Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Οι "ωραίοι και μοιραίοι" έχουν χρέη - Η μαύρη κομματική 10ετία - Δεν έκλεισε η ανάκριση γιατί είναι αντισυνταγματικές οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα - Καλούνται σε απολογία 115 κατηγορούμενοι


 

Ακόμα μία απόφαση-ανατροπή για την ποινική διερεύνηση των φερομένων ως επισφαλών δανείων, αυτή τη φορά προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εκείνης της περιόδου, ήρθε από δικαστικό συμβούλιο.

Όπως και σε άλλες δικογραφίες με «θαλασσοδάνεια», οι δικαστές  έκριναν αντισυνταγματικές τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα που, ουσιαστικά, έδωσαν αμνηστία στους τραπεζίτες.

Έτσι, με βούλευμα τους, έστειλαν πίσω στην ανακρίτρια τη δικογραφία των δανειοδοτήσεων σε ΝΔΠΑΣΟΚ, ζητώντας να συνεχιστεί η ανάκριση.

Η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη έχει ήδη καλέσει  σε απολογία τους 115 κατηγορουμένους που είναι τραπεζικά στελέχη  και  υπεύθυνοι των ταμείων των δύο κομμάτων.

Η ποινική δίωξη

Το Μάρτιο του 2019, μετά από έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας, ασκήθηκε ποινική δίωξη  σε βάρος 115 εμπλεκομένων.

Πρόκειται για τους  υπεύθυνους οικονομικών των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2000-2010  αλλά κι εκείνους που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις και (η πλειονότητα των κατηγορουμένων) τα στελέχη έξι τραπεζών που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις.

Για το αδίκημα της απιστίας θα απολογηθούν  τα τραπεζικά στελέχη και για ηθικής αυτουργίας στην απιστία οι υπεύθυνοι των κομμάτων.

Πρόκειται για δάνεια που «αγγίζουν» τα 200 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους τόκους) για καθένα από τα δύο κόμματα, τα οποία ελήφθησαν την περίοδο 2000-2011.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, για τα δάνεια δίνονταν εγγύηση οι μελλοντικές κρατικές χρηματοδότησης των δύο κομμάτων .

Ωστόσο, τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων, χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις, είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους.

Έτσι, άλλοτε παρέτειναν το χρόνο αποπληρωμής και άλλοτε εξασφάλιζαν και νέα δάνεια με την ίδια επίδικη δανειακή σύμβαση.

Για μικρό μέρος των δανείων, τα οποία είτε ρυθμίστηκαν είτε εξοφλήθηκαν, δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Η πρώτη έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων είχε μπει στο αρχείο και βγήκε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου το 2017 και ενώ το 2013 υπήρξε τροπολογία με την οποία αμνηστεύονταν οι όποιες πράξεις τραπεζικών στελεχών σχετικές με τη χορηγήση δανείων.

Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα

Το 2019 κι ενώ η δικογραφία βρισκόταν στην ανακρίτρια, ψηφίστηκε αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με την οποία η ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζιτών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν οι ζημειωθείσες Τράπεζες.

Στην περίπτωση των δανείων στα κόμματα (όπως και στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων με δάνεια), οι Τράπεζες δεν υπέβαλαν δήλωση ότι επιθυμούν  τη συνέχιση της ποινικής έρευνας.

Μοιραία η ανακρίτρια έκλεισε τη δικογραφία, χωρίς καν να λάβει απολογίες και την έστειλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Τα μέλη του εξέφρασαν την άποψη ότι οι αλλαγές στον Π.Κ είναι αντισυνταγματικές και διέταξαν τη συνέχιση της ανάκρισης.

Πάντως την τελική κρίση για τη συνταγματικότητα ή όχι των ρυθμίσεων για την απιστία των τραπεζιτών θα την έχει ο Άρειος Πάγος. Στο Ποινικό του Τμήμα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης μετά τις αντιφατικές κρίσεις τουλάχιστον 4 δικαστικών συμβουλίων.




πηγή:https://www.mononews.gr/politics/dania-pasok-nd-den-eklise-i-anakrisi-logo-neou-pk-kalounte-se-apologia-115-katigoroumeni