Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Κύριε πρωθυπουργέ το 52% των Ελλήνων κρίνει ότι: - Το 2019, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση!!! - Τι έγινε ο πλούτος που παράγεται και τον χορηγείται στον λαό;


Ακρως προβληματικά για την κυβέρνηση και το «success story» στην οικονομία είναι ευρήματα της Metron Analysis σχετικά με την αίσθηση των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση. Το 52% δηλώνει ότι το 2019 επί κυβέρνησης Τσίπρα περνούσε καλύτερα και μόλις το 27% εκτιμά ότι περνά καλύτερα σήμερα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκοπικής έρευνας της Metron Analysis ότι το 52% δηλώνει ότι είχε μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σχέση με σήμερα το 2019, ακριβώς μετά τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, αποτελεί χαστούκι για την κυβέρνηση, και απόδειξη ότι το success story στην οικονομία αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία. Απόδειξη ότι σύμφωνα με την έρευνα η αίσθηση αυτή είναι διαταξιακή και μόνο η ανώτερη τάξη δεν φαίνεται να έχει πληγεί από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.


«Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που προκύπτει από τις συγκεκριμένες απαντήσεις των πολιτών στην ερώτηση «Πότε είχατε μεγαλύτερη οικονομική άνεση;» σε δημοσκόπηση της Metron Analysis με δεδομένα του μήνα που διανύουμε κι εν μέσω της οικονομικής απόγνωσης όλων των κατηγοριών πολιτών, που επιμένουν να ιεραρχούν ως πρώτο στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων την ακρίβεια (27%) και την οικονομία (21%).

Περνούσαν καλύτερα οι περισσότερες τάξεις

Η απάντηση «βρισκόμουν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση το 2019 σε σχέση με σήμερα» δόθηκε από το 52% των ερωτηθέντων, ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μόνο το 27% πιστεύει πως τα πράγματα είναι καλύτερα στην Οικονομία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με την Metron analysis επι ΣΥΡΙΖΑ , με κυβέρνηση Αλ.Τσίπρα περνούσαν καλύτερα οι περισσότερες τάξεις.

Πιο συγκεκριμένα: οι αγρότες (61% το 2019 έναντι 17% σήμερα), η εργατική τάξη (65% έναντι 11%), οι μικρομεσαίοι (54% έναντι 24%). Ακόμη και η μεσαία τάξη, που ένα από τα κεντρικά αφηγήματα εναντίον της «πρώτης φοράς Αριστερά» είναι ότι την «τσάκισε», με ποσοστό 49% έναντι 31% αισθανόταν ότι είχε μεγαλύτερη οικονομική άνεση το 2019. Μόνο η ανώτερη τάξη δεν έχει κλονιστεί από την σημερινή οικονομική κατάσταση με την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη (43% έναντι 42%).

Εξίσου σημαντικό είναι ότι με μεγάλη διαφορά σε όλες τις ηλικίες είναι σταθερή η άποψη ότι το 2019 είχαμε μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σύγκριση με την σημερινή κυβέρνηση.

Στις ηλικίες από 29-79 η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστά από 52% - 56% υποστηρίζει ότι το 2019 ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και σε ποσοστό μόνο από 19%-33% υποστηρίζουν ότι σήμερα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Το πιστεύουν και οι δεξιοί ψηφοφόροι

Έκπληξη δε αποτελεί το γεγονός πως την άποψη ότι το 2019 βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση έχει και το 46% όσων προσδιορίζονται δεξιοί και μόλις το 34% υποστηρίζει ότι σήμερα έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση.




Τα διαχρονικά στοιχεία


Κοιτάζοντας κανείς τα στοιχεία της έρευνας, έχει ενδιαφέρον πως αντιλήφθηκαν οι πολίτες τις αλλαγές στην οικονομική τους κατάσταση από την περίοδο των Μνημονίων έως και την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, έως σήμερα. Παρατηρεί δηλαδή κανείς πως λίγο πριν τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους δυσαρεστημένους από την οικονομική πολιτική και τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν και είχε αρχίσει να ανακάμπτει.

Το αισιόδοξο κλίμα κράτησε για λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. και δέχθηκε ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κι ενώ στη συνέχεια θα περίμενε κανείς μια άνοδο που να δικαιολογεί κάπως τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη λαμπρή πορεία της οικονομίας και την απόδοση μερισμάτων της καλής πορείας στους πολίτες, τα πράγματα -όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα- δεν εξελίσσονται καλά για τον κ. Μητσοτάκη, με τις θετικές γνώμες να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, ειδικά από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως σήμερα.