Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Συντάξεις: Ανοίγει το "παράθυρο" για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών, μετά την απόφαση του Ελ. Συν για την εισφορά αλληλεγγύης. - Με τι απόφαση "σώζονται" όσοι δεν έκαναν αγωγές


 «Παράθυρο» για νέο γύρο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) τα αναδρομικά υπολογίζονται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. 

Δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο προσφυγών από συνταξιούχους - δικαιούχους, που θα διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών της εισφοράς που κατέβαλλαν (και κρίθηκε αντισυνταγματική) και μάλιστα αναδρομικά.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει και στην συγκεκριμένη περίπτωση αν θα δώσει πολιτική λύση στο θέμα, επιστρέφοντας τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα σε όλους τους δικαιούχους τους, ή θα «τροφοδοτήσει» με την στάση της ένα νέο «χορό» προσφυγών, όπως συνέβη με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τις μνημονιακές περικοπές του 11μηνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016).





πηγή:https://www.insider.gr/tax-labour/173141/anadromika-syntaxioyhon-epistrefontai-ta-dora-kai-oi-meioseis-stis-epikoyrikes




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου