Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Αναζητά κόφτες στα αναδρομικά η Τρόικα η Τρόικα!!




ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η θέση της Τρόικα δανειστών είναι ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να περιοριστεί εξαντλώντας τις νομικές ερμηνείες για τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Έντονες ανησυχίες για το κόστος και κυρίως για τα περιθώρια κάλυψης των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις πριν από το 2015 εξέφραζαν χθες οι δανειστές από τις αναλύσεις που έκανε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.


Ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το σύνολο των υποχρεώσεων αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ αν δικαιωθούν και ο δημόσιος τομέας αλλά και οι συνταξιούχοι για τις περικοπές από το 2012 και μετά συμπεριλαμβανομένων και των αναδρομικών για 13ο και 14ο μισθό.
Συνεπώς, ακόμη κι αν υλοποιηθεί το σχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ. για κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων σε ορίζονται πέντε ετών, θα πρέπει το Δημόσιο να έχει διαθέσιμα περίπου 5 δισ. τον χρόνο για την πληρωμή αναδρομικών.
«Κούρεμα»
Ωστόσο, ο υπολογισμός του ΥΠ.ΟΙΚ. και του συναρμόδιου υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει όσους έκαναν προσφυγή πριν από το 2015 και το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 που έχει εκδοθεί η τελευταία απόφαση του ΣτΕ μέχρι και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού το Μάιο του 2016, οπότε το ποσό για αναδρομικά σε συντάξεις και μισθούς είναι περίπου το μισό.
Η θέση των Ευρωπαίων δανειστών είναι ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να περιοριστεί εξαντλώντας τις νομικές ερμηνείες για τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η θέση κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία κάποια από τα αναδρομικά μπορούν να καλυφθούν με νόμο, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και ένας συμψηφισμός με μελλοντικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Ληξιπρόθεσμα
Το θέμα θα είναι σε συνεχή παρακολούθηση, όπως θα είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ξεπερνούν ακόμη τα 2 δισ. ευρώ, παρά το ότι με βάση το τρίτο μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν μηδενιστεί από το τέλος του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο. Το επιχείρημα ότι τα μισά από τα οφειλόμενα είναι αμφισβητούμενα (καθυστερούμενα claw back και rebate) δεν έπεισε, καθώς και αυτό το γεγονός συνιστά καθυστέρηση μεταμνημονιακών υποχρεώσεων. Στη σημερινή συνάντηση που θα γίνει για τα δημοσιονομικά θα εξεταστούν το κλείσιμο του 2018 και οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2019.
Συναντήσεις
Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, τα θέματα της ενέργειας, αλλά και η συνέχεια της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια, βρίσκονται μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συναντήσεων με τους Θεσμούς στη σημερινή, τρίτη ημέρα των συναντήσεων. Σήμερα αναμένεται να αρχίζει να διαμορφώνεται και η ατζέντα των θεμάτων που θα μείνουν ανοιχτά τις επόμενες εβδομάδες και θα κλείνουν σταδιακά μέχρι και το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, που φιλοδοξεί να επικυρώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Κατεβάζουν τον πήχη και για τον κατώτατο μισθό
Παρά την αποφασιστικότητα με την οποία χθες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωνε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι αποφάσεις για την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι προσδοκίες για αύξηση 10%, όπως ανακοινωνόταν μέχρι και χθες, φαίνεται να περιορίζονται.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι Θεσμοί ζήτησαν και επισήμως οι αυξήσεις να είναι μετριασμένες, ώστε να μην αναστραφεί απότομα η υποχώρηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.
Όπως σημείωναν μάλιστα πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

πηγή: https://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/357698-anazita-koftes-sta-anadromika-i-troika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου