Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Προσκυνώ πολυχρονεμένε ντοβλετλή Βεζίρ εφέντη μου - Ο Ερντογάν συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤ


 Ναι από την Τουρκία για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Το κοινό μνημόνιο συνεργασίας και ο συμβιβασμός

Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αύριο Τετάρτη (29/6) θα γίνουν συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς.

Φινλανδικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα σήμερα (28/6), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ισπανίας με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια που έχει θέσει – επικαλούμενη ανησυχίες αναφορικά με την τουρκική ασφάλεια – η Άγκυρα στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 







«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/763722-i-toyrkia-symfonise-stin-entaxi-finlandias-kai-soyidias-sto-nato»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου