Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ελληνοτουρκικά: Ο Τσίπρας προτείνει σύνδεση τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας με Χάγη για ΑΟΖ

 



Της Νίκης Ζορμπά

Όχι μόνο να μην ακολουθηθεί τακτική μη λύσης με την Τουρκία αλλά αντιθέτως η Ελλάδα να πρωτοστατήσει σε αγώνα εξεύρεσής της, είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά την οποία διάνθισε ο Αλέξης Τσίπρας με συγκεκριμένη πρόταση στην Κυβέρνηση από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε ως στρατηγική λύσης την ευθεία σύνδεση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας- Ελλάδας με τα ελληνοτουρκικά , ήτοι όποτε και να κλείσει η διαπραγμάτευση Ε.Ε -Τουρκίας για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης να ενεργοποιηθεί μόνον εάν η  Τουρκία προσφύγει με Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπιδα/ΑΟΖ.

Σύνδεση τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε- Τουρκίας με Χάγη

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξής του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  αφού επανέλαβε την πάγια κριτική του στην Κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων πως:

1. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία -πρωτοστατώντας όμως εμείς και όχι αφήνοντας στις άλλες δυνάμεις, στη Γερμανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή-, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη της Τουρκίας, που αναζητά μια νέα οικονομική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Θεωρώ ότι θα πρέπει η χώρα να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με δυο βασικά ζητήματα: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Την πρόταση αυτή την κατέθεσε πρώτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του στο 19ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής "Επί του…Περιστυλίου!" στο πλαίσιο αφιερώματος για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην  Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση,  που πέρασε απολύτως στα "ψιλά" της επικαιρότητας. 

"Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο ευρωτουρκικού διαλόγου που να συνδέει την προώθηση μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας με την Τουρκία με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων εάν η Τουρκία επανέλθει στις παραβιάσεις. Ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρρες, με συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Ένα πλαίσιο που να συνδέει τη θέση σε ισχύ της αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με τουρκική υποχρέωση προσφυγής στη Χάγη με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ", ήταν η ακριβής διατύπωση της θέσης του. 




πηγή:
https://www.capital.gr/politiki/3545553/suriza-o-tsipras-proteinei-sundesi-teloneiakis-enosis-e-e-tourkias-me-xagi-gia-aoz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου