Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Γιατί οι δικαστές του ΣτΕ λένε "φυγόμαχο" τον παραιτηθέντα πρόεδρο Σακελλαρίου;























Του Παναγιώτη Στάθη 
Στοιχεία πρωτοφανούς σύγκρουσης εντός του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, έχει η ανοιχτή ρήξη, σε επίπεδο πλέον δημοσίων ανακοινώσεων μεταξύ μεγάλης μερίδας των δικαστών του ΣτΕ, με τον παραιτηθέντα πρόεδρο Νίκ. Σακελλαρίου. Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται στην δημόσια τοποθέτηση είναι δείγμα μιας πρωτοφανούς ρήξης στα ενδότερα του δικαστηρίου, η οποία προφανώς και τελικά είναι σε βάρος των πολιτών και του κύρους του ίδιου του δικαστηρίου.  Στη χθεσινή ανακοίνωση, διαφαίνονται δυο (διόλου κολακευτικά για ανώτατο δικαστή) πράγματα:
Α) Πως οι συνάδελφοί του θωρούν την παραίτηση "ηρωική έξοδο"
Β) Πως τον θεωρούν "φυγόμαχο" ενώ του καταλογίζουν προσπάθεια επηρεασμού δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον Πρόεδρό του. Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και το νόμο. Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν". Η ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας  ελήφθη με τη συμμετοχή των αναπληρωματικών μελών Ε. Κουλεντιανού και Δ. Τσαρούχα, λόγω κωλύματος του Ε. Αντωνόπουλου και του Μ. Πικραμένου, οι οποίοι μετέχουν σε εκκρεμή διάσκεψη για ζήτημα, στο οποίο αφορά η ανακοίνωση.
Τι του αποδίδουν
Οι περισσότεροι δικαστές του ΣτΕ θεωρούν ότι ένας δικαστής δεν μπορεί, να αφήνει σαφείς πολιτικές αιχμές, δεν μπορεί να δίνει έμμεσες κατευθύνσεις στους τέως συναδέλφους τους επί των εκκρεμών υποθέσεων για τις οποίες πρόκειται να αποφανθούν. Η ενόχληση είναι μεγαλύτερη στο σκέλος που ο ίδιος εμφανίστηκε (ως μειοψηφών σε κάποιες υποθέσεις) ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, λες και δεν εκπροσωπούσε το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων ως επικεφαλής του δικαστηρίου, οι οποίες άλλοτε ήταν υπέρ και άλλοτε κατά αιτημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων. Λένε μάλιστα πως οι αναφορές αυτές ενώ εκκρεμούν υποθέσεις τέτοιου αντικειμένου, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ακρότητες κατηγορίες πολιτών που θίγονται από αποφάσεις.
Ο αντίλογος της πλευράς του παραιτηθέντος προέδρου είναι πως δεχόταν διαρκώς υπόγειο πόλεμο και θυμίζουν πως σχετικά πρόσφατα 18 δικαστές του ΣτΕ είχαν στείλει επιστολή με την οποία τον μέμφονταν για τον τρόπο που επέλεξε να συγκροτήσει την ολομέλεια στην υπόθεση π.χ των Θρησκευτικών. Η επιστολή αυτή ήταν προφανώς ένα ακόμα δείγμα του χάσματος στο δικαστήριο και το οποίο καλείται η κυβέρνηση με την επόμενη επιλογή ηγεσίας, να γεφυρώσει.  
πηγή:http://www.capital.gr/epikairotita/3293068/giati-oi-dikastes-tou-ste-lene-fugomaxo-ton-paraitithenta-proedro-sakellariou?utmsource=email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου