Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Η αντεπίθεση του Γιάνη Βαρουφάκη - Σερβίρει στους παλαιούς συντρόφους και συνοδοιπόρους του το κρύο πιάτο της εκδίκησης.




 Ακόμη και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν ότι αδυνατούν να κατανοήσουν την επιλογή, τότε, του Γιάνη Βαρουφάκη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μέχρι το φθινόπωρο του 2014 όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν ότι για τη θέση αυτή προοριζόταν στέλεχος του κόμματος με μακρά ενασχόληση με τα οικονομικά. Η απόφαση του κ. Τσίπρα αιφνιδίασε και ξένισε.

Χθες, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο σύστημα «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη, είπε ότι ο πρώην υπουργός του «ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά αφορά τις δικές του εμμονές». Αραγε, το «διαβατήριο» του κ. Βαρουφάκη στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2015, ήταν ότι είχε καταφέρει να πείσει κάποιους ότι αυτές οι «εμμονές» αποτελούσαν μια ρεαλιστική εναλλακτική στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα;

Η συζήτηση που ανοίγει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη «Δήμητρά» του, δεν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι πρωτίστως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Και η παράλληλη συζήτηση για μια πιθανή μελλοντική κυβερνητική σύμπραξη των δύο μάλλον επαναφέρει στους πολίτες ανησυχίες και αγωνίες, παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βεβαιώσει ότι το 3% δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε να έχει τη σπάνια, για κάποιον που ασχολείται με την οικονομία ως θεωρητικός δάσκαλος, ευκαιρία να δοκιμάσει στην πράξη, στην οικονομία μιας χώρας, τη θεωρία του. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε το πραγματικό περιεχόμενο της «μαγικής εναλλακτικής», το υποσχόμενο θαύμα μετατράπηκε σε «εμμονές» και ο πρώην υπουργός έμεινε χωρίς πεδίο πειραματισμού.

Μιλώντας για τη «Δήμητρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης πιθανότατα αποβλέπει σε εκλογικά οφέλη από ένα ακροατήριο που εξακολουθεί να πιστεύει ότι στα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης υπήρχε εύκολη εναλλακτική, αλλά κανείς δεν την τόλμησε. Και από ένα ακροατήριο που εξακολουθεί να βιώνει πιεστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Προσδοκά να εξαργυρώσει τις «Δήμητρες» με ψήφους, αναπτύσσοντας ίσως εκ του ασφαλούς ένα οικονομικό σχέδιο που ξέρει ότι είναι μάλλον απίθανο να κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη.

Αυτό, όμως, που μπορεί να αποδειχθεί εκλογικά επωφελές για τον ίδιο και το κόμμα του, εξελίσσεται σε «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα κυβερνητικής σύμπραξης του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα κόμμα που κάνει σημαία του ένα «εναλλακτικό» σχέδιο οικονομικής πολιτικής, λειτουργεί μάλλον αποθαρρυντικά σε ένα εκλογικό ακροατήριο που ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ή άλλως, δυσκολεύεται να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά από την πρώτη φορά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σερβίρει στους παλαιούς συντρόφους και συνοδοιπόρους του το κρύο πιάτο της εκδίκησης.





πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/562392562/to-kryo-piato-tis-ekdikisis/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου