Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Κυνική ομολογία για τις μειώσεις. - Οι μεγάλοι χαμένοι - Στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας θα υπερβούν με άνεση το όριο των 300 ευρώ!! Είναι νόμιμες οι (δολοφονικές) μειώσεις, αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία το ΣτΕ !! Αναλυτικός πίνακας










Κυνική ομολογία από τον Τ. Πετρόπουλο για τις μειώσεις, που όμως ψεύδεται λέγοντας ότι αυτές θα είναι 200 €. Οι μεγάλοι χαμένοι
Ο μολογία-σοκ από τον υφυπουργό Κοινωνικής Απασχόλησης Τάσο Πετρόπουλο, που παραδέχθηκε ότι, από το 2019, θα υπάρξουν συντάξεις οι οποίες θα μειωθούν έως 200 ευρώ τον μήνα! Ομως, η πραγματικότητα των αριθμών (που αποκαλύπτει η «δημοκρατία») δείχνει ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 350 ευρώ τον μήνα!

Σε δηλώσεις του στον Σκάι ο κ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε αυτό που επικοινωνιακά προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση: Οτι ο επανυπολογισμός 2.900.000 συντάξεων φέρνει «ψαλίδισμα» σε όλα τα επίπεδα αποδοχών, και όχι μόνο στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ! «Οι περικοπές (από την 1η Ιανουαρίου του 2019) θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ» παραδέχθηκε ο κύριος Πετρόπουλος και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις έως 200 ευρώ τον μήνα. Έσπευσε δε να «χρυσώσει το χάπι» λέγοντας ότι τον Οκτώβριο θα εξεταστούν πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα. «Εχουμε μπροστά μας επτά μήνες για τις συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι περίπου 900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως 18%. Επί της ουσίας, οι μειώσεις που θα προκύψουν για όλα τα Ταμεία θα φτάνουν έως 32%, αλλά με το πλαφόν θα σταματήσουν στο 18%.

Η «δημοκρατία», με τη βοήθεια του δικηγόρου Γιώργου Κουτσούκου, παρουσιάζει σήμερα τα τελικά ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο.

Οι διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί κ.λπ.) αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαιτέρως από το 2019, χάνοντας ακόμη και 350 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξή τους. Και τούτο διότι ο επανυπολογισμός θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν.
Με άνεση τα 300 ευρώ
Οι Στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδίως εκείνοι με αρκετά έτη υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών - νέων συντάξεων που θα υπερβούν με άνεση το όριο των 300 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω, και έχουν μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200-1.300 ευρώ και άνω, θα χάσουν από 180 έως 240 ευρώ από τον επανυπολογισμό.
Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω θα υποστούν σοβαρές μειώσεις. Πρώην υψηλόμισθοι - νυν συνταξιούχοι με 35ετία ασφάλισης φαίνεται ότι τελικώς υφίστανται αρκετά σοβαρές μειώσεις (ενδεχομένως να αγγίζουν τα 300 ευρώ), ενώ διασώζονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 20-30 έτη ασφάλισης που είχαν υπαχθεί σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Δύσκολο θα είναι το 2019 και για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που ανήκουν σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίοι προέρχονται από τα πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ ή ΤΣΑ. Με το παλιό καθεστώς είναι γνωστό ότι είχαν ως μπόνους στη σύνταξη 220 ευρώ, είτε έβγαιναν με 15 είτε με 35 χρόνια. Ομως, με τον επανυπολογισμό είναι δεδομένο ότι το μπόνους καταργείται και οι περικοπές, ιδίως στις συντάξεις 35ετίας ή 37ετίας, μπορεί να ανέλθουν στα 240-280 ευρώ, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τα 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (νομικοί του ΤΑΝ, μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί, φαρμακοποιοί του ΤΣΑΥ), δηλαδή των πρώην «ευγενών» Ταμείων, θα δουν απώλειες από 250 έως 300 ευρώ, ιδίως εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35ετία ή 40ετία. Είναι γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, κατά κανόνα, συνηθίζουν να παρατείνουν κατά πολύ την παραμονή τους στον εργασιακό βίο, καταβάλλοντας αξιόλογα ποσά ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο τους. Ωστόσο, με τον νέο υπολογισμό θα δουν αναπάντεχα μια σημαντική απώλεια/ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που αποχώρησαν με 35 έτη ασφάλισης και με σύνταξη που άγγιζε το 75%-80% του μισθού τον οποίο ελάμβαναν ως εργαζόμενοι είναι πιθανόν να εμφανίσουν σημαντικές προσωπικές διαφορές, που θα υπερβαίνουν το 30%. Το γεγονός, ωστόσο, ότι κατέβαλλαν προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλη περίοδο ασφάλισης αναμένεται να λειτουργήσει αποδοτικά κατά τον υπολογισμό της νέας σύνταξής τους (0,075% για καθεμιά ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) και ενδεχομένως να αποτελέσει τον «κόφτη» σε μεγαλύτερες των 300 ευρώ μειώσεις. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι μειώσεις θα περιοριστούν στο επίπεδο των 200 ευρώ.

