Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι απόστρατοι μιλούν πάλι για κόμμα (με μεγάλη αποδοχή)

Πάνω από 5% τους δίνουν οι δημοσκόποι αν ηγηθεί ο «τουρκοφάγος» Φραγκούλης Φράγκος. «Από τα 18 μας χρόνια εκπαιδευόμαστε να πολεμήσουμε τον όποιο εχθρό, τώρα θα δειλιάσουμε;» λένε οι οργισμένοι πρώην στρατιωτικοί, που αρχίζουν κινητοποιήσεις.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν... τα απόστρατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πλέον από τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με άλλες ενέργειες που γίνονται, οι απόστρατοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» οι συζητήσεις στο εσωτερικό των απόστρατων στελεχών για τη δημιουργία πολιτικού φορέα, κάτι άλλωστε που άφησαν ανοιχτό μόλις πριν από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Για εμάς τους ίδιους, για την κοινωνία συνολικά. Από τα 18 μας χρόνια εκπαιδευόμαστε να πολεμήσουμε τον όποιο εχθρό. Τώρα θα δειλιάσουμε;» Η επισήμανση αυτή σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις των «θεσμικών» Ενώσεων Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων εν όψει της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν στη Λάρισα δείχνει ότι ο κύβος ερρίφθη για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα από τους αποστράτους. Αυτή τη φορά όμως θα αποτελέσει την καθοριστική διαφορά με τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας, που κατέβηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου λαμβάνοντας το 0,6%, καθώς θα απευθυνθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντάσσουν κι άλλους

Το κόμμα, το οποίο στις «αγκαλιές» του βάζει αξιωματικούς και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και απλούς πολίτες, έρχεται για να δώσει, όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, την απάντηση στα «θέλω» του ελληνικού λαού. Οι απόστρατοι αξιωματικοί σκέφτονται την ίδρυσή του επειδή όπως λένε, «δεν πάει άλλο. Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καινούργιο». Το κόμμα αυτό θα έχει στόχο «τον τερματισμό του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος εξουσίας», ενώ τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένα κόμμα της Βουλής, καθώς τον οδηγεί στην παραζάλη.

Σύμφωνα με τους αποστράτους, οι πολίτες συναισθάνονται ότι «πέθανε» το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Η χώρα χρειάζεται ένα καινούργιο κόμμα», λένε και συμπληρώνουν, «ανεξάρτητα από το αν αυτό το νέο κόμμα είμαστε εμείς ή κάποιο άλλο. Δεν έχουμε φίλτρα, ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Επίσης τονίζουν με έμφαση ότι πρέπει ο καθένας να κάνει για την πατρίδα ό,τι αισθάνεται. «Είμαστε πάρα πολύ καλά οργανωμένοι, θα μορφοποιηθούμε και θα δώσουμε απαντήσεις. Γιατί ο λαός αναρωτιέται πού πήγαν οι ένοχοι και γιατί το σύστημα τους καλύπτει. Υπάρχουν ένοχοι και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» σημειώνουν με έμφαση.

Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουν οι απόστρατοι αυτή τη φορά στο σύνολο της κοινωνίας. Στους απλούς πολίτες. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης ώστε το κόμμα να αποκτήσει δύναμη, αναφέρουν. Οι πολίτες έπαψαν να έχουν εμπιστοσύνη πλέον στην κυβέρνηση και η ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας τούς σπρώχνει στα νέα κόμματα. Από την άλλη, τόσο οι απόστρατοι όσο και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν «γονατίσει» από τα μέτρα της κυβέρνησης και αυτό αυτόματα δημιουργεί για το νέο κόμμα μεγάλη δεξαμενή άντλησης ψήφων.

Την ίδια ώρα, μυστική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα και αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κομματικού σχηματισμού από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει να έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής, που στο σύνολο των ερωτηθέντων αγγίζει το 30%. Δεν έχει μετρηθεί ακόμη η πρόθεση ψήφου, ωστόσο, όπως εξηγούν στα στελέχη των αποστράτων έμπειροι δημοσκόποι, το υψηλό ποσοστό αποδοχής, ειδικά σε εκείνη την περίπτωση που της προσπάθειας ηγηθεί ο «τουρκοφάγος» στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, το ποσοστό που θα κατέγραφαν σήμερα θα κινούνταν γύρω στο 5% με αυξητική τάση, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι συνάρτηση με τις πολιτικές συνθήκες με τις οποίες θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εφόσον οι συνθήκες αυτές είναι συνθήκες πλήρους κατάρρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης, το ποσοστό θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Οι αιτίες της απόφασης

Τι οδήγησε, όμως, τους αποστράτους σε αυτή την απόφαση; Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατε­θειμένη να διαπραγματευτεί τίποτα με την τρόικα στην κατεύθυνση μείωσης των περικοπών ή ακόμη και αναστολής τους. Η «γραμμή» που υπάρχει είναι ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, δεν πρέπει να μας εμποδίσει το πολιτικό κόστος, αφού αυτό που καίει είναι να βγει το πρόγραμμα»! Η εξέλιξη αυτή έχει εξαγριώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία βλέπουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρκείται μόνον σε βαρύγδουπες δηλώσεις και δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει τη «σφαγή» στα οικονομικά, που έχει επιπτώσεις τόσο στο ηθικό όσο και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για το 2014 υπάρχει η περαιτέρω μείωση δαπανών λόγω νέου μισθολογίου για ενστόλους ύψους 88.200.000 ευρώ και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων ένστολων λόγω νέου μισθολογίου, ύψους 161.800.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν άλλα 5.900.000 ευρώ το 2015 και 5.100.000 ευρώ το 2016, εξαθλιώνοντας πλήρως το σύνολο των στελεχών, που ήδη έχουν δει να χάνουν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από το 50% του εισοδήματός τους, πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26/05/2013 – Σ.Λ.)