Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Συντονιστικό Συμβούλιο 3 Ε.Α.Α.: Ο Έλληνας Στρατιωτικός εν ενεργεία ή εν αποστρατεία δεν είναι επαίτης και απαιτεί ως νομοταγής πολίτης την πλήρη συμμόρφωση του Δημοσίου στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης






Ημερομηνία  2 Mαίου 2019  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            1. Με πολύ μεγάλη μας έκπληξη, ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την επίσημη ιστοσελίδα του cnn.gr(και σίγουρα δεν έχουμε κάποιο λόγο να αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία και τις πηγές της είδησης) πως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέδωσε ήδη (!) απόφαση , αναφορικά με τη συνταγματικότητα των συνταξιοδοτικών διατάξεων του ν. 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) , σε αγωγή που είχε καταθέσει συνάδελφος ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ (και ουχί «ένστολος» ).
   2.  Σύμφωνα δε με την διαρροή μέρους του σκεπτικού της απόφασης οι διατάξεις που αφορούν στον επανυπολογισμό των συντάξεών μας, κρίθηκαν συνταγματικές καθόσον ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης, λαμβάνει χώρα πλέον συμφώνως και αναλόγως, των συνταξίμων ετών του Στρατιωτικού…..
 3. Εν αναμονή της λήψεως από μέρους μας του συνόλου του σκεπτικού της απόφασης (για την περίπτωση που η συγκεκριμένη αφορά κάποια συγκεκριμένη «ομάδα» συνταξιούχων συναδέλφων), δεν θα μπορούσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε τα πολλά ερωτήματα-προβληματισμούς  που μας γεννήθηκαν και αναρωτιόμαστε, εάν τα παρακάτω ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, πριν την έκδοση αυτής της (τουλάχιστον) παράδοξης/παράλογης  απόφασης , κατ’ εμάς :
       α. Γνωρίζουν άραγε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πως τα Ανώτατα στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α. κρίνονται κάθε χρόνο από τη φυσική τους ηγεσία και ενδέχεται να αποστρατευθούν/συνταξιοδοτηθούν, παρά τη θέλησή τους??   Πως είναι λοιπόν δίκαια η πρόβλεψη του μέτρου υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης , με βάση τα έτη παραμονής στο στράτευμα για τα συγκεκριμένα στελέχη, από τη στιγμή που συνταξιοδοτούνται (πολλές φορές πρόωρα και ενίοτε με αποφάσεις της πολιτικής τους ηγεσίας !!!), χωρίς να το επιθυμούν? 
        β. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε, σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις που διέπουν τα στελέχη των Ε.Δ., και για τους Αξιωματικούς προερχόμενους εξ Υπαξιωματικών, που αποστρατεύθηκαν ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ από την Υπηρεσία τους, επειδή συμπλήρωσαν 35ετία (με ελάχιστες εξαιρέσεις στελεχών, που παρέμεναν ως έφεδροι για 2-3 έτη ακόμα)

       4. Για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ελήφθησαν άραγε υπόψιν τα γεγονότα πως ουδέποτε η Δημόσια Διοίκηση δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ) και ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ τις συντάξιμες αποδοχές όπως οι αποφάσεις αυτές επίτασσαν, στα επίπεδα της 31/7/2012 ?? Γιατί εάν υλοποιούσαν την πλήρη συμμόρφωση των αποφάσεων αυτών, τότε και ο επανυπολογισμός των συνταξίμων αποδοχών του ν.4387/2016, θα ελάμβανε χώρα με άλλες «σταθερές» και δεν θα έπρεπε καν , να ενταχθούν σε αυτούς τους επανυπολογισμούς, οι Στρατιωτικοί (στελέχη ΕΔ & ΣΑ ).
     5. Θα επιθυμούσαμε συναφώς να υπενθυμίσουμε & θέλουμε να πιστεύουμε πως ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τους αξιότιμους Δικαστές του Ε.Σ. , πως :
     α. Υφίσταται αριθμός αποφάσεων των Δικαστηρίων της χώρας (δικαιώσεις συνταξιούχων για τα Δώρα, επιδόματα αδείας κλπ) ακόμα-ακόμα  και του Ε.Σ. (κατάργηση της Ε.Α.Σ., συμμόρφωση με τις παλιότερες συνταξιοδοτικές διατάξεις για συνυπολογισμό επιδομάτων κ.α.) , για τις οποίες η Δημόσια Διοίκηση κωφεύει και αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί.
     β. Κατά την (μερική) συμμόρφωση της Δ.Δ. με τις αποφάσεις-δικαιώσεις των Στρατιωτικών από το ΣτΕ, υπήρξε μεγάλος αριθμός συναδέλφων Στρατιωτικών, που δεν έλαβε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, από τα δικαιούμενα ποσά του υπολοίπου 50% των διατάξεων του περιβόητου νόμου 4093/2012 , ενώ στο σύνολο αυτών, έγιναν παρακρατήσεις βάσει των διατάξεων αυτών, που ήδη είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές….!!!!
                γ. Μέχρι 31/12/2018, στις συντάξιμες αποδοχές των Στρατιωτικών , υφίσταντο κρατήσεις-μειώσεις, με βάση διατάξεις ηλικιακού-ρατσιστικού χαρακτήρα (κάτω των 60, των 55, των 53 ετών κ.ο.κ.), και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα !!!!!
      δ. Είναι απορίας άξιον το πως, η συγκεκριμένη απόφαση εξεδόθη τόσο σύντομα (υπενθυμίζουμε πως οι διατάξεις του ν.4387/2016 ετέθησαν σε ισχύ από τις συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2019, αλλά από τότε το σύνολο των συνταξιούχων βρίσκεται στο σκοτάδι, αφού οι αρμόδιοι φορείς, αρνούνται να τους στείλουν ή να αναρτήσουν τόσο τις πράξεις αναπροσαρμογής των συντάξεών τους-με δεδομένο το έωλο-μετέωρο θέμα της προσωπικής διαφοράς-όσο και τα μηνιαία ενημερωτικά μηνών Ιαν-Φεβ-Μαρ-Απρ-Μαΐου 2019) , από τη στιγμή μάλιστα που αναμένονται συναφείς αποφάσεις προγενεστέρων αγωγών συναδέλφων και των Ενώσεων μας , τόσο στο Ε.Σ. όσο και στο ΣΤε και στην Επιτροπή Συμμόρφωσης αυτού. Είθε αυτή η απόφαση να αποτελέσει την απαρχή έκδοσης συναφών αποφάσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
      6. Ευελπιστώντας πως για μία ακόμη φορά το Δικαστικό Σώμα της χώρας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων , τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την Ελληνική Δικαιοσύνη και δη για το ΣτΕ, να μπορεί να προστατεύει το κύρος των αποφάσεών του άρα και τους ίδιους τους πολίτες της χώρας αυτής και δεν θα προχωρήσει, όπως πολύ ορθά είχε τοποθετηθεί ο τέως Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακκελαρίου κατά την υποβολή της παραιτήσεώς του, σε μια ενδεχόμενη κρίση περί συνταγματικότητας των διατάξεων του ν.4387/2016, καθόσον μια τέτοια απόφαση, θα συνεπάγετο αυτομάτως πως, ο Έλληνας νομοθέτης, δικαιούται μέσω διατάξεων νόμου, να καταργεί δικαστικές αποφάσεις…!!!  
  Υ.Γ. Όπως κατά καιρούς έχουμε επισημάνει ο Έλληνας Στρατιωτικός εν ενεργεία ή απόστρατος, ούτε επαίτης είναι, ούτε προσπαθεί να λάβει «παρά του μη έχοντος». Απαιτεί όμως ,  και αυτός, την πλήρη  συμμόρφωση του Δημοσίου στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όπου υφίσταται πρόβλημα δημοσιοικονομικό, να επέρχεται συμβιβασμός, ακόμα και μακροχρόνιος, έναντι των υποχρεώσεών του, προς αυτό (Φόροι, εισφορές, τέλη κλπ).



Ο Πρόεδρος ΕΑΑΣ      Ο Πρόεδρος ΕΑΑΝ       Ο Πρόεδρος ΕΑΑΑ
                                        και Συντονιστικού           







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου