Περνώ τώρα σε μια καίριας σημασίας τεχνολογική υποδομή, τον «ΔΑΙΔΑΛΟ», που θα επιτρέψει στο Δημόσιο αλλά και σε ιδιώτες να αξιοποιήσουν τη μεγάλη υπολογιστική του δύναμη. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές στην Ευρώπη και μεταξύ των 20 ταχύτερων στον κόσμο. Η σύμβαση για την κατασκευή του υπογράφηκε προ ημερών με την Hewlett Packard Enterprise στο Λαύριο όπου και θα εγκατασταθεί. Είναι ένα εμβληματικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 58,9 εκ. ευρώ που υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΤΑΑ και του Ταμείου Ευρωπαϊκού Οργανισμού EuroHPC JU. Η δημιουργία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επιλεγεί η Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες επτά χώρες της Ευρώπης -από τις συνολικά 13- που θα αποκτήσουν το δικό τους AI Factory. Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» με τη δυναμική του, θα υποστηρίξει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, δημόσιους φορείς και νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, προγράμματα δηλαδή που μέχρι τώρα τα «τρέχαμε» στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την απορρόφηση εξειδικευμένου προσωπικού, προσελκύοντας και Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Με λίγα λόγια, ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» βάζει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντάς μας τα εργαλεία για να συμμετέχουμε ενεργά στη μάχη για παραγωγική αυτονομία και αυτάρκεια στην Ευρώπη, στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ την Αναστασία Σιάπκα, τη νεαρή Ελληνίδα νομικό, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 20 γυναίκες από όλο τον κόσμο οι οποίες διαπρέπουν στην έρευνα για τις ηθικές και νομικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Με καταγωγή από το Κιλκίς, απόφοιτη δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, απέδειξε -όπως λέει και η ίδια- ότι η ελληνική περιφέρεια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν υπολείπεται ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ανθρώπινο δυναμικό και τις ικανότητες. Η Αναστασία αντιπροσωπεύει, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες επιστήμονες, την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους.
Επενδύουμε στη γνώση και στο δημόσιο σχολείο που από φέτος ενισχύεται και με τις νέες δομές, τα Δημόσια Ωνάσεια, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία. Όλα τους είναι σχολεία που ξεχωρίζουν. Στις πανελλήνιες εξετάσεις έχουν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από τα ιδιωτικά, με σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με περιβάλλον σχεδόν χωρίς περιστατικά bullying και με εκπαιδευτικούς υψηλής κατάρτισης που φέρνουν εξαιρετικά μαθησιακά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και από χρόνο σε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον των γονέων για την εισαγωγή των παιδιών τους σε αυτά τα δημόσια σχολεία, η οποία γίνεται είτε με κλήρωση είτε με κάποιου είδους τεστ δεξιοτήτων. Φέτος, η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι μέχρι τις 7 Απριλίου.
Από τη δημόσια παιδεία στη δημόσια υγεία, σε μια πτυχή που δεν προβάλλεται συχνά, αν και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για να νικήσουμε ανίατες και σπάνιες ασθένειες. Αναφέρομαι στις κλινικές μελέτες που γίνονται στα μεγάλα νοσοκομεία μας και σώζουν ζωές με τις καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσουν. Το 2019 υπήρχαν σε εξέλιξη περίπου 100 μελέτες, το 2024 φτάσαμε τις 564, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα. Ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας είναι να φτάσουμε τις 600 εντός του 2025 και να αυξηθούν στις 1.000 έως το 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν κλινικές μελέτες φάσης 1 στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε, μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιστημονικούς θυλάκους πρωτοποριακών ερευνών. Έχουμε εξαιρετους ερευνητές και μπορούμε να προσελκύσουμε ξένες και εγχώριες επενδύσεις.
Αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας μέσω του προγράμματος «Θώραξ» που υπογράφηκε προ ημερών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ύψους 48,5 εκ. ευρώ με πόρους του ΤΑΑ. Ο «Θώραξ» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει δεδομένα από πολλές πηγές (πχ ραντάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους, κάμερες όλων των δομών ασφάλειας), και επιτρέπει έτσι να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις για την ταχύτερη αντιμετώπιση σύγχρονων υβριδικών απειλών. Κοιτάζουμε στο μέλλον, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ το παρελθόν. Η «Κιβωτός Εθνικής Μνήμης», το έργο του Κώστα Βαρώτσου στον περιβάλλοντα χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάνω στο οποίο έχουν λαξευτεί όλα τα ονόματα των υπέρ πατρίδας πεσόντων, είναι εκεί για να μας το θυμίζει. Η Ελλάδα ευγνωμονούσα.
Αλλάζω θέμα τώρα, για να σας πω ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη εικονοτηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της ποινικής δίκης. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε ένας κατηγορούμενος που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς να χρειαστεί να μεταταχθεί στο γραφείο του Ανακριτή. Η επιτυχής έναρξη της εικονοτηλεδιάσκεψης και στα ποινικά δικαστήρια αποτελεί δείγμα προόδου και ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης. Αποφεύγονται οι μετακινήσεις των εμπλεκομένων στη λειτουργία των ελληνικών δικαστηρίων, αποφεύγονται οι περιττές αναβολές και γίνεται εξοικονόμηση πόρων. Στόχος μας, η επέκταση του θεσμού σε όλο το εύρος των ελληνικών δικαστηρίων.
Ψηφιακών εφαρμογών συνέχεια.
Καθιερώνουμε μια νέα δωρεάν εφαρμογή, το «MyStreet», που θα τεθεί σε λειτουργία μετά το Πάσχα και θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ελέγχει αν ένας κοινόχρηστος χώρος -όπως πεζοδρόμιο ή πλατεία- που είναι κατειλημμένος από τραπεζοκαθίσματα έχει ενοικιαστεί νόμιμα από τον Δήμο στο κατάστημα.
Αν δεν είναι, μπορεί να γίνει καταγγελία, ανώνυμα ή επώνυμα.
Λειτουργεί στο λογική του MyCoast, το οποίο δούλεψε καλά στις παραλίες και εννοείται ότι θα συνεχιστεί. Και ακόμα κάτι σημαντικό: με τη «Θυρίδα Πολίτη», η οποία πλέον θα είναι διαθέσιμη στο Gov.gr Wallet, θα μπορείτε να έχετε αποθηκευμένα όλα τα έγγραφα και ειδοποιήσεις της Δημόσιας Διοίκησης και να είναι πλήρως προσβάσιμα από όπου είστε και όποια στιγμή θέλετε να κάνετε χρήση τους. Διαφάνεια, άμεση ενημέρωση, λιγότερη ταλαιπωρία. Με άλλα λόγια, ένα κράτος πιο κοντά στον πολίτη.
Ανοίγει μεθαύριο η πλατφόρμα για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, τα οποία οφείλουν να διατηρούν καθαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως τις 30 Απριλίου. Πέρσι συνολικά είχαν δηλωθεί 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων και φάνηκε ότι κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από περιουσίες ακόμη και σε τεράστιες εστίες, όπως αυτή στον Βαρνάβα. Η προστασία από τις πυρκαγιές είναι υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό και πέρα από την υπευθυνότητα των πολιτών, είναι απαραίτητο οι Δήμοι να ενεργοποιηθούν πιο έντονα με περισσότερους ελέγχους, συμβάλλοντας από την πλευρά τους στην προστασία ανθρώπων, περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά εμάς, προχωράμε στην πρόσληψη 2.500 εποχικών πυροσβεστών, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό τους σε 18.000 φέτος. Για πρώτη φορά οι «δασοκομάντος» θα φτάσουν περίπου τους 1.600, από 1.150 πέρυσι, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας. Η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών θα είναι για 8 μήνες αντί για 6 που ήταν μέχρι σήμερα, λόγω της εκ των πραγμάτων επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου. Είδαμε ότι και φέτος οι φωτιές ξεκίνησαν μέσα Μαρτίου. Επιφέραμε και άλλες αλλαγές για να ενισχύσουμε τη «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών: αυξήσαμε σε κάποιες κατηγορίες (για τους οδηγούς για παράδειγμα) το όριο ηλικίας και δίνονται επιπλέον 10 μόρια σε κάθε εποχικό πυροσβέστη που έχει επιχειρήσει ανά περίοδο, ώστε να έχουν προβάδισμα στην προκήρυξη. Η ενδυνάμωση του πυροσβεστικού σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που η κλιματική κρίση μαστίζει τον πλανήτη. Όμως, η πρόληψη και η αυξημένη προσοχή από όλους μας, πολίτες και φορείς, είναι κρίσιμη.