Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Φωτιά στα μπατζάκια του Επιτελικού Κράτους των πολλών και πλουσιοπάροχα αμοιβόμενων «αρίστων»

Του Strange Attractor

Έχει μεγάλη πλάκα να παρακολουθείς τις θεαματικές κυβιστήσεις και τις πιρουέτες των «αρίστων», με μπροστάρη τον μέχρι πρότινος ανέμελο πρωθυπουργό μας.

Ο οποίος με αφορμή την εκλογή Τραμπ έδωσε πρώτος (και κάθιδρος) το σύνθημα για αναδίπλωση στα πάντα όλα όσα πρέσβευε η κυβέρνησή του 5 χρόνια τώρα.

Και σαν να μην έφταναν οι κωλοτούμπες για τη woke ατζέντα, τα δυο φύλα, και διάφορα άλλα τέτοια, ήρθαν και οι αποκαλύψεις αλλά και οι μαζικές κινητοποιήσεις του λαού με αφορμή την καλοσχεδιασμένη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, και  έβαλαν στη σειρά των «ακροβατών» και άλλους υπουργούς, αλλά  και μεγαλοπαράγοντες του 41%… ακόμη και «δημοσιογράφους» σε κανάλια και σάιτς που μέχρι προχθές άναβαν λαμπάδες για τον «πολυχρονεμένο» ηγέτη μας.

Έτοιμοι να τον ξαποστείλουν μου φαίνονται.

Αφορμή η συνέντευξη του «σμιλεμένου» στον Σρόιτερ, ο οποίος μάλλον θέλει μεταγραφή στον ΣΚΑΙ, αλλιώς δεν εξηγείται η ηπιότητά του, μέσω της οποίας ο Κυριάκος έδωσε στεγνά και «μητσοτακικά» τόσο τον Καραμανλή (νέο Εθνάρχη τον λέγανε μέχρι πρότινος), όσο και τον Άδωνι.

Τον μεν πρώτο επειδή τα έκανε όλα μπάχαλο στις μεταφορές, αν και με ύφος τόνιζε κάποτε στη Βουλή πως όλα είναι πρίμα, και ειδικά τα τρένα που είναι το πιο ασφαλές μέσο, με αποτέλεσμα να συμβούν όλα αυτά που συνέβησαν, και με τον κόσμο (ακόμη και ειδικούς) να τρέμουν ακόμη και για «αεροπορικά Τέμπη»…

Και μην το αποκλείετε… είδατε τι συνέβη στην Αμερική προχθές. Στα καθ’ ημάς, ο «νέος Εθνάρχης»,  με νόμο κατάργησε τους κρατικούς ελέγχους στα αεροδρόμια και στην αεροπορία γενικότερα από το 2021, άσχετα αν δεν το πήρε χαμπάρι ο Ευαγγελάτος ακόμη.

Όσον αφορά στον δεύτερο, τον πρώην πωλητή νανογιλέκων, και νυν υπερυπουργό, ο Κυριάκος τον άδειασε εμμέσως, ψελλίζοντας κάτι για τον απαιτούμενο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων, κλπ. με αποτέλεσμα ο προγναθικός υπουργός, που τα έχωνε με ζήλο στους συγγενείς,  να τα πάρει στο κρανίο, ενώ φήμες τον θέλουν (σε πάνελ το άκουσα) να τηλεφωνεί έξαλλος στον πρωθυπουργό και να του λέει «στην έχω φυλαγμένη», ή κάπως έτσι…

Και μαζί με αυτούς τους δυο, έχουμε και άλλους τώρα να μπαίνουν στη σειρά των μετανοημένων, και να τα βάζουν μέχρι και με την Hellenic Train, με τον Πιερρακάκη φερ’ ειπείν να λέει πως αν «υπάρξουν στοιχεία από τη δικαιοσύνη για συγκεκριμένες ευθύνες οι πρώτοι που θα ψηφίσουν για προανακριτική θα είμαστε εμείς ενώ αν προκύψουν στοιχεία από την έρευνα για την Hellenic Train είτε ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι συνθήκες ασφαλείας είτε ότι δεν έδωσε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, τότε θα πρέπει να καταγγείλουμε τη σύμβαση και να πούμε ότι δεν μπορεί η εταιρεία αυτή να έχει σχέση με τη χώρα μας»!!!!!!!

Άκου να δεις! Οι μέχρι πρότινος Ιερές Αγελάδες, δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες ξεπουλήσαμε λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, εθνικές οδούς, κλπ. τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο των «αρίστων», που θυμήθηκαν το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια!

Τι άλλο θα δούμε;

Και να μην ξεχάσω: Είδα περισπούδαστο άρθρο σε πετσωμένο σάιτ που διαμαρτυρόταν για τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια την ώρα που τα τρένα θα έπρεπε με ασφάλεια και με ταχύτητα να καταστήσουν τα αεροπορικά ταξίδια δευτερεύοντα.

Προφανώς ο συντάκτης, παρ’ όλο που στηρίζει ασμένως τους «αρίστους», μάλλον δεν κατάλαβε το σχέδιο.

Ποιο σχέδιο;

Να εξαφανισθεί ο αεροπορικός ανταγωνισμός ( ΕΛΙΝΑΙΡ, ΑΣΤΡΑ, κλπ) απέναντι στην κυρίαρχη πλέον κρητική αεροπορική εταιρία, που ανήκει σε φίλους της οικογένειας, η οποία μαζί με τη γερμανική εταιρία που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, και μια άλλη επίσης κρητική (τυχαίο;) αεροπορική εταιρία  που ξεπήδησε εν μέσω λοκντάουν(!) να χρεώνουν ό,τι και όσο θέλουν χωρίς λογοδοσία, και μάλιστα να επιδοτούνται από το κράτος όταν χρειάζεται!

Ναι, οι «άριστοι» που κάποτε έκλεισαν την Ολυμπιακή διότι «τι χρείαν έχομεν εθνικού αερομεταφορέως;» βάπτισαν τη νυν ιδιωτική εταιρία (ο Κ.Κ. στη Bουλή) «εθνικό αερομεταφορέα» που χρήζει κρατικής στήριξης!!!!

Και για να πετάει ανεμπόδιστα και με ακριβό κόμιστρο, οι «άριστοι» απαξίωσαν τους σιδηρόδρομους, ενώ αύξησαν σε απαγορευτικό βαθμό και τα διόδια στις ιδιωτικές εθνικές οδούς,  με αποτέλεσμα να κοστίζει το ίδιο αν πας Αθήνα-Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο, ή να κινδυνεύεις να καείς ζωντανός αν πας με το τρένο.

Το οποίο τρένο μάλλον μεταφορές λαθρεμπόρων κάνει με το αζημίωτο, παρά δρομολόγια για πολίτες…

Είμαστε δηλαδή μια ωραία ατμόσφαιρα, και σε αυτό συμφωνούν και οι 7.000 περίπου διορισμένοι μετακλητοί σε γραφεία υπουργών κλπ. οι οποίοι μαζί με τους «πετσωμένους» δημοσιογράφους έχουν μελανιάσει στο χειροκρότημα για την «αριστεία» που ζούμε, την ίδια ώρα που το έγκλημα φουντώνει, ενώ η χώρα μας είναι πρώτη στην ακρίβεια και τελευταία σε διαθέσιμο εισόδημα.

Τι μου θυμίζει όλη αυτή η κατάσταση;

Το καραβάνι της χώρας που κυλάει στην έρημο,  με τον Κυριάκο σαν σκυλί μπροστάρη να ανοίγει τον δρόμο, ορμώντας στους συριζανέλ λύκους που το περικυκλώνουν και που κόντεψαν να το εξαφανίσουν.

Μόνο που τώρα, μετά από 5 χρόνια, το καραβάνι συνεχίζει τον δρόμο του χωρίς απειλές, χωρίς πυξίδα και προορισμό, με τον μπροστάρη σκύλο να έχει μείνει πίσω μόνος του, γλείφοντας τα αχαμνά του, και αλυχτώντας στο φεγγάρι…

Οι εξελίξεις τρέχουν, έχουν ξεπεράσει τον Κυριάκο, και καλά θα κάνει να το αντιληφτεί και να εξαφανιστεί αξιοπρεπώς, μαζί με τον κολλητό του από τας Σέρρας, πριν έχει και αυτός  την τύχη του μπαμπά του…

Λύσεις υπάρχουν, και ουδείς αναντικατάστατος.

 



πηγή:https://www.antinews.gr/63913/antitheseis/fotia-sta-mpatzakia-toy-kyriakoy-kai-ton-ariston/

21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη και Ο4 Φεβρουαρίου 2018 στο Σύνταγμα: - Τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία "διέλυσαν" τον ΣΥΡΙΖΑ - 26 Ιανουαρίου 2025: - Το συλλαλητήριο για το "εγκλημα" των των Τεμπών τι θα "διαλύσει";


 Του Κωνσταντίνου Σχοινά

Όλοι ήταν μαζί σαν ένα σώμα στους δρόμους την Κυριακή που μας πέρασε! Κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος και μια μεγάλη παρακαταθήκη της 26ης Ιανουαρίου 2025.

Με μια καλύτερη ματιά, όμως, θα δει κανείς ότι δεν επενδύουν όλοι με τον ίδιο ενθουσιασμό στο ενωτικό κλίμα που σηματοδότησε η μέρα. Κλίμα το οποίο επ’ ουδενί επιθυμώ να χαλάσω, αλλά οι αναγνώσεις των γεγονότων έχουν συχνά εξίσου μεγάλη σημασία με τα γεγονότα καθαυτά.

Εξηγούμαι: Αν βγείτε τώρα που μιλάμε και ρωτήσετε πέντε περαστικούς τι παρόμοιο φέρνουν στη μνήμη τους από τους αθηναϊκούς δρόμους, το πιο πιθανό είναι να λάβετε την απάντηση πως παραλληλίζουν τις συγκεντρώσεις με τη μεγάλη συγκέντρωση του 2018 για τη Μακεδονία. Και θα σας το πουν με ικανοποίηση, εκφράζοντας παράλληλα το αίσθημα μιας εθνικής υπερηφάνειας και ανάτασης, καθώς βλέπουν τον Έλληνα να δείχνει νεύρο και γερά αντανακλαστικά σε δύο μεγάλες υποθέσεις. Ωστόσο, διαβάζω σε τίτλους, για παράδειγμα, ότι οι συγκεντρώσεις ήταν «πρωτοφανείς» ή ότι «η συγκέντρωση στην Αθήνα δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 14 χρόνια». Δυστυχώς για μια -όχι μικρή- μειοψηφία η Μακεδονία δεν είναι «πρόβλημα» όσο τα Τέμπη ή, ακόμα χειρότερα, είναι ένα πρόβλημα για λίγους, είτε αυτοί οι λίγοι λέγονται Βορειοελλαδίτες είτε Θεσσαλονικείς είτε ακροδεξιοί είτε… μακεδονομάχοι. Τι κι αν δεν ήταν το περιθώριο στους δρόμους, αλλά ολόκληρες πόλεις και χωριά.


Στο ίδιο μήκος κύματος αξίζει να θυμηθούμε ότι με παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα δακρυγόνα της Αστυνομίας. Μεγάλες μερίδες συμπολιτών μας θυμούνται πολλές και διάφορες περιπτώσεις ρίψης, αλλά σπανίως θα σου αναφέρουν τα γεγονότα του 2018. Κι όμως, τότε δεν ήταν καν μια υπόθεση λίγων λεπτών σε ένα περιορισμένο τμήμα της πορείας στο οποίο ξαφνικά εμφανίστηκαν… μπαχαλάκηδες. Τη μέρα υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη τα δακρυγόνα έσκαγαν με συχνότητα… αναστάσιμων βαρελότων ήδη από πολύ νωρίς. Ακόμα ο κόσμος μιλάει για μεγάλο ξεστοκάρισμα από τις αποθήκες των ΜΑΤ και όχι για απλή χρήση χημικών. Ξεκίνησαν από την Εγνατία και τα χημικά σύννεφα καπνού κατευθύνονταν προς το Σέιχ Σου μόνο χάρη στη θαλάσσια αύρα που έπνεε. Ειδάλλως, εάν έπαιρναν την αντίθετη κατεύθυνση προς την παραλία, όπου διαδηλωτές ήδη ανακατεύονταν με απλούς περιπατητές, πιθανόν να είχαν αφήσει πίσω τους σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.


Τελικά, αν και στον δρόμο την Κυριακή βρίσκονταν οι πάντες, μήπως μερικοί προσπάθησαν να φανούν περισσότερο και να το παρουσιάσουν για δικό τους έργο; Στις πόλεις της περιφέρειας οι συγκεντρώσεις, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, φαίνονται εξαιρετικά «αχρωμάτιστες». Στις μεγάλες πόλεις, πάλι, δεν έλειψαν κάποιες σημαίες εδώ, κάποιες σημαίες εκεί. Όχι γαλανόλευκες, πάντως.



Κάποιοι δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν και το εξής. Μερικά πανό, δηλαδή, που έριχναν την ευθύνη στον καπιταλισμό και στα κέρδη. Δεν είναι παντελώς αδικαιολόγητη ή ανεξήγητη η θέση τους. Πάντως, στις μέρες μας δεν μπορείς να περιγράψεις και με σιγουριά ποιος είναι ποιος και τι είναι τι. Όταν λέμε καπιταλισμός, εννοούμε ελεύθερη οικονομία ή τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ που βουλιάζουν στις αθέμιτες συναλλαγές με το κράτος; Οι Ιταλοί που εμπλέχθηκαν στα του σιδηροδρόμου μας είναι επιχειρηματίες ή χώθηκαν εδώ για λόγους γεωπολιτικούς, μόνο και μόνο για να μην προλάβουν να βάλουν χέρι στον ελληνικό σιδηρόδρομο οι Κινέζοι, όπως λέει μια άποψη; Και κατ’ επέκταση, αυτοί τουλάχιστον ούτε καν ασχολήθηκαν με την αύξηση της κερδοφορίας, όπως μαρτυρούν και οι απειροελάχιστες κινήσεις εκσυγχρονισμού που έκαναν στο δικό τους κομμάτι;

Τα τελευταία ερωτήματα ίσως παραείναι δύσκολα τέτοιες ώρες, αλλά καλό θα ήταν να είμαστε ακόμα πιο ενωμένοι από όσο φάνηκε την Κυριακή, για να αρχίσουν να φανερώνονται οι απαντήσεις.






phg;hQhttps://www.antinews.gr/63934/antitheseis/i-megali-parakatathiki-tis-kyriakis/

Κομισιόν στον Πρωθυπουργό: - Αποτύχατε στην οικονομία, κάνατε πολλά λάθη - Έπρεπε να έχετε ανάπτυξη έως και 6% και ΟΧΙ 2 έως 3% που έχετε σήμερα!!


 Σαφή προειδοποίηση ότι, παρά την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, έχουν κολλήσει οι προσπάθειες για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα επέτρεπαν την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης έως και 6% αντί για 2 έως 3% σήμερα εξέπεμψε ο Ντέκλαν Κοστέλο, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςμιλώντας χθες στο 3ο Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες. Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι:

- Η Ελλάδα στις επενδύσεις τα έχει πάει καλύτερα από άλλους, αλλά δεν "απογειώνεται". Αναπτύσεται με 2% έως 3%, ενώ ρεαλιστικά μπορεί να αναπτυχθεί με 3%,4%,5% ή 6% με δεδομένη την κάλυψη του χαμένου εδάφους και το πόσο χαμηλά έπεσε (λόγω της οικονομικής κρίσης). Το ερώτημα είναι γιατί οι επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά οι ιδιωτικές είναι τόσο χαμηλές;

- Η Ελλάδα έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης και τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αν η Ελλάδα θέλει να πετύχει τη δυνητική της ανάπτυξη πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να κινηθεί την πρωτοπορία των μεταρρυθμίσεων. Η ανησυχία μου είναι ότι παρά την πρόοδο σ' αυτό το πεδίο έχει "κολλήσει". 

