Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η μάχη των συντάξεων



ΕΙΚΟΝΑ---Σύνταξη



Η εικόνα τώρα των συντάξεων φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί (πηγή) – όπου σε τελική ανάλυση αυτό που έχει σημασία είναι το συνολικό ποσόν που δαπανά το δημόσιο κάθε έτος, για να τις εξυπηρετεί.Πιθανολογούμε δε ότι, δεν συμπεριλαμβάνονται οι 250.000 περίπου αιτήσεις για νέες συντάξεις – η επιπρόσθετη δαπάνη για τις οποίες θα κάνει το πρόβλημα πραγματικά εφιαλτικό.
ΓΡΑΦΗΜΑ - συντάξεις, κλιμάκωση

.Όπως συμπεραίνεται από το γράφημα, η ετήσια δαπάνη φτάνει στα 28 δις € – άρα στο 16% περίπου του ΑΕΠ της χώρας μας. Το ποσόν αυτό είναι αδύνατον να εξυπηρετείται στο διηνεκές, χωρίς να καταρρεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα – οπότε κάτι πρέπει να συμβεί, ανεξάρτητα από το εάν επιμένουν ή όχι οι δανειστές.
Κάτι ανάλογο με τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να τεκμηριώσει, όσον αφορά το δίκιο των δανειστών επειδή, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό συντάξεων στην ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ της – ακολουθούμενη από χώρες που ευρίσκονται επίσης στα όρια της χρεοκοπίας, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Πολλές από τις επόμενες έχουν ανάλογα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, είτε όσον αφορά το δημόσιο χρέος τους (ΑυστρίαΓαλλία), είτε το ιδιωτικό (Δανία, ΟλλανδίαΦιλανδία) είτε και τα δύο, σε συνδυασμό με το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης τους.


ΓΡΑΦΗΜΑ - συντάξεις, κόσμος



Υπάρχει όμως μία παράμετρος στο θέμα των συντάξεων, εξαιρετικά σημαντική: το ΑΕΠ μας μειώθηκε από τα 240 δις € στα 180 δις €. Εάν παρέμενε στα 240 δις €, χωρίς να περιορισθεί δηλαδή όπως σε όλες τις άλλες χώρες (μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό), τότε το ποσοστό των συντάξεων θα ήταν της τάξης των 11,7% – κάτω από το μέσον όρο της ΕΕ των 28, ο οποίος είναι 12,5%.
Με απλά λόγια, πρώτα μας μείωσαν το ΑΕΠ με τα μνημόνια και τώρα μας κατηγορούν πως οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές. Εν τούτοις σήμερα είναι γεγονός, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί – αν και χωρίς ανάπτυξη, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα υπόλοιπα προβλήματα της Ελλάδας, δεν φαίνεται να είναι δυνατόν. 
πηγή:http://www.analyst.gr/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου