Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις συναντήσεις τους με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, αφού ανακοίνωσαν με ικανοποίηση την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, κατηγόρησαν την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες. Παράλληλα, απείλησαν με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που η Ε.Ε. τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα. Λίγες ώρες μετά, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή» δημοσίευσε τα θέματα που θέλει να συζητήσει η Άγκυρα με την Ελλάδα και περιλαμβάνει από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι και περιοχές έρευνας και διάσωσης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσθέτει νέες εντάσεις καθώς κάνει κατάχρηση των NAVTEX, ενώ υποστήριξε πως «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αυξάνει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, όπως αυξάνει και τις παράνομες δραστηριότητές της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητές της που αυξάνουν την ένταση».
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως οι διερευνητικές επαφές ίσως να είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά ανέφερε πως όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο «έδειξαν την αποφασιστικότητα της χώρας μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Ίσως τώρα πια έχει γίνει κατανοητό πως δεν θα προκύψει η μεσογειακή ειρήνη από καμία εξίσωση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».
Λίγο νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ε.Ε. πως, σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα. Μετά τη Σύνοδο, η Αγκυρα είχε ξαναβγάλει το «Ορούτς Ρέις» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και, αν ξανασυμβεί, θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν, και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η Ε.Ε. υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές, και υποστήριξε πως με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει για συνάντησή τους. «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε αργότερα, θα καθoρίσουμε την ημερομηνία συνάντησής μας», δήλωσε.
Εντύπωση προκάλεσε το δημοσίευμα του πρακτορείου «Ανατολή», στο οποίο γίνεται αναφορά στο τι στόχο έχουν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και στα θέματα που θέλει να θέσει η Άγκυρα σε αυτές τις συναντήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει πως «η Τουρκία θέλει να συζητηθούν όλα τα ζητήματα στα οποία προκύπτουν προβλήματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η αποστρατιωτικοποίηση νησιών, το νομικό καθεστώς γεωγραφικών σχηματισμών (σ.σ.: αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών), η έκταση του εναέριου χώρου και οι περιοχές έρευνας και διάσωσης. Ενώ για τη Μεσόγειο επιθυμία της Τουρκίας είναι τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης να τεθούν στο πλαίσιο της ευθυδικίας».
πηγή:https://www.kathimerini.gr/politics/561225043/i-agkyra-gkrizarei-ton-dialogo/