Remaining Time 0:00
 
Advertisement

- Η δημοσιονομική κατάσταση βρίσκεται υπο έλεγχο, το χρέος μειώνεται γρήγορα, η Ελλάδα πήρε την επενδυτική βαθμίδα και η απασχόληση αυξάνεται. Ωστόσο παρά τα επιτεύγματα υπάρχει κίνδυνος υπεραισιοδοξία για την Ελλάδα. Να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει γίνει αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει καθώς το κατακεφαλήν εισόδημα είναι κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν την παγκόσμια κρίση του 2008, η απασχόληση είναι κάτω από τον μέσο της ΕΕ, η παραγωγικότητα είναι στα 2/3 του μέσου επιπέδου της ΕΕ. 

- Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην απορρόφηση των ευρωπαικών πόρων. Σημείωσε πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η αποτελεσματική απορρόφησή τους. 

Για την Ε.Ε. συνολικά, ανέφερε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το κενό στην παραγωγικότητα, η θέση της στην παγκοσμιοποίηση, το ενεργειακό κόστος, η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να ξεπερνά δυσκολίες όταν αντιδρά συλλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Brexit και τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Κρατήσαμε όρθια την ΕΕ γιατί δράσαμε μαζί, γρήγορα και με καινοτόμο τρόπο", ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, χαρακτήρισε την ΕΕ ως "εύθραυστη" σε αυτή τη φάση, εξηγώντας ότι οι παράγοντες που τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη έχουν μειωθεί, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Παρά τα προβλήματα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή διασύνδεση και οι επενδύσεις υποδομών είναι κρίσιμες για την περιοχή. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενέργειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ λειτουργεί σε ένα πλαίσιο συναίνεσης, γεγονός που την καθιστά πιο αργή στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ.

Ο Ivailo Izvorski, Επικεφαλής Οικονομολόγος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία στην Παγκόσμια Τράπεζα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμική καινοτομίας και επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι παρά τη χρηματοδοτική διαθεσιμότητα, ο ιδιωτικός τομέας δεν αναλαμβάνει επαρκώς επενδυτικά ρίσκα, ενώ έθιξε το ζήτημα της απώλειας ταλέντων στην περιοχή.

Ο Federico N. Fernández, Διευθύνων Σύμβουλος του "We Are Innovation", μίλησε για την ανάγκη αναζωογόνησης της καινοτομίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ήπειρος υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα έναντι των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τη σχέση της Ευρώπης με την καινοτομία ως "περίπλοκη" και παρομοίασε την κατάσταση με μια σχέση γεμάτη δράμα, αλλά χωρίς ουσία. Τόνισε ότι οι τεχνολογικές επενδύσεις και η προώθηση της καινοτομίας μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολίασε τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την επενδυτική δραστηριότητα. Αναφέρθηκε στη νέα αμερικανική διοίκηση και την αβεβαιότητα που προκαλεί, ιδίως ως προς την πράσινη ατζέντα και τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. Επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλογιστεί σε βάθος τα αίτια της υστέρησής της σε ανταγωνιστικότητα και να αναπτύξει πιο αποτελεσματικές στρατηγικές προσαρμογής.



πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3899186/declan-costello-uparxoun-akoma-polla-na-ginoun-stin-ellada/

Ο «χάρτης» πληρωμών για την περίοδο 3 έως 7 Φεβρουαρίου - 73.234.932 ευρώ σε 81.923 δικαιούχους


 Κατά την περίοδο 3 έως 7 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν συνολικά 73.234.932 ευρώ σε 81.923 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
• Στις 3 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 299.932 ευρώ σε 398 δικαιούχους για εξωιδρυματικά επιδόματα του ΤΑΥΤΕΚΩ.
• Στις 6 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 15.235.000 ευρώ σε 32.600 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, εξόδων κηδείας, ασθενείας και ατυχημάτων).
• Από 3 έως 7 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 18.000.000 ευρώ σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
• 17.000.000 ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
• 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
•20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
• 2.000.000 ευρώ σε 25 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Έγκλημα Τεμπών: - Νέα έκθεση/κόλαφος για την κυβέρνηση - 27 επιβάτες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από την φωτιά


 Νέα τροπή στις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να δώσει η συμπληρωματική έκθεση του ειδικού πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία ανατρέπει το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα και διαψεύδει ισχυρισμούς του πρωθυπουργού - γεγονός που αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις και σε πολιτικό επίπεδο

Η έρευνα του πραγματογνώμονα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 27 από τα 57 θύματα δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση, αλλά βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από την φωτιά που ακολούθησε την έκρηξη. Στο έγγραφο που παραδόθηκε σήμερα στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, παρατίθενται ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των νεκρών.

Κατά τον πραγματογνώμονα, υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία και περιλαμβάνονται στις ιατροδικαστικές αναφορές και εκθέσεις, όπως και σε συγκεριμένη διάταξη του ίδιου του Εφέτη Ανακριτή, ο οποίος κάνει αποδεκτή την αιτία θανάτου.

Ως αιτίες θανάτου για τα 57 θύματα αναφέρονται:

-Βαρύτατες θανατηφόρες κακώσεις : 29 θάνατοι

- Πλήρης απανθράκωση: 24

- Απανθράκωση σε στάση πυγμάχου: 3

- Νεκροί από σύνθλιψη και απανθράκωση: 1

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι  στις 10 Ιουλίου 2024 με υπόμνημά του προς τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο ιατροδικαστής Λάρισας Χρήστος Κραββαρίτης είχε αναφέρει

  • «..στις μεν απανθρακωμένες σορούς ο θάνατος επήλθε λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς, ως προς την αιτία ουδεμία αμφισβήτηση υπήρχε» και
  • «Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πρόκλησης του θανάτου λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς, αποδεικνύεται από την κατάσταση κάθε σορού».

Ο Βασίλης Κοκοτσάκης επισημαίνει πως τα ευρήματα της νεκροψίας δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης της αιτίας θανάτου. Υπογραμμίζει πως η έκθεση έχει σκοπό να επιβεβαιώσει αδιαμφισβήτητα τον ακριβή αριθμό των επιβατών που επιβίωσαν από τη σύγκρουση και κατέληξαν λόγω της πυρκαγιάς που ακολούθησε

«εκδηλωθείσας ακαριαίας ανάφλεξης διαρρέουσα μεγάλης ποσότητας εύφλεκτων πτητικών ατμών ανάφλεξης χημικών διαλυτών και εξελίχθηκε επί μακρύ χρόνο, λόγω της ιδιαιτερότητας των καυσέντων χημικών διαλυτών-υδρογονανθράκων, υλικά που είναι ξένα προς την ιδιοσυστασία των τρένων και των δηλωμένων φορτίων τους».

Εκτός του κ. Κοκοτσάκη, ο οποίος είναι ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, την έκθεση υπογράφουν ο Δρ Μανόλης Παπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Χιούστον και ο Μάρκος Χρυσός, Χημικός Μηχανικός, Πραγματογνωμονας μεταφορών επικίνδυνων φορτίων.



πηγή:https://www.sofokleousin.gr/tempi-nea-ekthesi-kolafos-kokotsaki-27-epivates-kaikan-zontanoi

ΙΜΙΑ 1996 : - 05.05 Ναυτικό προς ΓΕΝ: -"Εχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο" - Όλα τα φοβερά ντοκουμέντα, λεπτό προς λεπτό



Tα φοβερά ντοκουμέντα που επαληθεύονται ΚΑΙ με το Φαρμακονήσι !


Αποκάλυψη : Ποτέ οι Αμερικανοί δεν έθεσαν θέμα απομάκρυνσης της Ελληνικής Σημαίας από τα Ιμια !

Σημίτης προς τον Διοικητή της ΕΥΠ  Βασιλικόπουλο : «το θέμα το χειρίζεται ο κ. Πάγκαλος, μην κάνετε τίποτα, μην ασχοληθείτε άλλο !!!»

Λίγα 24ωρα πριν από την κορύφωση της κρίσης, οι Ελληνικές Μυστικές  Υπηρεσίες πήραν στα χέρια τους το περιεχόμενο μιας συνομιλίας του τότε αρχηγού του Τουρκικού ΓΕΝ ναυάρχου Ερκαγια, ο οποίος εξηγούσε ότι η ιστορία των γκρίζων ζωνών ήταν «δικό του παιδί».
 
 Ο Ερκαγια αποκάλυπτε πως όταν ήταν ακόμη αρχηγός του Στόλου είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ψάξουν όλα τα επίσημα αρχεία του τουρκικού κράτους και να προσπαθήσουν να βρουν για ποιες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο θα μπορούσαν να εγείρουν διεκδικήσεις. 
 «Εστειλα τη μελέτη στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο και την υιοθέτησε αμέσως» ανέφερε ο Ερκαγια και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος πως με τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε τους Καλογήρους, τους Φούρνους». (Σας λένε τίποτε οι Υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω απο τους Φούρνους ;)
Σε αυτό το σημείο η συνομιλία διεκόπη γιατί γινόταν από ανοικτή γραμμή. Οι αναλυτές της ΕΥΠ ήξεραν όμως αμέσως ότι είχαν στα χέρια τους μια σημαντικότατη είδηση που έδειχνε ότι η κλιμακούμενη κρίση στα Ιμια δεν ήταν η απρόβλεπτη εξέλιξη μιας τυχαίας υπόθεσης αλλά εσκεμμένο σχέδιο του Ερκαγια.
Το σχετικό τηλεγράφημα προωθήθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

= H επιδρομή των  κομάντος

Ως τότε οι ελληνικές υπηρεσίες δεν είχαν άλλη ένδειξη για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. H μόνιμη αγωνία τους ήταν η διεξαγωγή μιας καταδρομικής επιχείρησης των Τούρκων στη Μυτιλήνη ή άλλο νησί κοντά στα τουρκικά παράλια.
Και αυτό γιατί από όλες τις πληροφορίες προέκυπτε ότι η Αγκυρα πίστευε ότι έλληνες πατριώτες κρύβουν τον αρχηγό του PKK Αμπντουλά Οτσαλάν σε μυστική τοποθεσία σε νησί. «Ο φόβος μας ήταν μια επιδρομή με 2-3 ελικόπτερα και κομάντος στη Μυτιλήνη ή κάπου αλλού» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο, ο οποίος πρόσθεσε πως «ξέραμε ότι ένα τέτοιο επεισόδιο, έστω και αν δεν έβρισκαν τον Οτσαλάν, θα προκαλούσε απίστευτη κρίση».

Το δεύτερο ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι κατά πόσο υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για την τουρκική απόβαση στα Ιμια. Ο σταθμός της ΕΥΠ στην Αλεξανδρούπολη είχε εντοπίσει, από ανοικτά κανάλια επικοινωνίας (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία), εντολές του τουρκικού ΓΕΝ προς δύο περιπολικά το απόγευμα της 29ης Ιουνίου.

H εντολή ήταν σαφής, να πλησιάσουν και στις δύο βραχονησίδες και να ελέγξουν αν και πού υπάρχουν έλληνες κομάντος αλλά και ελληνική σημαία.
 
Ο κυβερνήτης του ενός περιπολικού ρωτήθηκε μάλιστα επίμονα από το κέντρο κατά πόσο θα μπορούσε να διαπιστώσει την τακτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας και με δεδομένες τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

 Ο τούρκος αξιωματικός απάντησε πως αυτό θα εξαρτιόταν από τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζε την ώρα που θα προσέγγιζε τις βραχονησίδες. H σχετική συνομιλία μεταφράστηκε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου και στάλθηκε στην κεντρική υπηρεσία της ΕΥΠ το επόμενο πρωί.

 Από εκεί στάλθηκε από τον απόρρητο τηλέτυπο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΝ. Είναι σαφές πως οι επιτελείς δεν έδωσαν την ανάλογη σημασία στην κρίσιμη πληροφορία, ενδεχομένως επειδή βομβαρδίζονταν εκείνη την ώρα με πληροφορίες για τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
 
Το βέβαιο πάντως είναι πως η ΕΥΠ είχε δώσει έγκαιρη προειδοποίηση για την προετοιμασία των Τούρκων. Ο Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε γι” αυτό το έγγραφο και ζήτησε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπολο αντίγραφο, το οποίο και έλαβε στις 31 Ιανουαρίου.

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα εκείνων των ημερών ήταν ασφαλώς η καχυποψία που υπήρχε ανάμεσα στον  Σημίτη, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία, και ανθρώπους σαν τον  Βασιλικόπουλο, τον ναύαρχο Λυμπέρη ή τον πτέραρχο Κουρή που ήταν τότε υφυπουργός Αμυνας.

Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν μάθει να λειτουργούν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος λάτρευε τις συσκέψεις με στρατιωτικούς, τις υπηρεσίες από κλειστές πηγές και τη διαχείριση κρίσεων όπως εκείνη του Μαρτίου του 1987. Ο  Σημίτης τους θεωρούσε «ανδρεϊκούς», ξένους στη δική του κουλτούρα και ύποπτους για το στήσιμο παγίδων τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Ο Διοικητής της ΕΥΠ διαπίστωσε το χάσμα όταν επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό το πρωί της 30ής Ιανουαρίου. Λίγο πριν είχε συναντήσει στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Μπιλ P., ο οποίος τον ενημέρωσε ότι «σε λίγες ώρες θα μιλήσει ο πρόεδρος Κλίντον με τον έλληνα πρωθυπουργό.
 Τα πράγματα είναι σοβαρά». Ο σταθμάρχης παρέδωσε επίσης μια επιστολή του ελληνοαμερικανού αρχηγού της CIA Τζορτζ Τένετ, ο ο οποίος έγραφε πως «θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προκληθεί ένας πόλεμος λόγω της κλιμάκωσης του επεισοδίου».

Ο Ναύαρχος  Βασιλικόπουλος πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος στεκόταν όρθιος όσο του μιλούσε, τον άκουσε και του είπε: «Δεν σας χρειάζομαι άλλο».

= H πρόταση της CIA

Αρκετές ώρες αργότερα ο σταθμάρχης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το κτίριο της Κατεχάκη. Αυτή τη φορά δεν έκρυβε την ανησυχία του και δήλωσε στον κ. Βασιλικόπουλο πως μεταφέρει μια πρόταση του αρχηγού της CIA.
«Να αποσύρετε εσείς ένα τμήμα της φρουράς που έχετε στα Ιμια σε ένδειξη καλής θέλησης και οι Τούρκοι σε ανταπόδοση θα αποσύρουν ναυτικές δυνάμεις» πρότεινε ο Μπιλ P. και συνέχισε: «Τρέχουμε το ίδιο σενάριο με την Αγκυρα και πιστεύομε ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
 Ο Ναύαρχος  Βασιλικόπουλος γέλασε αρχικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή πόσους κομάντος να αποσύρουμε, δεν έχουμε και καμιά μεραρχία;». «Δεν έχει σημασία πόσους, έστω και λίγους, για να δείξετε την καλή σας πρόθεση» ανταπάντησε ο σταθμάρχης.
Αμέσως μετά άρχισε μια συζήτηση για την ακριβή διατύπωση, αν θα αναφερόταν σε λίγους (few), κάποιους (some of them) ή κάποια άλλη φράση. Ο αρχηγός της ΕΥΠ ρώτησε τον Μπιλ P. αν στη φόρμουλα της CIA ετίθετο ζήτημα απομάκρυνσης της Ελληνικής Σημαίας από τα Ιμια. «Οχι, σε καμία περίπτωση» απάντησε εκείνος.
Καθώς έβγαινε από το γραφείο του κ. Βασιλικόπουλου, ο σταθμάρχης σταμάτησε, γύρισε προς το γραφείο του και του είπε: «Σας παρακαλώ, μη χάσετε χρόνο, δώστε μου μια απάντηση. Τα πράγματα είναι κρίσιμα».
 Ο κ. Βασιλικόπουλος σήκωσε το πορτοκαλί τηλέφωνο και ζήτησε να μιλήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη για να τον ενημερώσει. Οι υπασπιστές του του είπαν πως είναι «εκτός επικοινωνίας» γιατί βρισκόταν στο γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή.
 Εν συνεχεία τηλεφώνησε στον υφυπουργό κ. Κουρή, ο οποίος βρισκόταν – μόνος του – στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του Πενταγώνου. «Δεν μου φαίνεται και τόσο κακή ιδέα, γιατί πάμε για μεγάλη κρίση» του είπε ο κ. Κουρής και τότε ο κ. Βασιλικόπουλος μπήκε στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και κατέβηκε ο ίδιος στη Βουλή.
 Πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού και εκεί συνάντησε την πάντοτε ευγενέστατη ιδιαιτέρα του Μαρία Πλευράκη. Της ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό για θέμα «μείζονος σημασίας» και εκείνη του ζήτησε να περιμένει δύο λεπτά.
 Μπήκε στην αίθουσα συσκέψεων, ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και – λίγο αμήχανη – του είπε πως «ο πρόεδρος είπε να δείτε τον κ. Μαντέλλη και να τον ενημερώσετε».

= Η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό

Ο ψηλός και συνήθως νευρικός απόστρατος αξιωματικός δύσκολα συγκράτησε την αγανάκτησή του και επέμεινε: «Μα, αντιλαμβάνεσθε πως είμαι ο αρχηγός της ΕΥΠ και πρέπει να μιλήσω μόνο στον πρωθυπουργό».
Αυτό δεν συνέβη και ο κ. Βασιλικόπουλος κάθησε σε έναν καναπέ για πολλή ώρα. Κάθε λίγο το γραφείο του τον ειδοποιούσε πως είχε τηλεφωνήσει ο Μπιλ P., τονίζοντας πως είναι επείγον να επικοινωνήσει μαζί του.
Επειτα από μία ώρα και κάτι η πόρτα της αίθουσας συσκέψεων άνοιξε και βγήκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος για να τηλεφωνήσει στον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από ένα διπλανό δωμάτιο.
Ο κ. Βασιλικόπουλος βρήκε την ευκαιρία, μπήκε στην αίθουσα και βρέθηκε δίπλα στον κ. Σημίτη. Τον ενημέρωσε και εκείνος του απάντησε πως «το θέμα το χειρίζεται ο κ. Πάγκαλος, μην κάνετε τίποτα, μην ασχοληθείτε άλλο».
 Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση των Αμερικανών δεν προέβλεπε απευθείας επαφή του αρχηγού της ΕΥΠ με τον διοικητή της MIT πρέσβη Οξάν, καθώς όλη η διαπραγμάτευση θα γινόταν μέσα από το κανάλι της CIA.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝ

Λίγο πριν από τη 1 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, οι Τούρκοι έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο απόβασης των κομάντος τους στα Δυτικά Ιμια. Την ίδια ώρα που η φρεγάτα «Γιαβούζ» πλησίαζε πολύ κοντά στην επίμαχη βραχονησίδα, οπότε και πιστεύεται ότι άφησε τη λαστιχένια βάρκα με τους κομάντος, δύο τουρκικά ελικόπτερα «Μπλακ Χοκ» πετούσαν από πάνω. Οι επιτελείς του ΓΕΝ πίστευαν ότι τα δύο ελικόπτερα θα αποβίβαζαν εκείνα κομάντος ενώ στην πραγματικότητα επιχείρησαν να παραπλανήσουν τις ελληνικές δυνάμεις.

31 Ιανουαρίου, 00.47: Από φρεγάτα «Ναυαρίνο» (κέντρο επιχειρήσεων για τα Ιμια) προς ΓΕΝ: Ελικόπτερα κινούνται βόρεια προς βραχονησίδες.

00.55 ΓΕΝ προς Ναυαρίνο: Δεν θα πατήσει Τούρκος στα νησιά. Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν. Να προστατευθούν τα Ιμια και το Φαρμακονήσι.

01.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Δύο τουρκικά ελικόπτερα Μπλακ Χοκ βρίσκονται στην περιοχή, το ένα σε αιώρηση πλησίον της Γιαβούζ (φρεγάτα), 1.000 γιάρδες δυτικά από τα Ιμια. Το άλλο υπερίπταται Γιαβούζ.

01.25 ΓΕΝ προς Ναυ: Εξασφαλίσατε την ετοιμότητα ημετέρων μονάδων. Στοχοποιήσατε κάθε τουρκική μονάδα. Να ευρίσκεσθε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

01.37 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφόσον τα ελικόπτερα προσπαθήσουν να βγάλουν κόσμο, να ριφθεί μια φωτοβολίδα. Δεύτερον, να ριφθεί προειδοποιητική βολή, τρίτον να καταρριφθούν.

01.55 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τα ελικόπτερα είναι κοντά στη φρεγάτα. H φρεγάτα είναι 500 γιάρδες από το νησί.
Τα ελικόπτερα απομακρύνονται αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο δεν ανησυχεί μόνο για τα Ιμια, καθώς έχει να προστατεύσει μια σειρά από νησίδες στην περιοχή.

02.00 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφιστάται η προσοχή σας μήπως η απομάκρυνση ελικοπτέρων είναι παραπλανητική για να κάνουν ενέργεια στο Φαρμακονήσι.

Στις 03.00 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες πως οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τα Δυτικά Ιμια. Δίνεται η εντολή να ανέβει η δεύτερη ομάδα βατραχανθρώπων αλλά η εκτέλεσή της καθυστερεί επειδή πέρασαν πρώτα από τα Ανατολικά Ιμια για να πάρουν φορτισμένες μπαταρίες ασυρμάτων. Για 45 λεπτά της ώρας Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά στο να έχουν κομάντος τους πρόσωπο με πρόσωπο στα Δυτικά Ιμια.

03.15 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως κάτι γίνεται στη Δυτική Ιμια. Εξακριβώσατε και πείτε μου.

03.16 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πρι… Διατάξτε Πολεμιστή (περιπολικό ναυτικού) να αποβιβάσει Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών στη Δυτική Ιμια και να μου πείτε έναρξη και πέρας.

03.30 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχει πληροφορία ότι έχουν ανέβει 30 άτομα στο δυτικό νησί Ιμια. Να πάει ο Πολεμιστής να ελέγξει με προβολέα και στη συνέχεια να αποβιβάσει MYK (βατραχανθρώπους).

03.36 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τώρα αποβιβάζονται MYK στη βάρκα και εκτιμάται ότι η κίνηση θα περατωθεί σε 30 λεπτά.

03.38 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πείτε μου άμεσα αν υπάρχει κανένας Τούρκος κρατημένος δίπλα στο νησί. Με ενδιαφέρει άμεσα αν είναι κανένας πάνω στο νησί.

03.42 ΓΕΝ προς Ναυ.: Απογειώσατε ελικόπτερο και ελέγξατε δυτικό νησί προ αποβιβάσεως MYK.

04.08 ΓΕΝ προς Ναυ.: Τονίζεται η απαίτηση πριν βγουν οι MYK να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ιμια.
Το ελικόπτερο απογειώνεται από το Ναυαρίνο και πετάει, σε εξαιρετικά κακές συνθήκες, πάνω από τις βραχονησίδες. H πίεση από το κέντρο είναι ασφυκτική.

04.25 Ναυ. προς ΓΕΝ: Ελικόπτερο άνωθεν Δυτικής Νήσου, Αναμένω αποτελέσματα.

04.26 Ναυ. προς ΓΕΝ: Δεν έχει εντοπίσει ακόμη τίποτα. Ορατότητα χαμηλή.

04.28 Ναυ. προς ΓΕΝ: Βρέχει στην περιοχή. Ορατότητα χαμηλή. Προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε.

04.29 ΓΕΝ προς Ναυ.: Περιμένω να μου πείτε για το ελικόπτερο και το αποτέλεσμα της έρευνας. Το αναμένει ο πρωθυπουργός.

04.47 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχει περάσει τέσσερις φορές πάνω από το νησί. Αποτελέσματα αρνητικά. Πετάει σε ύψος 40-50 μέτρα και προσπαθεί.

04.50 Ναυ. προς ΓΕΝ: Υπάρχουν μερικά άτομα πάνω στο νησί.
Το ελικόπτερο αναφέρει πως πρόκειται για δέκα τούρκους κομάντος πάνω στο δυτικό νησί.

05.02 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι δικοί μας βατραχάνθρωποι να παραμείνουν στον Πολεμιστή και να γίνει συλλογή στοιχείων.

05.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.

05.05 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. H τελευταία του αναφορά EMRGENCY EMERGENCY βόρεια 1,5 μίλι από το σημείο του ενδιαφέροντος.

Στις 05.40 το ΓΕΝ διατάζει τον κυβερνήτη του Πυρπολητή να πάρει τους έλληνες βατραχανθρώπους από την περιοχή.

05.40 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Θα εκτελεσθεί αποχώρηση φίλιων και εχθρικών μονάδων από την περιοχή.

05.58 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι οδηγίες για τον Πυρπολητή είναι ότι από την περιοχή θα φύγει ένα δικό τους και ένα δικό μας. H διαταγή θα δίνεται από το ΓΕΝ. Ο Πυρπολητής θα φύγει τελευταίος αφού πάρει τους ΟΥΚ και τη σημαία. Εσείς παραμείνετε για το ελικόπτερο. Θέλω τα ονόματα του πληρώματος.

07.12 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Να αρχίσετε να παίρνετε τη Σημαία και τον κόσμο. Να μου πείτε αν γίνεται το ίδιο και από τους άλλους.

OI ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ K. ΣΗΜΙΤΗΣ Πρωθυπουργός N. ΚΟΥΡΗΣ Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας XP. ΛΥΜΠΕΡΗΣ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Λ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Αρχηγός ΕΥΠ

Εγκαιρη ή καθυστερημένη ενημέρωση; 
 Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι ελληνικές υπηρεσίες ενημέρωσαν έγκαιρα για την απόβαση των τούρκων κομάντος στα Δυτικά Ιμια. Οι αξιωματούχοι που χειρίζονταν την κρίση εκείνο το βράδυ επιμένουν πως οι αναλυτές της ΕΥΠ παρακολουθούσαν συνεχώς τα τουρκικά κανάλια για να συλλέξουν πληροφορίες.

Μόλις είδαν ότι ανακοινώθηκε η απόβαση των κομάντος, ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Θυμούνται μάλιστα πως ο υφυπουργός κ. Κουρής έδωσε αμέσως εντολή να ετοιμασθεί το σχέδιο ανακατάληψης της βραχονησίδας.

Το αν το ΓΕΕΘΑ μπόρεσε να επικοινωνήσει εγκαίρως με τον κ. Λυμπέρη, ο οποίος 
βρισκόταν στη Βουλή, δεν είναι σαφές.

Τα συμπεράσματα δικά σας  …
Αν και όσοι απο εσάς παρακολουθείτε τις Υπερπτήσεις των Τούρκικων Μαχητικών πάνω απο τους Φούρνους δεν ειναι τυχαίο, ούτε βέβαια η ιστορία με το Φαρμακονήσι ειναι αθώα και τυχαία !