Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Στρατιωτικοί: Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - Πώς ο Καμμένος θα αγοράσει τα δάνεια των στρατιωτικών!





Στόχος του υπουργού, το αντίτιμο να είναι ίδιο με αυτό που θα δινόταν στα ξένα funds, ώστε να φύγει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος από τις πλάτες των ανθρώπων που κρατούν στα χέρια τους την άμυνα της χώρας

Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Eνα φιλόδοξο σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου μπορεί να βγάλει χιλιάδες στρατιωτικούς από το οικονομικό αδιέξοδο όπου οδηγήθηκαν λόγω των Μνημονίων, «τρέχει» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το πρώτο και σημαντικότερο σκέλος είναι η απαλλαγή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από το βάρος των «κόκκινων» δανείων που έχουν σε πιστωτικά ιδρύματα και, το δεύτερο, η σταδιακή επιστροφή του υπόλοιπου 50% των περικοπών που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 και η καταβολή των αναδρομικών τους, στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Πάνος Καμμένος, κηρύσσοντας το 2018 ως έτος μέριμνας προσωπικού, δήλωσε ότι έχει αρχίσει η προσπάθεια να αγοραστούν τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών από τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών) στην τιμή που οι τράπεζες θα τα πωλούσαν στις εισπρακτικές εταιρίες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν εξαιρετικά θετικό για τους ενστόλους και αυτό είναι που προβληματίζει, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο, ώστε Δημόσιο και ιδιώτες να καταφύγουν στην ίδια τακτική, προκαλώντας τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήρθε σε επικοινωνία με ανώτατα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και παρουσιάζει τις κινήσεις και τις διαδικασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου που εξήγγειλε ο κ. Καμμένος. Καταρχάς, το επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με στόχο να ξεπεραστούν οι όποιες εγγενείς δυσκολίες. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση, καθώς -όπως είπε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας- οι συστημικές τράπεζες έχουν ανάγκη ρευστότητας και πιέζονται από τους δανειστές να «διώξουν» από πάνω τους τα «κόκκινα» δάνεια.

Ανώτατη πηγή του Πενταγώνου μίλησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπου αυτό απαιτείται, με στόχο να μπορέσουν τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο ΑΟΟΑ να αγοράσουν τα δάνεια που οφείλουν οι στρατιωτικοί στο ποσοστό που οι τράπεζες θα τα πωλούσαν σε ξένα funds και εισπρακτικές εταιρίες, ώστε να φύγει ένα μεγάλο βάρος από τους ανθρώπους που κρατούν την άμυνα της χώρας στα χέρια τους. Πέραν της συνάντησης που θα έχει αντιπροσωπία οικονομικών στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με επικεφαλής τον διευθυντή της ΔΟΙ, υποστράτηγο Ζ. Πρασσάκη, με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, έχουν αποσταλεί έγγραφα στα στρατιωτικά Ταμεία και στον ΑΟΟΑ, με στόχο να απαντήσουν ακριβώς ποια είναι τα αποθεματικά που διαθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και με ποια κονδύλια δύνανται να συμμετάσχουν στο «πρόγραμμα απαλλαγής» των στρατιωτικών από τον βραχνά των δανείων.

Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια ώστε μέσω των μονάδων να γίνει μια πρώτη καταγραφή των δανειακών εκκρεμοτήτων των στρατιωτικών. Δηλαδή, πόσα είναι τα «κόκκινα» δάνεια, πόσο «κόκκινα» είναι, ποιες είναι οι δυνατότητες των ένστολων οφειλετών, αλλά και ποια είναι η οικογενειακή και η υπηρεσιακή κατάσταση καθενός.

Εφόσον ληφθεί το πράσινο φως από τις συστημικές τράπεζες για την αγορά «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να είναι έτοιμες να δηλώσουν τι κονδύλια διαθέτουν και πόσα δάνεια μπορούν να αγοράσουν. Αν οι οφειλές των στρατιωτικών είναι μεγαλύτερες των αποθεματικών των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΑΟΟΑ, τότε θα μπουν κριτήρια προτεραιότητας. «Αυτό όμως θα γίνει σε δεύτερη φάση και αφού εξασφαλίσουμε πώς το σχέδιο μπορεί να τύχει εφαρμογής από την πλευρά των συστημικών τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος» ανέφερε υψηλή πηγή του Πενταγώνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου