Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: - Τα αδικήματα του υπουργού του κ. Τριαντόπουλου δεν παραγράφονται


 Καλό μεσημέρι,

Τη θετική πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας επιβεβαιώνει η ετήσια Έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2024, με βασικά σημεία αναφοράς την αύξηση των μισθών και του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και τη μείωση του εργασιακού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Συγκεκριμένα:

Ο μέσος μισθός ανήλθε στα 1.342 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2023 (1.251 ευρώ) και συνολική αύξηση 28,3% από το 2019 (1.046 ευρώ).
Για πρώτη φορά από το 2013 που ξεκίνησαν οι ετήσιες εκθέσεις του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η πλειοψηφία των εργαζομένων (53,7%) λαμβάνει μισθό άνω των 1.000 ευρώ, έναντι 46,3% το 2023 και 36,3% το 2019.

Αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 76,4%, 1,6% πάνω από το 2023 και 7,2% πάνω από το 2019 (74,8% το 2023 και 69,20% το 2019 για την ακρίβεια).

Το 2024 καταγράφηκαν 93.312 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,1% (2.390.157 εργαζόμενοι έναντι 2.296.845 το 2023).

Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2022-2023 (93.312 επιπλέον εργαζόμενοι έναντι 47.246 επιπλέον εργαζομένων).

Το χάσμα μισθωτής απασχόλησης ανδρών και γυναικών μειώθηκε στις 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, έναντι 4,08 ποσοστιαίων μονάδων το 2023 και 6,74 ποσοστιαίων μονάδων το 2019.

Ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας 15 έως 29 ετών το 2024 ήταν 469.634. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά 12.137 εργαζομένους (ποσοστιαία αύξηση 2,6%) σε σχέση με το 2023 και κατά 61.456 ( ποσοστιαία αύξηση 15% ) σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν 2,3%, ενώ ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά διπλάσιο ποσοστό, 4,6%.
Η βελτίωση των αμοιβών, η αύξηση της πλήρους απασχόλησης, και ο διπλασιασμός των νέων εργαζομένων σε σχέση με το 2023, δείχνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύουν τη χρησιμότητα των παρεμβάσεων.

Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως, σταδιακά, η πρόοδος που έχει συντελεστεί αποδίδει καρπούς. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στοχεύει στην δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και να εργάζεται με στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει το 2027 τα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός τα 950, όπως έχουμε δεσμευθεί.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, παραγράφονται τα αδικήματα υπουργών, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι; Και για ποιο λόγο δεν έχετε ψηφίσει ακόμα τον εφαρμοστικό νόμο της αναθεώρησης του Συντάγματος του άρθρου 86;

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι, πως όχι, δεν παραγράφονται, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Να σταθούμε λίγο σε αυτό. Χθες κατατέθηκε μια πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης, προανακριτική. Κάποιοι άλλοι κατηγορούν άλλα πολιτικά πρόσωπα. Για να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση – κάτι που δεν λέγεται και από κάποια Μέσα, νομίζω, σκοπίμως δεν λέγεται, διότι δεν βολεύει στην εργαλειοποίησης= του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν δένει αυτό το αφήγημα της συγκάλυψης, που κάποια Μέσα στηρίζοντας το αφήγημα της αντιπολίτευσης, θέλουν να χτίσουν – αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε αλλάξει το Σύνταγμα και δεν είχε αλλάξει την αποσβεστική προθεσμία. Δηλαδή, για να καταλαβαίνουν και αυτοί που μας ακούνε και δεν είναι νομικοί, αν δεν είχε γίνει αυτή η αλλαγή, θα είχαμε παραγραφή, όπως έχουμε για άλλα πολιτικά πρόσωπα προηγουμένων κυβερνήσεων. Τώρα, ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους, ισχύει και για τα πολιτικά πρόσωπα ασχέτως αν ήταν υπουργοί ή όχι ως προς την παραγραφή. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αποσβεστική προθεσμία. Ποιος το άλλαξε αυτό; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να τεθεί το οποιοδήποτε ζήτημα παραγραφής τυχόν αδικημάτων όπως λέει συγκεκριμένη πρόταση στο τέλος της δεύτερης συνόδου και μάλιστα, αναφέρεται και στον Σεπτέμβριο του ’25 και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό σε όλους το Σύνταγμα υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης αντίθετης διάταξης τυπικού νόμου. Είναι από πάνω το Σύνταγμα. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που άλλαξε το Σύνταγμα, θα εφαρμοστεί αυτό το οποίο έχει αλλάξει, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή ζήτημα παραγραφής.


Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Θα δεχθείτε το αίτημα της Νέας Αριστεράς για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να προσέλθει ο Συνήγορος του Πολίτη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απαντήσει θεσμικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας για το αίτημα αυτό.


ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το 2022 έγινε ένας διαγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού. Γιατί το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει βγάλει ούτε αποτελέσματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι ότι δεν έχει βγάλει αποτελέσματα. Ακολουθείται μία διαδικασία, όπως όλες οι διαδικασίες. Και μάλιστα το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αναφέρετε, προφανώς, εσείς ειρωνικά, βλέποντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης, ήρθε πριν από κάποιους μήνες και άλλαξε τις διαδικασίες πρόσληψης και τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει να κάνει με διαδικασίες πρόσληψης, είτε έχουν να κάνουν με τον ΑΣΕΠ είτε με σε άλλες περιπτώσεις, ούτως ώστε κάποιοι χρόνοι να συντμηθούν και να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Και σας έχω πει πάρα πολλές φορές – αδυνατείτε να το καταλάβετε – ότι εδώ είναι Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Αναλυτική ενημέρωση γίνεται και στη Βουλή, αλλά και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Οποιοδήποτε εξειδικευμένο αίτημα έχετε, μπορείτε να το υποβάλλετε εκεί, είτε δι’ ημών, για να σας απαντήσουμε. Αλλά αρνείστε να δείτε τον συνολικό απολογισμό για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Γιατί αν τον βλέπατε κι αν τον βλέπατε αντικειμενικά, θα καταλαβαίνατε ότι αυτά τα οποία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες, που, δυστυχώς, δεν είχαν γίνει, με τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε.


.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Μαρία Καρυστιανού είχε προσκληθεί ως επίτιμη καλεσμένη στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, από την αρμόδια επιτροπή της ομογένειας. Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια, όμως, η πρόσκληση για την κυρία Καρυστιανού ακυρώθηκε, έχοντας προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στην ομογένεια. Σε δημοσιεύματα, μάλιστα, γίνεται λόγος για παρεμβάσεις ακόμα και κυβερνητικών παραγόντων στο να «κοπεί» η κυρία Καρυστιανού, επειδή είναι ενοχλητική για την Κυβέρνηση. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ αδιανόητο να έχει γίνει κάποια παρέμβαση και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο το οποίο γράφεται, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Μπορώ, μάλιστα, να κάνω και σχετικό ερώτημα, αλλά πιστεύω ότι είναι μέρος της ευρύτερης προπαγάνδας. Αλίμονο, αν ένας άνθρωπος, που δίνει μια μάχη για το παιδί του, γιατί έχασε το παιδί του, να είναι ενοχλητικός για οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Αυτά είναι αδιανόητα να ακούγονται καν. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός και όπως – νομίζω – πιστεύει ο κάθε συμπολίτης μας, ο κάθε άνθρωπος είτε έχει κάποιο πολιτικό αξίωμα, είτε όχι, σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε οποιοδήποτε συγγενή, που αγωνίζεται για να βρει το δίκαιο για το χαμό του παιδιού του.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Στον διαγωνισμό που ανέφερα, στην Επιτροπή Προσλήψεων που βρήκαμε στη «Διαύγεια», βλέπουμε κάποια γνωστά ονόματα. Είναι ο κ. Τερεζάκης, είναι ένας «γαλάζιος» συνδικαλιστής και είναι και η κυρία Κολιοπούλου. Γιατί βάλατε υπεύθυνο ξανά, για την πρόσληψη σταθμαρχών, το στέλεχος που κατηγορείται για την πρόσληψη του μοιραίου σταθμάρχη δύο χρόνια μετά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποιος κατηγορείται για την πρόσληψη;

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η κυρία Κολιοπούλου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απευθύνω σχετικό ερώτημα. Δε γνωρίζω ότι κατηγορείται και μπήκε στην Επιτροπή. Δεν έχω συστήσει εγώ προσωπικά την Επιτροπή. Θα ενημερωθώ από το αρμόδιο Υπουργείο και θα επανέλθω γραπτώς.


Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπα για έκθεση στην Ελλάδα, που υποβάλλεται στην Κομισιόν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον, αναφέρεστε – γιατί το είδα το δημοσίευμα – σε μια έκθεση η οποία θα δημοσιευθεί στις 11/02 – αν δεν κάνω λάθος – και είναι ο δείκτης στον οποίο αναφέρεστε – που αναφέρεται και το άρθρο, που έχει βγει – είναι η υποκειμενική αντίληψη και όχι ο δείκτης αξιολόγησης πραγματικών πολιτικών και νομοθετικών μέτρων, που έχουν αναληφθεί. Βλέπω εδώ, τη φράση – στα αγγλικά – perception index. Δηλαδή, πόσο πιστεύει ο κάθε ένας, η κάθε οργάνωση από όλες αυτές τις οργανώσεις. Μια εκ των οποίων έχουν κατατάξει την Ελλάδα κάτω από χώρες, που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα. Εννοείται δημοκρατία έχουμε, ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά να πούμε ότι έχουμε τρεις εκθέσεις, που αναγνωρίζουν πρόοδο στη χώρα σχετικά με το κράτος δικαίου. Η μια είναι αυτή που αναφέρθηκα προηγουμένως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δεύτερη είναι του ΟΟΣΑ και η τρίτη είναι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και έχω εδώ μαζί μου – αν θέλετε να σας τα δώσω – και συγκεκριμένες αναφορές και στις τρεις επίσημες εκθέσεις, οι οποίες δείχνουν την εντελώς αντίθετη εικόνα από κάποιες οργανώσεις, που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Νομίζω ότι δεν έχει γίνει μια συμμαχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης να δώσουν «σωσίβιο» στην «κακιά» – υποτίθεται – Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι των κατηγόρων όλων αυτών, που την βάζουν κάπου μεταξύ χωρών που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα ή τέλος πάντων έχουν να κάνουν εκλογές κάποιες δεκαετίες. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω να απαντάω με τις επίσημες εκθέσεις, τις έχω εδώ μαζί μου – για να μη σας φάω όλο το χρόνο – άμα θέλετε είναι στη διάθεση σας και συγκεκριμένες αναφορές.



Χ. ΑΒΡΑΜΔΗΣ: Επιτρέψτε μου. Αν είχατε υιοθετήσει την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αγωγή δεν θα πήγαινε καν στο Δικαστήριο. Πόσο ακόμα θα περιμένουμε, μας λέτε δηλαδή ότι θα την υιοθετήσετε όταν λήγει η διορία. Γιατί τότε λήγει η διορία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Όχι δεν ισχύει αυτό που λέτε. Ούτε λέει αυτό το πράγμα η Οδηγία. Δεν την έχετε διαβάσει καλά την Οδηγία. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα κράτος να απαγορεύσει σε κάποιον να κάνει αγωγή. Η Οδηγία δίνει περισσότερα, βάζει περισσότερα φίλτρα στη Δικαιοσύνη, όταν αξιολογεί μια αγωγή, μόλις κατατίθεται, ούτως ώστε κάποιες προδήλως καταχρηστικές αγωγές να απορρίπτονται σε ένα πρώιμο στάδιο. Δεν μπορεί να έρθει το κράτος να απαγορεύσει σε κάποιον πολίτη να προβεί σε μια ενέργεια, είτε στα πολιτικά, είτε στα ποινικά Δικαστήρια. Και επειδή εδώ είναι ενημέρωση πολιτικών συντακτών, δείτε και την Οδηγία, δείτε και τις διαδικασίες, όπως αντιλαμβάνεστε, περιμένουν και άλλοι συνάδελφοι σας να κάνουν και άλλες ερωτήσεις.

.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Μιας και μιλάγαμε και για κράτος Δικαίου, υπήρξε και ένα άλλο θέμα τις τελευταίες ημέρες. Βγήκε η Εθνική Τράπεζα για άδειασε ουσιαστικά τον Άρειο Πάγο για το τι επικαλέστηκε για να αρχειοθετήσει τις νέες μηνύσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη για το θέμα των υποκλοπών. Και αυτό πυροδότησε ένα νέο γύρο κατηγοριών προς την Κυβέρνηση. Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνο το ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης σε συνεχείς υποθέσεις αποδεικνύεται ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που, μπροστά στο να διατηρήσει την εξουσία του, θυσιάζει το κράτος Δικαίου και τη διάκριση του εξουσιών. Κοντολογίς, σας κατηγορεί ότι κρύβεστε πίσω από τις όποιες ενέργειες, αν καταλαβαίνω καλά, της Δικαιοσύνης για να μείνουν στο αρχείο οι μηνύσεις. Ένα σχόλιο γι΄ αυτό θα ήθελα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν δεν αρέσουν σε κάποιους οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι κακιά η Δικαιοσύνη και δημιουργούν το οποιοδήποτε σενάριο. Όταν τους αρέσουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επικαλούνται τη Δικαιοσύνη. Α-λα-καρτ σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν νοείται από σοβαρά κόμματα και από σοβαρούς πολιτικούς που θέλουν να αποκτήσουν στο μέλλον και ανώτερα αξιώματα. Χαρακτηρίζονται από αυτές τις δηλώσεις. Θα επιμείνουμε να λέμε ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η χώρα μας έχει διάκριση των εξουσιών και ευτυχώς, από το 2019 και μετά, δεν λειτουργούν στη χώρα παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, όπως επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, που είναι και σήμερα ομιλητής σε σχετική εκδήλωση. Και αυτά δεν τα έχουμε πει εμείς, ο κ. Κοντονής τα έχει πει, ο Υπουργός του κυρίου Τσίπρα. Άρα, πλέον, στην Ελλάδα έχουμε ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών, όπως είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2015. Και πρέπει να μάθουμε όλοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.


ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την ώρα που ο Πρωθυπουργός απειλούσε την Hellenic Train με πολιτικές ευθύνες, 30 Ιανουαρίου καταβαλλόταν αποζημίωση 61 εκατ. ευρώ στην Hellenic Train για το 2023. Σας κατηγορούν για υποκρισία. Ποια είναι η απάντησή σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αυτό είναι στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το κράτος έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Και η συγκεκριμένη στην οποία αναφέρεστε, είναι μια δέσμευση ποσού, το οποίο ποσό μένει να καταβληθεί και αναφέρεται στο 2023. Για να το πούμε απλά, το κράτος οφείλει να δώσει κάποια λεφτά, κάποια εκ των οποίων πηγαίνουν στις μισθοδοσίες των εργαζομένων, κάποια άλλα πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα, όπως το ρεύμα και κάποιες άλλες υποχρεώσεις που υπάρχουν. Και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να συνεχίσει το κράτος να καταβάλλει τις υποχρεώσεις αυτές για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, για να μην κοπεί το ρεύμα και όλα τα σχετικά. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές δεσμεύσεις ότι θα πάνε τα λεφτά εκεί που πρέπει. Αν στην πορεία των ερευνών -και αναφέρομαι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών- προκύψουν συγκεκριμένες ευθύνες, εκεί είναι μια άλλη συζήτηση, η οποία θα γίνει προφανώς. Αλλά το να κατηγορούμε την Κυβέρνηση επειδή προληπτικά δεν διέκοψε -και δεν μας περιγράφει κανείς και τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει αυτό, γιατί ένα κράτος έχει συνέχεια και κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να τηρεί, όπως αντιλαμβάνεστε, να σέβεται, να τηρεί και να εφαρμόζει όλα όσα πρέπει να εφαρμόσει, εν πάση περιπτώσει, να εφαρμόζει με πράξεις. Το να κατηγορούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση ότι δεν ήρθε από πριν να πει ότι, εγώ παίρνω μια μονομερή απόφαση και δεν ικανοποιώ όλες αυτές τις υποχρεώσεις, νομίζω ότι είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της εργαλειοποίησης. Δηλαδή, ακούμε μια είδηση, αυτονόητη θα έλεγα εγώ, πλήρωσε το κράτος τις υποχρεώσεις του, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και όλα τα υπόλοιπα, επειδή ξέρω ότι είναι στη συζήτηση η Hellenic Train, ας διατυπώσω και άλλη μια κατηγορία για την Κυβέρνηση. Ε, η αλήθεια είναι αυτή που σας λέω. Τι να κάνουμε τώρα!