Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μην υποτιμάτε την οργή... - Το καλό και το κακό σενάριο


 

Του Κώστα Στούπα


Μια απλή επιχείρηση ελέγχου για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του "Covid-19|" στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης πριν λίγες μέρες εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδιο

Η μία εκδοχή υποστηρίζει πως ομάδα 20-30 ατόμων επιτέθηκε βίαια στους αστυνομικούς που διενεργούσαν τους ελέγχους, οι οποίοι ζήτησαν ενισχύσεις και προέβησαν σε συλλήψεις.

Η εκδοχή της άλλης πλευράς υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί  επιχείρησαν να κόψουν πρόστιμο σε μια οικογένεια με δύο παιδιά και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε ένα παγκάκι.

Η εκδοχή της επίθεσης σε αστυνομικούς από "μπαχαλάκηδες" δεν πρέπει να αποκλείεται καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί δεκάδες επιθέσεις σε κρατικούς στόχους και δη αστυνομικούς στα πλαίσια συμπαράστασης στην απεργία πείνας του αρχιδολοφόνου της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Ν" που εκτίει την ποινή του.

Ούτε όμως η εκδοχή της όξυνσης των πνευμάτων από κατοίκους λόγω κάποιων ελέγχων και προστίμων στα πλαίσια της ανάσχεσης της έξαρσης διάδοσης της επιδημίας, πρέπει να αποκλείεται.

Η δεύτερη εκδοχή κρύβει περισσότερους κινδύνους για την ομαλή έξοδο από την περιπέτεια της επιδημίας τους επόμενους μήνες σε σχέση με την πρώτη η οποία αφορά κυρίως συνήθεις παραβατικές συμπεριφορές μειοψηφικών ομάδων χωρίς επιρροή στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση όμως η εικόνα της δημόσιας κακοποίησης  ατόμου που είχε συλληφθεί αποτελεί αιτία για εισαγγελική έρευνα.

Επιπλέον, οι αστυνομικές δυνάμεις οφείλουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα στους τρόπους σύλληψης, ακινητοποίησης και προσαγωγής ταραξιών και όχι με κινήσεις που θυμίζουν "γιουρούσια" ατάκτων και βασανισμούς αιχμαλώτων.

Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι τα σημάδια κόπωσης της κοινωνίας από τα κυλιόμενα "κλειδώματα" της οικονομίας και κοινωνίας τον τελευταίο χρόνο.

Η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών φαίνεται πως έχει φέρει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στα όρια της ψυχολογικής και οικονομικής κατάρρευσης με  αποτέλεσμα την αύξηση των εκνευρισμών, των τριβών και των συγκρούσεων.

Όσο πλησιάζει ο χρόνος του απεγκλωβισμού απ’ αυτή την κατάσταση "αιχμαλωσίας" οι υπομονές εξαντλούνται και ο εκνευρισμός αυξάνεται. Υπό αυτή την έννοια  οι επόμενοι μήνες μέχρι το Φθινόπωρο είναι κρίσιμοι.

Μια πιθανή αποτυχία της ανάσχεσης της επιδημίας τις επόμενες μία δύο εβδομάδες, η οποία ενδεχομένως παρατείνει τα μέτρα και μετά το Πάσχα θα πολλαπλασιάσει φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών και από ομάδες του πληθυσμού που δεν συνηθίζουν σε τέτοιες.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει τους κανόνες του "Κράτους Δικαίου" επιβάλλοντας στις δυνάμεις ασφαλείας την πειθαρχία που απαιτείται προκειμένου να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα ακόμη και των πολιτών που κάνουν παραβάσεις και ειδικά μικροπαραβάσεις.

Η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να μην συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% αλλά του 30%.

Δεν πρέπει να τρέχει πίσω από κάθε "μπαχαλάκια" που πετάει πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς και μόλις συλλαμβάνεται παίζει θέατρο για τις κάμερες των κινητών όπως οι ποδοσφαιριστές όπου όταν δεν μπορούν να περάσουν έναν αντίπαλο, μόλις τους πλησιάσει πέφτουν κάτω και σφαδάζουν...

Το επικρατέστερο είναι το καλό σενάριο που θέλει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέσα στο Καλοκαίρι και από Φθινόπωρο να αρχίζει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ένα κακό σενάριο θα είναι να προκύψει κάποια μετάλλαξη του ιού που θα ακυρώνει την ανοσία των υπαρχόντων εμβολίων όσων έχουν νοσήσει ή έχουν υπάρξει θετικοί στο παρελθόν.

Το σενάριο αυτό προς το παρόν δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις με αυτή την εκδοχή.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση οφείλουν να μην υποτιμούν και να μην προκαλούν την οργή που υφέρπει.

Αν η οργή ξεσπάσει και ξεφύγει από κάποια όρια  κανένας δεν θα βγει κερδισμένος, όπως συνέβη την περίοδο μετά τις πλατείες των "αγανακτισμένων".

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 που ακολούθησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα με ζόρι άθροισαν 35%. Οι δε "αγανακτισμένοι" αφού έστειλαν διάφορα "νούμερα" στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση στο τέλος πλήρωσαν μαζί με όλους τους άλλους το κόστος της καθυστέρησης της εξόδου από τη κρίση.



πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3530970/min-upotimate-tin-orgi?utmsource=email