Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού, προκειμένου Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στο νέο αυξημένο ποσό του που θα ισχύσει νωρίτερα, δηλαδή από την 1η Απριλίου 2023.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιλογή να γίνει η αύξηση του κατώτερου μισθού ένα μήνα νωρίτερα, δεν έχει σχέση με τις εκλογές. «Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει ένα μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος (που εργάζεται με τον κατώτατο) στον τουριστικό κλάδο».
«Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023», ήταν το σημερινό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου για το θέμα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε, είναι «μια σύνθετη άσκηση, λαμβάνει υπ' όψιν της την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, φυσικά τις αντοχές των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεπώς μια υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, αύξηση της ανεργίας δηλαδή».
Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως με βάση τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε εργαζομένους ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι πως η αγορά μπορεί να «αντέξει» μια μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού, που αφορά περί τους 650.000 εργαζόμενους.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ακόμη και διψήφιες μισθολογικές αυξήσεις για την επόμενη διετία, ενώ ακόμη και οι μικρομεσαίοι που είχαν να διαχειριστούν έναν δύσκολο χειμώνα, δεδομένης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται πως μπορούν να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους από την άνοιξη και μετά που εκκινεί η τουριστική σεζόν.
Τα καμπανάκια της ΤτΕ και της ΕΚΤ
«Φρένο» σε υπέρμετρες αυξήσεις μισθών που μπορεί να τροφοδοτήσουν το πληθωριστικό ράλι επιδιώκουν να βάλουν οι τραπεζίτες.
Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε προημερών η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εδραιωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική διατύπωσε την εκτίμηση για αύξηση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, καθώς το 2022 η άνοδος των μέσων αμοιβών εργασίας ήταν συγκρατημένη έως στάσιμη.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Τράπεζας κάνουν λόγο για επιτάχυνση της αύξησης των αποδοχών, με αποτέλεσμα στασιμότητα της παραγωγικότητας και αισθητή άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Επίσης προβλέπεται πως η άνοδος της απασχόλησης αλλά και του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σημαντικά.
Πάντως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει στην τελευταία έκθεσή του πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις και πως πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία για τη στήριξη ευάλωτων, αλλά απαιτείται προσοχή για να μην υπάρχει μία γενικευμένη αύξηση του μέσου μισθού».
Έκπληξη το ύψος του νέου κατώτατου
Το ποσό της αύξησης θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προς τα τέλη Μαρτίου, συνεκτιμώντας την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, η οποία θα βασιστεί στις προτάσεις των επιστημονικών φορέων.
Ωστόσο, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα υπερβεί κατά πολύ το πεδίο των 751 ευρώ, δηλαδή τα προ-μνημονίων επίπεδα και θα κινηθεί κοντά στο ύψος του πληθωρισμού του 2022.
Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό αύξησης θα ξεπεράσει το μετριοπαθές 5% - 5,5% (που θα «έδινε» μισθό 751 ευρώ), με δύο σενάρια να είναι τα επικρατέστερα:
- είτε θα αυξηθεί κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
- είτε να αυξηθεί στο πεδίο πέριξ του 9,9% που είναι το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 780 ευρώ.
«Δεδομένης της υποχώρησης της ανεργίας, της ανάπτυξης, αλλά και του υψηλού πληθωρισμού θεωρείται ρεαλιστική μια αύξησηπου θα κινείται μεταξύ 7,5% και 8%, δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 53 ως 58 ευρώ το μήνα, ώστε ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα να ξεπεράσει τα 770 ευρώ (μικτά)» επισημαίνει στο insider.gr στέλεχος φορέα που συμμετέχει στην δημόσια διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται πως μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.
πηγή:https://www.insider.gr/tax-labour/257548/katotatos-misthos-noritera-kai-megalyteri-i-ayxisi-toy-kybernitiko-shedio