Ελένη Στάθογλου (ALPHA): Καλημέρα σας, κ. Πρόεδρε. Θέλω να παραμείνουμε λιγάκι στο θέμα της ακρίβειας και είναι ένα θέμα το οποίο πλήττει καθημερινά τον μέσο πολίτη. Θα ήθελα, κ. Πρόεδρε, να μας πείτε τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να μειώσετε τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη αυτή τη στιγμή και να ανακουφίσετε τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αλλά και να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, έχετε δίκιο να λέτε ότι η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές αυτόν τον όρο. Και καταλαβαίνω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για ένα ελληνικό νοικοκυριό, ειδικά για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας, τους χαμηλοσυνταξιούχους, να τα βγάλουν πέρα όταν οι τιμές είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια.
Είναι μία πραγματικότητα αυτή. Δεν είναι μόνο ελληνική πραγματικότητα, είναι και ευρωπαϊκή, μόνο που, όπως εξήγησα και πριν, η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση με εισοδήματα τα οποία εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ συμπιεσμένα.
Άρα, το ζήτημα αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και θα ξαναπώ πόσο σημασία αποδίδω και στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας: στους ελέγχους που έχουμε κάνει, στον καθορισμό του περιθωρίου μικτού κέρδους, στην απαγόρευση στους προμηθευτές και στα σούπερ μάρκετ… Να κάνουν ανατιμήσεις με τον κίνδυνο ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν στη συνέχεια προσφορές.
Όλες αυτές είναι σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω -και είμαι πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή μου- ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Είδατε τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον τελευταίο μήνα, χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα χαμηλότερος, παραδείγματος χάρη, από τον πληθωρισμό στην Ισπανία.
Προς Θεού, δεν λέω ότι το πρόβλημα λύθηκε. Λέω, όμως, ότι έχουμε δικαίωμα να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι είμαστε πια στην αρχή του τέλους αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Επαναλαμβάνω, όμως: οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων είναι η απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας αλλά και στη σύγκλιση με το βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα κριθεί τελικά η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής.
Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε μειώσει πολλούς φόρους από την πρώτη τετραετία. Έχουμε μειώσει φόρους και στην εργασία και στο κεφάλαιο. Και θέλουμε να μειώσουμε κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Έχω πει πολλές φορές, κι εγώ και το οικονομικό επιτελείο, ότι πρώτη μας προτεραιότητα, από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είναι η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να κάνουμε και την απασχόληση πιο ελκυστική, αλλά και να μειώσουμε την επιβάρυνση στον εργαζόμενο και στην επιχείρηση. Αλλά μην ξεχνάμε πού ήταν οι εργαζόμενοι το 2019, ποια ήταν η φορολογική τους επιβάρυνση, ειδικά για τη μεσαία τάξη, και πού βρίσκονται σήμερα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο.
Όμως, για το ζήτημα της ακρίβειας, θα ξαναπώ ότι όσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον Έλληνα πολίτη, η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι από πάνω από το πρόβλημα. Και, όπως είπα και πριν στην ερώτηση που μου έγινε, το πρόβλημα αυτό έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, γι’ αυτό και το αναδεικνύουμε τώρα. Έχει προφανώς, όμως, και μια εθνική διάσταση, στην οποία θα επιμένουμε μέσα από μόνιμες πολιτικές στήριξης του εισοδήματος όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, αλλά και μέσα από μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική.
Γίνεται πολύς λόγος, ξέρετε, στη χώρα μας για τα επιδόματα. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος για τα δεδομένα της οικονομίας μας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΑ πλήρωσε 320 εκατομμύρια ευρώ για έναν μήνα για επιδόματα. Είναι επιδόματα τα οποία έχουν να κάνουν με την υποστήριξη για το ενοίκιο, είναι επιδόματα παιδιών, είναι επιδόματα αναπηρίας.
Τα επιδόματα αυτά είναι στοχευμένα. Είναι επιδόματα τα οποία κατευθύνονται στις οικογένειες που έχουν ανάγκη -γιατί για εμάς το δημογραφικό είναι το μείζον πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε- και στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Γιατί, μου κάνει εντύπωση ότι μερικές φορές ακούω μια κατηγορία απέναντι στην κυβέρνηση για «επιδοματική πολιτική». Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι εκτοξεύουν αυτή την κατηγορία οφείλουν να μας πουν ποια επιδόματα από αυτά θεωρούν ότι αδικαιολόγητα καταβάλλει η κυβέρνηση. Και, αν είναι, να μας πουν πόσο και πώς θέλουν να τα περικόψουν.
Θέλουμε να οδηγήσουμε την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από τον πλούτο τον οποίο δημιουργούμε, να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αυτό θα εξακολουθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση και αυτή η παράταξη. Γιατί είμαστε ένα λαϊκό κόμμα, το οποίο πρώτα και πάνω από όλα ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τα συμφέροντα, τις προτεραιότητες και τις αγωνίες όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, πρωτίστως αυτών που είναι λιγότερο προνομιούχοι.