Από τη σελίδα της ΕΑΑΣ
7 του Φλεβάρη 2013
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΑΑΣ
1. Μη υποβολή τριπλής μείωσης στις συντάξεις των Αποστράτων από την κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών.
• Από τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου (Μνημόνιο 3ο) που ήδη ψηφίστηκε, προκύπτει η διάκριση σε βάρος των Στρατιωτικών εν ενεργεία και εν αποστρατεία, καθώς μόνον οι περικοπές του νέου μισθολογίου στους Στρατιωτικούς, είναι 218 εκατ. ευρώ αντί μόλις 127 εκατ. ευρώ των λοιπών «ειδικών» μισθολογίων.
* Το έτος 2014 προβλέπεται η εξοικονόμηση επιπλέον 162 εκατ. ευρώ από την τρίτη στη σειρά μείωση των συντάξεων των αποστράτων στελεχών. Η μείωση αυτή είναι πλέον των ήδη 2 μειώσεων που υφίστανται οι απόστρατοι από 8/1/2012, λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου και από 1.1.2013 λόγω μειώσεων στγις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων.
• Οι περικοπές στις συντάξεις από την έναρξη των Μνημονίων το 2010 και μέχρι και τις διπλές μειώσεις σήμερα, κυμαίνονται σε ποσοστά από 4 έως και 50% στη συντριπτική πλειοψηφία των αποστράτων.
• Στις μειώσεις αυτές, δεν συμπεριλαμβάνονται οι μειώσεις στο ένα και μοναδικό ταμείο που χορηγεί μέρισμα, που ήδη είναι μειωμένο κατά 45% περίπου.
2. Πλήρης κατάργηση του Άρθρου 10 του Ν.3865, ώστε να επιτραπεί η εργασία στους Αποστράτους, χωρίς ηλικιακούς και λοιπούς (κάτω 35ετίας, με αίτηση κ.λπ.) διαχωρισμούς.
Δεν συμφωνούμε ούτε με την προτεινόμενη στη διαύγεια προς διαβούλευση τροπολογία του Άρθρου 10, Ν.3865/2010 "Περί εργασίας συνταξιούχων Δημοσίου".
Συμπερασματικά, με τη νέα διάταξη του Άρθρου 4, παρ. 5, που επιχειρείται να τροποποιηθεί το άρθρο 10 του Ν.3865/2010 (απασχόληση συνταξιούχων), όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου είναι άνω των 55ω ετών (και οι Στρατιωτικοί οι άνω των 47 ετών) και απασχολούνται εκτός δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούνται δεν θα έχουν τα 60β ημερομίσθια του ανειδίκευτου (όπως οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα), αλλά μόνο τα 30 ημερομίσθια και το 30% της διαφοράς των συντάξιμων αποδοχών και του αναλογούντος στα 30 ημερομίσθια ποσού. Για τους κάτω των 55 ετών και 47, αντίστοιχα, εξακολουθεί να υφίσταται η αναστολη της σύνταξης.
Η νέα διάταξη δεν αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα καθώς συνεχίζει τη διάκριση μεταξύ συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (60 ημερομίσθια στον ιδιωτικό και 30 στο δημόσιο τομέα, κατάργηση των εξαιρέσεων για μη αναστολή σύνταξης (10ωρο) σε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό και όχι στον δημόσιο τομέα), αλλά και απαγορεύει ουσιαστικά, το δικαίωμα στην εργασία των συνταξιούχων πολιτών, ενισχύοντας τη "μαύρη" εργασία.
Η πλήρης άρση των διοικητικών περιορισμών και εμποδίων στο δικαίωμα της εργασίας αλλά με πλήρη αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση φορολογικής ή ασφαλιστικής αποφυγής ή / και αδήλωτης εργασίας, είναι ο τρόπος αποτελεσματικότερος, αφενός να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα από την φορολόγηση του οποιουδήποτε επιπλέον εισοδήματος αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία από τις αυξημένες και μη ανταποδοτικές ως επί το πλείστον, ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι συνταξιούχοι, αφετέρου η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς η πλειοψηφία στρέφεται σε μορφές αυτοαπασχόλησης ή δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η μείωση της γραφειοκρατίας και του υψηλού διοικητικού και λειτουργικού κόστους των αρμόδιων υπηρεσιών.
Κατάργηση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών και αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους, που υπέστησαν μείωση στη μικτή σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ, 6 έως 10% (ν.3986/2011 και ν.4002/2011).
Κατάργηση της μείωσης της μικτής σύνταξη 40% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ και μετάπτωση σε μείωση κατά 20% πάνω από 1,200 ευρώ, σε όσους είναι κάτω των 55 ετών, αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους και δεν είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (ν.4024/2011 ).