Τέλος, οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, πρώην ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες αποχώρησαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση 18,3 ετών ασφάλισης είναι «καταδικασμένες» να έχουν μικρότερο ποσό εθνικής σύνταξης, αφού δεν συμπληρώθηκε τότε η απαιτούμενη 20ετία για τη λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Οι μειώσεις και εδώ, παρά τη συγκομιδή λιγοστών ετών ασφάλισης (που δεν πλήττει ο επανυπολογισμός), μπορεί να φτάσουν τα 100 ευρώ.
Τα άλλα αγκάθια του νέου γύρου των συζητήσεων με τους δανειστές
Η περαιτέρω μείωση των συντάξεων από το 2019, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2019-2022) και το αν θα εφαρμοστεί η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 ή έναν χρόνο νωρίτερα είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα «αγκάθια» του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που αρχίζει μεθαύριο στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών πιάνουν από σήμερα δουλειά για την τέταρτη αξιολόγηση, ενώ οι επικεφαλής τους προβλέπεται να ξεκινήσουν μεθαύριο τα ραντεβού με τους υπουργούς στο ξενοδοχείο «Χίλτον».
Στόχος και των δύο πλευρών είναι μια συμφωνία-εξπρές σε τεχνικό επίπεδο πριν από το επικείμενο Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης 24 Μαΐου. Για να επιτευχθεί αυτό έχουν γίνει ήδη ανταλλαγές προσχεδίων συμφωνίας, ενώ οι τεχνοκράτες των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν αλλαγές στη λίστα των προαπαιτουμένων, ώστε ορισμένα που δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν να μεταφερθούν για τη μεταμνημονιακή περίοδο και κάποια άλλα να επαναδιατυπωθούν, προκειμένου να γίνουν πιο εύκολα στην υλοποίηση.

Οι επικεφαλής των δανειστών θα έχουν ψηλά στην ατζέντα τους, μεταξύ άλλων, τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον επανυπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που μπορεί να χρειαστεί, το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο μεγάλο project του Ελληνικού, που απειλείται από νέες καθυστερήσεις εξαιτίας δικαστικών προσφυγών, την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων και των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, την πλήρη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κ.ά. Το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση μόλις περίπου 15 από τα 88 προαπαιτούμενα.

Η τέταρτη αξιολόγηση και οι ζυμώσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group), που συνεδριάζουν για να προετοιμάσουν τις εργασίες του Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας. Εξάλλου, το θέμα των «κόκκινων» δανείων και η επόμενη μέρα των stress tests θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει από σήμερα στην Αθήνα η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) Ντανιέλ Νουί με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μάριος Ροζάκος
Είναι νόμιμες οι (δολοφονικές) μειώσεις, αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία το ΣτΕ
Απόφαση-βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους συνταξιούχους, αφού με οριακή πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του επανυπολογισμού των συντάξεων και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς!

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ - 12 κατά) απερρίφθησαν (το βράδυ της περασμένης Παρασκευής) από το ΣτΕ οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικά ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, «το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Ολομέλεια ΣτΕ), ύστερα από επανειλημμένες διασκέψεις και έπειτα από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικά ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους, που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου)».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, «το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους), αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων, όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 01/01/2019».
Οι Στρατιωτικοί ζητούν να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Χουλιαράκης!
Να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση ζητούν συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, σύμφωνα με χθεσινό διαδικτυακό δημοσίευμα, τον κατηγορούν ότι αρνείται να σταματήσει την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις, παρότι αυτή έχει κριθεί αντισυνταγματική.

Ειδικότερα, οι απόστρατοι στρέφονται κατά του κ. Χουλιαράκη και αξιώνουν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος από πρόθεση, επειδή δεν δίνει εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (244/2017), με την οποία κρίθηκε ότι οι κρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις είναι αντισυνταγματική και πρέπει να σταματήσει. Μάλιστα, ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές - και θα είναι διαρκές έως τη στιγμή που θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αυτής.

Οι απόστρατοι ζητούν από την Εισαγγελία να διαβιβαστεί αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η παρακράτηση της επίμαχης εισφοράς από τις συντάξεις έπρεπε να είχε σταματήσει μετά τη 10η Φεβρουαρίου 2017 σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ σε όσους είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να επιστραφούν και τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν.
 Δείτε παρακάτω τον πίνακα:

http://www.dimokratianews.gr/content/86154/kovoyn-eos-350-eu-se-oles-tis-syntaxeis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου