Η αποστολή στελεχών ειδικών δυνάμεων από την Ε’ Μοίρα Καταδρομών στα Σκόπια δείχνει με σαφήνεια τον διευρυμένο σταθεροποιητικό ρόλο της Αθήνας στην περιοχή των Βαλκανίων έως και την ανατολική Μεσόγειο.
Και μάλιστα το παραπάνω είναι μια κίνηση προς υλοποίηση εν μέσω του καταγεγραμμένου «Μακεδονικού» ντελίριου μελών της νέας κυβέρνησης του VMRO-DPMNE, που ορκίστηκαν πριν λίγες ημέρες.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, λίγες ώρες νωρίτερα, δεν σταμάτησε να ομιλεί περί «Μακεδονίας».
Εικοσιτετράωρα πριν, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι στις διεθνείς υποχρεώσεις του, θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.
Όμως ο Μιτσκοσκι είπε πως ότι έχει να κάνει με το εσωτερικό της χώρας του είναι μια άλλη υπόθεση…
Πάντως παρά το παραλήρημα της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, από την Δευτέρα 24 Ιουνίου και για ένα τετραήμερο τα περίπου 15 στελέχη της Ε’ Μοίρας θα βρεθούν στα Σκόπια στο πλαίσιο της άσκησης «Balkan Warrior 24».
Ήδη δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες σαφείς κατευθύνσεις από την ελληνική πλευρά προς τον επικεφαλής της αποστολής αυτής, ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν «συνεπακόλουθα» της πολιτικής αλλαγής πλεύσης των γειτόνων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο των Συμμαχικών υποχρεώσεων και μέσα σε αυτές αναγράφονται ρητά όλα όσα οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Πάντως σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές περιστατικά «Μακεδονισμού» είχαν εκδηλωθεί και σε συσκέψεις της Συμμαχίας τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανώτατους Έλληνες Αξιωματικούς ν’ απειλούν ότι θ’ αποχωρήσουν από την διαδικασία αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας.
Την ίδια στιγμή πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τα Σκόπια έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command, SOCC) που έχει αναλάβει η Ελλάδα να συγκροτήσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον η Βόρεια Μακεδονία είχε αποστείλει ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων τους (Special Operations Task Units) να αξιολογηθούν τόσο με τη Ζ’ ΜΑΚ, όσο και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFEVAL).
Σ΄ ότι έχει να κάνει αμιγώς με την άσκηση «Balkan Warrior 24» στο τετραήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνονται βολές μάχης, ταχείας αντίδρασης, αγώνας σε κατοικημένο τόπο/ CQB, παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, παγιδεύσεις και εκρήξεις, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης, επιχειρησιακές κινήσεις με οχήματα, αεροκίνητες επιχειρήσεις, κ.α.
Πέραν από τις «SOF υποθέσεις» δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι αυτή που έχει αναλάβει μαζί με την Ιταλία την «αστυνόμευση» του FIR Σκοπίων, γεγονός που είχε αποτελέσει μια κίνηση «ματ» από την ελληνική πλευρά η οποία αναλαμβάνοντας την συγκεκριμένη αρμοδιότητα έβαλε φρένο προς την Άγκυρα.
Ρόλος και στο Κόσσοβο
Η Αθήνα διατηρεί ισχυρό αποτύπωμά στα Βαλκάνια και με την αποστολή Διοίκησης, επιτελείου, λόχου του 2ου πολυεθνικού τάγματος των επιχειρησιακών εφεδρειών της δύναμης «Kosovo Force».
Η δύναμη αναχώρησε από την Ελλάδα για το Στρατόπεδο BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας και άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου.
Το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών αποτελείται από την Πολυεθνική Διοίκηση με αντίστοιχο επιτελείο, το οποίο συγκροτείται με προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και του οποίου την Διοίκηση μέχρι το Δεκέμβριο 2024 έχει η Ελλάδα.
Επίσης υπάρχουν και πέντε λόχοι ελιγμού, από τις χώρες που μετέχουν συν την Αυστρία.
Είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία αναπτύσσονται οι συγκεκριμένες δυνάμεις στην περιοχή του Κοσσόβου. Η προηγούμενη ήταν από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR.
Το παραπάνω καταδεικνύει τη συνεχή και δυναμική παρουσία του στρατού ξηράς, της Αθήνας ως πυλώνα ασφάλειας, στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
πηγή: https://hellasjournal.com/2024/06/to-akron-aoton-tou-makedonikou-laikismou-tin-ora-pou-kanoun-soou-ke-leontarismous-kaloun-ton-elliniko-strato-gia-sinekpedefsis-os-voria-makedonia/