Το επόμενο διάστημα, ρίχνουμε το βάρος στην επιτάχυνση των προσλήψεων. Θέλουμε να γίνονται εντός του έτους, ώστε οι υπάλληλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους χωρίς πολυετή καθυστέρηση.
Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να επιβραβεύονται αυτοί που πραγματικά το αξίζουν και να βοηθιούνται όσοι οι επιδόσεις τους δεν είναι οι προσδοκώμενες. Όλοι έχουμε επαφή με το Δημόσιο.
Αν σας έλεγα ότι το 97% των δημόσιων υπαλλήλων κρίνονται ως «άριστοι» και «υπερ-επαρκείς», θα συμφωνούσατε; Μάλλον όχι, και αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης που εφαρμόζουμε από το 2023, είδαμε ότι το ποσοστό αυτών που κρίνονται ως «άριστοι» είναι στο 9%. Όχι επειδή έγιναν λιγότερο ικανοί οι υπάλληλοι, αλλά γιατί για πρώτη φορά έχουμε μια πιο ρεαλιστική και αντικειμενική εικόνα. Σε αυτό βοηθά και η τεχνητή νοημοσύνη, που σκανάρει τις φόρμες αξιολόγησης και βοηθά να εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου οι αξιολογήσεις είναι «τυπικές», χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.
Ξαναλέω ότι η διάθεσή μας δεν είναι τιμωρητική. Αντιθέτως συνοδεύεται από εξατομικευμένη στοχοθεσία και πλάνο ανάπτυξης του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά, ώστε να γίνεται παραγωγικός στη δουλειά του. Με την αναμόρφωση και επιτάχυνση του πειθαρχικού κώδικα θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα και για όσους λίγους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Επιπλέον όμως της εσωτερικής αξιολόγησης, μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η γνώμη των πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύντομα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Γιατί ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι η κοινωνία. Λίαν προσεχώς περισσότερα επ’ αυτού.
Περνώ τώρα σε μια καίριας σημασίας τεχνολογική υποδομή, τον «ΔΑΙΔΑΛΟ», που θα επιτρέψει στο Δημόσιο αλλά και σε ιδιώτες να αξιοποιήσουν τη μεγάλη υπολογιστική του δύναμη. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές στην Ευρώπη και μεταξύ των 20 ταχύτερων στον κόσμο. Η σύμβαση για την κατασκευή του υπογράφηκε προ ημερών με την Hewlett Packard Enterprise στο Λαύριο όπου και θα εγκατασταθεί. Είναι ένα εμβληματικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 58,9 εκ. ευρώ που υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΤΑΑ και του Ταμείου Ευρωπαϊκού Οργανισμού EuroHPC JU. Η δημιουργία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επιλεγεί η Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες επτά χώρες της Ευρώπης -από τις συνολικά 13- που θα αποκτήσουν το δικό τους AI Factory. Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» με τη δυναμική του, θα υποστηρίξει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, δημόσιους φορείς και νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, προγράμματα δηλαδή που μέχρι τώρα τα «τρέχαμε» στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την απορρόφηση εξειδικευμένου προσωπικού, προσελκύοντας και Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Με λίγα λόγια, ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» βάζει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντάς μας τα εργαλεία για να συμμετέχουμε ενεργά στη μάχη για παραγωγική αυτονομία και αυτάρκεια στην Ευρώπη, στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ την Αναστασία Σιάπκα, τη νεαρή Ελληνίδα νομικό, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 20 γυναίκες από όλο τον κόσμο οι οποίες διαπρέπουν στην έρευνα για τις ηθικές και νομικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Με καταγωγή από το Κιλκίς, απόφοιτη δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, απέδειξε -όπως λέει και η ίδια- ότι η ελληνική περιφέρεια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν υπολείπεται ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ανθρώπινο δυναμικό και τις ικανότητες. Η Αναστασία αντιπροσωπεύει, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες επιστήμονες, την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους.
Επενδύουμε στη γνώση και στο δημόσιο σχολείο που από φέτος ενισχύεται και με τις νέες δομές, τα Δημόσια Ωνάσεια, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία. Όλα τους είναι σχολεία που ξεχωρίζουν. Στις πανελλήνιες εξετάσεις έχουν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από τα ιδιωτικά, με σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με περιβάλλον σχεδόν χωρίς περιστατικά bullying και με εκπαιδευτικούς υψηλής κατάρτισης που φέρνουν εξαιρετικά μαθησιακά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και από χρόνο σε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον των γονέων για την εισαγωγή των παιδιών τους σε αυτά τα δημόσια σχολεία, η οποία γίνεται είτε με κλήρωση είτε με κάποιου είδους τεστ δεξιοτήτων. Φέτος, η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι μέχρι τις 7 Απριλίου.
Από τη δημόσια παιδεία στη δημόσια υγεία, σε μια πτυχή που δεν προβάλλεται συχνά, αν και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για να νικήσουμε ανίατες και σπάνιες ασθένειες. Αναφέρομαι στις κλινικές μελέτες που γίνονται στα μεγάλα νοσοκομεία μας και σώζουν ζωές με τις καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσουν. Το 2019 υπήρχαν σε εξέλιξη περίπου 100 μελέτες, το 2024 φτάσαμε τις 564, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα. Ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας είναι να φτάσουμε τις 600 εντός του 2025 και να αυξηθούν στις 1.000 έως το 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν κλινικές μελέτες φάσης 1 στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε, μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιστημονικο