Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία - Αυξάνει την πυρηνική της ισχύ στα σύνορα με το ΝΑΤΟ - Κακή η απόδοση των Ρώσων στα μέτωπα του πολέμου - Τουλάχιστον 15 οι νεκροί από τριπλό χτύπημα


 Η Ρωσία φαίνεται να αυξάνει την πυρηνική της ισχύ στα σύνορα με το ΝΑΤΟ. Δημοσιεύματα φέρουν τη Μόσχα να ενισχύει τη δύναμη των βομβαρδιστικών στη μεθόριο με τις σκανδιναβικές χώρες και παράλληλα επιβεβαιώνεται η μετατροπή τους, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά. Παράλληλα, η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες ότι δίνει drone και χειριστές στις ρωσικές δυνάμεις.

Απειλές της Ρωσίας: Ο εφιάλτης των πυρηνικών πάνω από την Ευρώπη

Η ανησυχία πως η Ρωσία προετοιμάζεται για πιθανή χρήση πυρηνικών εντείνεται. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δια στόματος Ρώσου αξιωματούχου στον ΟΗΕ, παραδέχεται πως έχει μετατρέψει τα Λευκορωσικά ΣουΧόι 25, έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά ενώ μεταφέρει συστήματα Iskander – M διπλού εξοπλισμού στη Λευκορωσία.
Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο ανέφερε ότι ελπίζει η Ρωσία να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τα πυρηνικά. «Είναι δεδομένο ότι οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα», πρόσθεσε.

Παίρνει «σάρκα και οστά» η συνεργασία Πούτιν – Λουκασένκο

Η διευρυμένη συνεργασία Πούτιν – Λουκασένκο παίρνει πλέον «σάρκα και οστά». Έφτασαν ήδη στη Λευκορωσία οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες της κοινής ομάδας κρούσης για την προστασία των συνόρων με την Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε όποιες εντολές λάβουμε από την ανώτατη διοίκηση», δήλωσε αποφασιστικά ο Βίκτορ Σμέγιαν, Διοικητής ρωσικής μονάδας.

Ο Πούτιν επιστρατεύει 300.000 εφέδρους – Κακή η απόδοση των Ρώσων

Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πως σε δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η επιστράτευση 300.000 εφέδρων, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποκαλύπτει πως το γεγονός ότι αγοράζουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό τους και η διαφθορά έχουν συντελέσει στην κακή απόδοση των Ρώσων στα μέτωπα του πολέμου.

Ζελένσκι: Σε απόγνωση ο εχθρός

Από την άλλη πλευρά, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλά για απόγνωση των Ρώσων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα συνεχίσει την αντεπίθεσή της. «Κοιτάξτε πόσο ανήσυχος είναι ο εχθρός. Η Ρωσία ήδη έχει μπει στο κλίμα της ήττας, ήδη αισθάνεται απελπισία», είπε προσπαθώντας να τονώσει το ηθικό των Ουκρανών.

Ωστόσο, η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη στις μάχες νέο όπλο. Οι τελευταίες επιθέσεις – όπως τονίζουν οι Ουκρανοί – γίνονται με ιρανικής τεχνολογίας drone. Μάλιστα, γίνεται λόγος για την αποστολή 50 Ιρανών χειριστών στη Ρωσία ώστε να βοηθήσουν στη λειτουργία τους.

Οι πληροφορίες αυτές εντείνονται με τη δήλωση του Φρέντερικ Πλάιτγκεν, ανταποκριτή του CNN,με την οποία ισχυρίζεται ότι «η αμερικανική κυβέρνηση λέει πως Ρώσος αξιωματούχος ταξίδεψε στο Ιράν τον Ιούνιο για να ελέγξει τα drone».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί «επί τάπητος» στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Ιράν. Η Τεχεράνη σπεύδει να ανακοινώσει πως διατηρεί την ουδετερότητά της στον πόλεμο και πως ουδέποτε έστειλε όπλα στη Ρωσία.

Η ΕΡΤ στο Κίεβο

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, επικρατεί μια ανησυχητική ηρεμία στο Κίεβο μετά το χτύπημα σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χθες.

«Σκοτεινό βράδυ για την ουκρανική πόλη ύστερα από το χθεσινό ισχυρό χτύπημα, καθώς οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους 5 το απόγευμα με 11 το βράδυ να μην χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικές συσκευές και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα φώτα, για να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε διακοπές ρεύματος», ανέφερε η ανταποκρίτρια. Παράλληλα, τα συνεργεία εργάζονται ώστε να τα καταφέρουν να αποκαταστήσουν τη σοβαρή βλάβη.

Μέχρι στιγμής, 15 πτώματα έχουν ανασυρθεί ύστερα από πυραυλικές επιθέσεις σε 3 σημεία ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το πιο καταστροφικό να εντοπίζεται στη Ζαπορίζια.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή | ΕΡΤ

πηγή: ertnews.gr - https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/i-ert-sto-kievo-se-katastasi-synagermoy-vrisketai-xana-i-poli-toylachiston-15-oi-nekroi-apo-triplo-chtypima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου