Η βία αστυνομικών εναντίον πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την Κυριακή, όπως σε κάθε περίπτωση, είναι καταδικαστέα από το σύνολο της κοινωνίας. Όλοι ελπίζουμε ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί πλήρως και ότι θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αδικαιολόγητη χρήση βίας εναντίον πολιτών. Όμως, οι αντιδράσεις των πολιτών –είτε μάρτυρες είτε στα κοινωνικά μέσα– και των κομμάτων είναι πολυτιμότατες. Ελέγχοντας τέτοιες συμπεριφορές αμέσως, προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία από τις Αρχές και από τους πολιτικούς προϊστάμενους τους, συμπληρώνουν και ενίοτε διορθώνουν την ενημέρωση των πολιτών. Η κοινωνία διαδραματίζει άμεσο και σημαντικότατο ρόλο στον έλεγχο της εξουσίας. Έτσι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον επειδή χρεώνεται πολιτικά τέτοια περιστατικά, αλλά και επειδή αυτά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στις Αρχές την ώρα της κρίσιμης μάχης εναντίον της πανδημίας. Η υπομονή όλων εξαντλείται· είναι μεγάλος ο κίνδυνος να εκτροχιασθεί η προσπάθεια να ελεγχθεί η COVID-19 εάν αναπτυχθεί κίνημα διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης και των μέτρων.
Η κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, φέρει ευθύνη και για τη συμπεριφορά αστυνομικών, αλλά και για τη δημόσια υγεία και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το κατά πόσον η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτή την ευθύνη, θα κριθεί από τις εξελίξεις και από τους πολίτες. Συγκρίνοντας, όμως, τις επιδόσεις αυτής της κυβέρνησης με προηγούμενες, και με βάση την υπόλοιπη Ε.Ε. και τον κόσμο, οι επιδόσεις της είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, εκπλήσσοντας, πρώτα απ’ όλους, εμάς τους Έλληνες. Δείχνει ότι κατανοεί το βάρος της ευθύνης της, παρά κάποια στραβοπατήματα που πάντα δίνουν στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση για «υποκρισία» και «αναισθησία», προκαλώντας νέους ψηφιακούς εμφυλίους στο Διαδίκτυο. Το περιστατικό της Κυριακής, όμως, έδειξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αρκείται στο να υπερβάλλει για δήθεν κυβερνητικές αποτυχίες, αλλά να υιοθετεί τακτική «καμένης γης».
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είχε ως αφορμή τα γεγονότα της Κυριακής· είχε, ωστόσο, πιο φιλόδοξους στόχους: να υποσκάψει την εικόνα του πρωθυπουργού προσωπικά, και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ενημέρωσή τους, στην κυβέρνηση και στη μάχη κατά της πανδημίας. «Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμό και το βράδυ προπαγάνδα», είπε. «Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό», είπε. «Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες». Όμως, μετά την «ανάληψη ρίσκου» για τις υγειονομικές συνέπειες διαδηλώσεων, ο ίδιος υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών με υπερβολές και με μια αγωνία να ενθαρρύνει την ταραχή. Σαν να μην τον νοιάζει να υπονομευθεί ο αγώνας κατά της πανδημίας. Αρκεί να το χρεωθεί ο Μητσοτάκης. Η ουσία της προπαγάνδας.
πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/561289750/to-mesimeri-xylo-to-vrady-propaganda/