Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Η Άσπιλη και αμόλυντη Αριστερά - Ήξεραν για τις "φήμες" περί Γεωργούλη, αλλά ποιούσαν την νήσσαν


  Ο Στέλιος Κούλογλου αποκάλυψε ότι πριν από δύο χρόνια ο συνάδελφός του είχε κληθεί για εξηγήσεις από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη –τότε είχε διαψεύσει τις φήμες. Στην Κουμουνδούρου μιλούν τώρα για «έμφυλη βία». Διαμάχη για τη διαρροή των στοιχείων της καταγγέλλουσας και ρωγμές στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ-υπέρμαχου των δικαιωμάτων 

Η υπόθεση του ευρωβουλευτή και ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελία για παρενόχληση και τη Δευτέρα του Πάσχα τέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα έχει ζητηθεί από τις βελγικές Αρχές και η άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, έχει πολιτική «ουρά». 

Κατ’ αρχάς τα προφανή:


α) Δημιουργείται πρόβλημα εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως αποκαλύπτεται η καταγγέλλουσα είναι εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα υπήρχαν «φήμες» για τη συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη εδώ και χρόνια και μάλιστα του είχαν ζητηθεί εξηγήσεις από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η καταγγελία αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2020 και κατά πληροφορίες δεν πρόκειται για μια «απλή» παρενόχληση αλλά για «βαριά ποινικά αδικήματα» –για «έμφυλη βία» μίλησαν δημοσίως και κάποια στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ανταποκρίτρια του Open στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι η καταγγελία έγινε επώνυμα το 2020. 

β) Η παραφιλολογία περί «σκοπιμότητας» της δημοσιοποίησης της καταγγελίας στη δεδομένη χρονική στιγμή –πέντε εβδομάδες πριν από τις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου– μια θεωρία που διατυπώθηκε τόσο από τον ίδιο τον κ. Γεωργούλη –«απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται, μάλλον όχι τυχαία, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων στη δήλωσή του– όσο και από τον γνωστό-άγνωστο διαδικτυακό στρατό του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί νέες ρωγμές στο φιλοτεχνημένο προσωπείο του κόμματος ως προστάτη των δικαιωμάτων και υπέρμαχο του #MeΤοο: η ερώτηση «γιατί τώρα;» είναι η κλασική μέθοδος του victim blaming. 

Από εκεί και πέρα φαίνεται υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα ευρύτερο, καθώς η καταγγέλλουσα, Ε.Χ., περιγράφεται ως πρόσωπο κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος φέρεται να την έχει στα υπ’ όψιν για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου, κατηγορώντας την εμμέσως πλην σαφώς για διαρροή των στοιχείων της καταγγέλλουσας: «Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία. Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον», ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Μια τέτοια κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δύσκολα μπορεί να υπηρετήσει πλέον τα σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις εκλογές. 

Για «φήμες» για τον κ. Γεωργούλη, ο οποίος το 2019 εξελέγη πέμπτος από τον ΣΥΡΙΖΑ με 162.974 ψήφους, έκανε λόγο την Τρίτη του Πάσχα ο συνάδελφός του ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. 

«Υπήρχαν φήμες και για τον λόγο αυτό ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε ο κ. Κούλογλου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Οπως προσέθεσε, ο κ. Γεωργούλης είχε κληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν αυτές οι φήμες, πριν από περίπου δύο χρόνια και τις είχε διαψεύσει. 

Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έκδηλη. 

Από το στούντιο της ΕΡΤ1, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, είπε ότι το θέμα «έσκασε χθες αφού ήταν μυστική η εισαγγελική έρευνα. 

Περιμένουμε απαντήσεις και προφανώς ο κ. Γεωργούλης οφείλει απαντήσεις και στην κοινωνία και στη Δικαιοσύνη. Στα ζητήματα έμφυλης βίας είμαστε απόλυτοι», τόνισε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Mega μίλησε για «ποινικό θέμα».

 «Με το που πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ζήτημα έμφυλης βίας για εμάς είναι από τα μέγιστα κοινωνικά θέματα. Θέσαμε τον κ. Γεωργούλη εκτός κόμματος. Η δική μου ενημέρωση είναι ότι προηγήθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της ανακοίνωσης του ίδιου», προσέθεσε, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις αιτιάσεις της ΝΔ, η οποία αναρωτήθηκε αν «ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Το ζήτημα της διαρροής των στοιχείων της καταγγέλλουσας σε μερίδα του Τύπου είναι ένα δύσβατο πεδίο τριβής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «υπάρχει ένα μείζον ζήτημα διαχείρισης δικαιωμάτων, από τη μεταχείριση που έγινε στην καταγγέλλουσα από σημαντική μερίδα του Τύπου. Αυτό δεν είναι μόνο κατάπτυστο αλλά μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα υπό όρους με κακουργηματικό χαρακτήρα». Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η διαρροή δεν προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 «Επειδή είδα μία αναφορά του ΠΑΣΟΚ χθες διευκρίνισα από την ευρωομάδα μας και από το κόμμα μας ότι δεν έχει γίνει από εμάς η διαρροή. Είναι νόμος από το 1997 για τα προσωπικά δεδομένα. Αμέσως αντιδράσαμε ακαριαία και δεύτερον δεν είναι δικαίωμα επιλογής του δημοσιογράφου εάν θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, είναι υποχρέωσή του να μην δημοσιοποιήσει, και τρίτον, αυτό είναι το κολοσσιαίο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας ή αυτό θέλετε να φτιάξετε; Εμείς ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου», επέμεινε. 

Τα επόμενα βήματα 

Τη Δευτέρα του Πάσχα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι υπάρχει αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. «Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων» ανέφερε η μαλτέζα αξιωματούχος. Το θέμα πλέον βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, πάντως, η διαδικασία μέχρι να ληφθεί απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ενημερώνει την πρόεδρο, πηγαίνει στην Ολομέλεια και υπάρχει ανακοίνωση εάν υπάρχει απόφαση να αρθεί ή όχι ασυλία του συγκεκριμένου ευρωβουλευτή. 

Πηγή: Protagon.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου