Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ










Συνολικά και άμεσα, θα αντιμετωπισθούν από την Κυβέρνηση, τα ειδικά μισθολόγια στρατιωτικών - γιατρών και πανεπιστημιακών, δήλωσε περί τα μέσα Ιουλίου, ανώτατος παράγων του ΥΠ. ΟΙΚ. Οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεργασία με την Τρόικα, δεδομένου ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού,φθάνει το 1 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις τρέχουν λοιπόν, αλλά ενημερώνουμε συνεχώς και υπεύθυνα τα Μέλη της Ε.Α.Α.Σ. με Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις όπως αυτή της 9ης Ιουλίου 2014, η οποία επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβουλίου των 3 Ε.Α.Α. της 1ης Ιουλίου 2014.

 Στην ανακοίνωσή μας ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ κατηγορηματικά πως η θέση της Ε.Α.Α.Σ.είναι αδιαπραγμάτευτη και συγκεκριμένα απαιτεί την Άμεση και πλήρη εφαρμογή της2192/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, με Άμεση Επαναφορά των συντάξεων στα ύψη προ της 01-08-2012 και Άμεση Επιστροφή στο ακέραιο και εις χρήμα, των παρανόμως κατακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις.

Η Ε.Α.ΑΣ. μέχρι τώρα έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας. Έχει αποστείλει τη σχετική απόφαση του ΣτΕ με συστημένη επιστολή στο ΥΠΟΙΚ με κοινοποίηση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ, προκειμένου να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησή της και πιέζει για τη νομοθετική ρύθμιση υλοποίησης της απόφασης.

Πέραν αυτών όμως, λόγω του χρόνου που παρέρχεται απράκτως, της «βραδύτητας» εκδήλωσης ενεργειών από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και της μη μέχρι τώρα σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η Ε.Α.Α.Σ. θέτει υπόψη των Μελών της τις δύο παρακάτω επιλογέςδράσης που δύνανται ο καθένας ατομικά, σταθμίζοντας τα δεδομένα, να αναλάβει.

Άσκηση αγωγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διεκδίκηση των αναδρομικών με την οποία
διακόπτεται αμετάκλητα η παραγραφή της απαιτήσεως και επιπλέον η απαίτηση αυτή έχει τοκοφόρο χαρακτήρα. (Η άσκηση αγωγής στο Ελ. Συνέδριο, είναι ατομικό δικαίωμα ενός εκάστου το οποίο μπορεί να ασκηθεί σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία).

Υποβολή αίτησης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την οποία να ζητείται η αναγνώ-
ριση της απαιτήσεως των αναδρομικών, οπότε διακόπτεται η παραγραφή της απαιτήσεως αυτής.Σε αυτή την περίπτωση απλά κερδίζεται χρόνος μέχρι να πάρει επίσημα θέση το Υπουργείο Οικονομικών επί της αποφάσεως του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών.

Σημειωτέον ότι σε κάθε περίπτωση, κατά την ασφαλέστερη εκδοχή, ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την 1-8-2014. (Η απαίτηση παραγράφεται ανά μήνα, οπότε για κάθε έναν που παρέρχεται, παραγράφεται ο αντίστοιχος μήνας προ διετίας).

Η Ε.Α.Α.Σ. συνεχίζει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε μέσο για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και καλεί την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς χρονοτριβές, σεβόμενη τα Συνταγματικά δικαιώματα των αποστράτων.

Οι Ενώσεις, ήδη προγραμματίζουν, μέσω του Συντονιστικού, να αντιμετωπίσουν και το θέμα του ΕΦΑΠΑΞ που υπολογίστηκε με μειωμένη σύνταξη αλλά δεν είναι του παρόντος, το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΛΟΑΣ για τον Σ.Ξ. ή αντίστοιχου οργανισμού για τους άλλους κλάδους των Ε.Δ.

Επίσης, η Διοικητική Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλείται να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα αλλά και τον τρόπο υπολογισμού παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης των Εν Αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α.

πηγή:eaas.r-ΕΦΗΜ. ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου