρειάζεται αύξηση των αμυντικών δαπανών; Διότι οι ισορροπίες στο Αιγαίο δείχνουν να διαταράσσονται...

    Χρειάζεται επέκταση των αμυντικών συμφωνιών και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θα διασφαλίσει ενίσχυση του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας. Χρειάζεται αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία ήδη προχωρούμε. Αλλά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι στρατεύσιμοι και οι εθνοφύλακες. Οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, του Έβρου και της εθνικής μας κυριαρχίας οι οποίοι έχουν υψηλό ηθικό και ετοιμότητα.

    Οι ισορροπίες στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να διαταραχθούν, προς όφελος όλων, και ιδιαίτερα της Δύσης. Θα πρέπει οι φίλοι και σύμμαχοι και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αντιληφθούν - και το έχουν αντιληφθεί με τη νέα διοίκηση Τραμπ - ότι η Ελλάδα αποτελεί κέντρο σταθερότητας και ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, απέναντι σε έναν επικίνδυνα διαδεδομένο ισλαμικό φονταμενταλισμό. 

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση;

    Απόλυτα.

    Την Προεδρία Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες τη θεωρείτε θετική εξέλιξη για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή;

    Θεωρώ ότι η Προεδρία Τραμπ είναι μια όχι απλώς θετική, αλλά καθοριστική εξέλιξη για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή. Αν δει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου, του επιτελείου του και εκείνων που αναλαμβάνουν πλέον υπεύθυνες θέσεις στην Ουάσιγκτον, θα αντιληφθεί ότι η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας αποτελεί το κλειδί για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

    Ανησυχείτε μήπως η Τουρκία ανοίξει την... κάνουλα των προσφυγικών ροών, ως αντίποινα για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών; Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση; 

    Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα η δικαστική εξουσία είναι διαχωρισμένη από την εκτελεστική. Θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να διατάξει τους δικαστές να αποφασίσουν κατά την πολιτική του βούληση. Η Τουρκία θα πρέπει να συνεκτιμήσει ότι αυτή τη στιγμή χώρες όπως η Γερμανία (όπου υπάρχουν 40 στρατιωτικοί) και το Βέλγιο (όπου υπάρχουν 400 και πλέον στρατιωτικοί), καθώς και άλλες χώρες, προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν εκδίδουν τους Τούρκους στρατιωτικούς με αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών της Δικαιοσύνης της κάθε χώρας. 

    Πολλοί θεωρούν ότι οι ποινές στους στρατιώτες που φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό ήταν μικρές. Τι πρέπει να γίνει;

    Οι πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν ήταν οι ανώτερες δυνατές πειθαρχικές ποινές. Πενήντα ημέρες φυλάκισης που είχε δικαίωμα ο αρχηγός του ΓΕΣ, συν δέκα ημέρες που είχε δικαίωμα ο υπουργός. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Εμείς εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου