Πρόταση Νόμου της ΝΙΚΗΣ για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν σοβαρό ακρωτηριασμό της εθνικής μας ταυτότητας. Με την υπογραφή της, αναγνωρίστηκε η ύπαρξη ενός λαού που αποκαλεί τη χώρα του «Κάτι Μακεδονία», αυτοπροσδιορίζεται ως «Μακεδόνες», ονομάζει τη γλώσσα του «μακεδονική» και τα προϊόντα και τις δραστηριότητές του «μακεδονικά». Ωστόσο, το «κάτι» (δηλαδή το «Βόρεια») που συνοδεύει το όνομα του κράτους, έχει στην πράξη απορριφθεί από τους ίδιους, με τον «μακεδονισμό» τους να ενισχύεται αντί να περιορίζεται.
Το Διεθνές Δίκαιο διέπει όλες τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ αυτών και η Σύμβαση της Βιέννης του 1969, την οποία η Ελλάδα κύρωσε το 1991. Σύμφωνα με αυτήν, οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να ακυρωθούν για διάφορους λόγους, όπως απάτη (άρθρο 49), δωροδοκία (50), εξαναγκασμός (51, 52), αντίθεση με αναγκαστικούς κανόνες διεθνούς δικαίου (53, 64), συναίνεση των μερών (54, 57, 58), απουσία πρόβλεψης καταγγελίας (56), αντικατάσταση από μεταγενέστερη συνθήκη (59), ουσιώδης παραβίαση (60), καθώς και λόγω αιφνίδιας μεταβολής συνθηκών (61, 62).
Ο δρόμος που απομένει για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η τεκμηρίωση ουσιωδών παραβιάσεων, όπως προβλέπει το άρθρο 60, με τη διαδικασία του άρθρου 65. Το όνομα του κράτους αποτελεί την πλέον ουσιώδη διάταξη της Συμφωνίας, και από τον Μάιο του 2024 καταγράφονται συστηματικές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις από την πλευρά των Σκοπίων.
Μέχρι τότε, είχαν ήδη καταγραφεί περίπου 400 παραβιάσεις. Η πλέον κραυγαλέα παραβίαση ήρθε με την ορκωμοσία της νέας Προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία δήλωσε δημόσια ότι ορκίζεται «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Έκτοτε, σε περισσότερες από 150 δημόσιες τοποθετήσεις της, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» αντί του συνταγματικά κατοχυρωμένου «Βόρεια Μακεδονία», ακόμη και σε επίσημες συναντήσεις με διεθνείς αξιωματούχους.
Στις 4 Οκτωβρίου 2024, ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας τις συνεχείς παραβιάσεις. Η απάντηση της Επιτροπής, που ήρθε στις 27 Ιανουαρίου 2025, ήταν σαφής: «Η ΕΕ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας». Αυτή η δήλωση αποτελεί επίσημη επιβεβαίωση της ουσιώδους παραβίασης.
Την ίδια ημέρα, στις 27 Ιανουαρίου 2025, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΙΚΗΣ κατέθεσε Πρόταση Νόμου με την αντίστοιχη Αιτιολογική Έκθεση. Σε αυτά τα έγγραφα, περιγράφεται αναλυτικά το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη λύση και κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, καταγράφονται οι ουσιώδεις παραβιάσεις και προτείνονται τα επόμενα βήματα:
1. Αποστολή επιστολής προς τα Σκόπια, δηλώνοντας την πρόθεση της Ελλάδας να αποχωρήσει από τη Συμφωνία λόγω ουσιωδών παραβιάσεων.
2. Αναφορά των λόγων που καθιστούν τις παραβιάσεις ουσιώδεις.
3. Προθεσμία τριών μηνών για συμμόρφωση, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης.
4. Ανάληψη μέτρων μετά την προθεσμία, τα οποία περιλαμβάνουν: Παύση αναγνώρισης του συνταγματικού τους ονόματος.Η ΝΙΚΗ έχει διαμορφώσει το πλήρες νομικό πλαίσιο για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το μόνο που απαιτείται πλέον είναι πολιτική βούληση:
- Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς (πΓΔΜ, όπως ίσχυε πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών).
- Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το όνομα.
- Παύση αναγνώρισης της γλώσσας τους ως “μακεδονικής”.
- Παύση αναγνώρισης της ταυτότητάς τους ως “μακεδονικής” στα διαβατήρια.
- Ανάκτηση του δικαιώματος βέτο στους διεθνείς οργανισμούς.
- Πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου για τα διαβατήριά τους.
Η ΝΙΚΗ έχει διαμορφώσει το πλήρες νομικό πλαίσιο για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το μόνο που απαιτείται πλέον είναι πολιτική βούληση:
1. Η κυβέρνηση να επιτρέψει τη συζήτηση της Πρότασης Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής – κάτι που, αν και αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας, σπάνια συμβαίνει στην Ελλάδα.
2. Και οι 300, πλέον, βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν θέση ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης.
Αν η Πρόταση Νόμου εγκριθεί, η κυβέρνηση θα είναι νομικά υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη διαδικασία για την καταγγελία της Συμφωνίας. Ο ελληνικός λαός απαιτεί την ακύρωσή της – ο δρόμος έχει χαραχθεί, η λύση έχει τεθεί στο τραπέζι, και το μόνο που απομένει είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
πηγή: https://www.antibaro.gr/article/37736