Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ


________________________________________________________________________



  1.  Από το έτος 2000, η σύνταξη των  στρατιωτικών  συνταξιούχων αυξανόταν ΜΟΝΟ όταν αυξανόταν ο βασικός μισθός των ε.ε. συναδέλφων (και μάλιστα στο 80% της αύξησης αυτών), χωρίς να συμμετέχουν στις αυξήσεις που ελάμβαναν οι πολιτικοί συνταξιούχοι. Τώρα όμως επιβάλλεται διπλή μείωση, η πρώτη λόγω μείωσης του ΒΜ των ε.ε. στρατιωτικών και η δεύτερη λόγω μείωσης 5,10,15% του μισθού των συνταξιούχων του Δημοσίου.

2.  Με το πρακτικό της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεκτικού Συνεδρίου της 30 Οκτ 2012, επί του σχεδίου νόμου 4093/2012, στην σελίδα 13 αναφέρεται: «Στην περίπτωση που προβλέπεται μείωση των αποδοχών οποιασδήποτε κατηγορίας λειτουργών και υπαλλήλων υπάρχει ο κίνδυνος οι συνταξιούχοι των κατηγοριών αυτών να υποστούν διπλή μείωση λόγω αναπροσαρμογής των συντάξεών τους και αυτοτελή μείωση με βάση το προς γνωμοδότηση νομοσχέδιο και συνεπώς πρέπει να διευκρινισθεί ότι μία μείωση είναι επιτρεπτή, άλλως θίγεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας».

3.  Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρονται σε πρόσφατο έγγραφο του ΓΛΚ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, οι συνταξιούχοι Στρατιωτικοί άγγιξαν τον αριθμό των 120000 και αναμένεται από την (αναδρομική) μείωση των συντάξεών τους, λόγω μείωσης των αποδοχών των ε.ε. (εξ αντανακλάσεως) να εξοικονομηθούν κοντά στα 66 εκατομμύρια ευρώ (τα 2/3 των 99,7 εκατομμυρίων που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την 08-2-2013 στη Βουλή των Ελλήνων. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψη το γεγονός πως ο μέσος όρος των συγκεκριμένων κρατήσεων ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα και όχι 32 ευρώ που προσδοκά το ΓΛΚ, διαφαίνεται πως τελικά ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ πάνω από 204 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ξεπερνά ακόμη και τις προβλέψεις εξοικονόμησης οικείων πόρων και για το έτος 2014. Επειδή οι περικοπές που έχουν γίνει στους απόστρατους δεν έχουν μελετηθεί επιμελώς , οι συντάξεις έχουν φτάσει στο 40% του μισθού των ε.ε. κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στον συνταξιοδοτικό κώδικα, ήτοι 80% για τους αποστρατευθέντες μέχρι 31-12-2008 και έως 75% για τους αντίστοιχους μέχρι 31-12-2013. Τα ε.ε. στελέχη των ΕΔ και κατ΄ επέκταση και οι ε.α. είναι οι αμειβόμενοι με τις μικρότερες αποδοχές από όλες τις λοιπές κατηγορίες των «ειδικών» μισθολογίων.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ.




                                                              Σχης (ΠΖ) ε.α. Αλέξανδρος Παναγής
                                                               Πρόεδρος ΤΣ ΕΑΑΣ/Παράρτ. Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου