Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Το Καλό σενάριο είναι να κολλήσει μόνο το 10%-15% του πληθυσμού - Εφιαλτικό το ποσοστό του κακού σεναρίου.....! - ALERT έως τον Μάιο - Ποια Χώρα είναι είναι νούμερο ΕΝΑ στην επικινδυνότητα μετάδοσης. Η περιπετειώδης καραντίνα στο ξενοδοχείο Stanley




Και στο καλό και στο κακό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, χιλιάδες ασθενείς θα χρειστούν ΜΕΘ, οι οποίες ανέρχονται γύρω στις 700. 
Σε γενική καραντίνα βρίσκεται η χώρα από σήμερα, με στόχο να αποφευχθεί ο εφιάλτης της Ιταλίας και το χειρότερο σενάριο που είναι να κολλήσει τον κορωνοϊό το 50-60% του πληθυσμού, δηλαδή, πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες.
Το καλό σενάριο είναι να κολλήσει το 10-15% του πληθυσμού, δηλαδή, γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο. Η στατιστική έχει δείξει ότι το 10-15% αυτών που φέρουν τον covid 19 να νοσήσει και από αυτούς το 5% βαριά και να χρειαστεί ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).
Και στα δύο σενάρια κάποιες χιλιάδες θα χρειαστούν εισαγωγή στην ΜΕΘ, όταν αυτήν την στιγμή είναι γύρω στις 500 οι λειτουργικές στα δημόσια νοσοκομεία και άλλες 170 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Επίσης δεν συμπληρώθηκε ο αριθμός των γιατρών με ειδίκευση στις ΜΕΘ στις προσλήψεις που γίνονται γιατί οι περισσότεροι έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια των μνημονίων ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη και στους αναπνευστήρες γιατί η ζήτηση είναι παγκόσμια λόγω της πανδημίας, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης και γιατρός Γιώργος Πατούλης, στον Δημήτρη Οικονόμου στον «Σκάι». Ο λόγος γι' αυτά τα υψηλά νούμερα της πανδημίας είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο.
«Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε από το Μαξίμου, το απόγευμα της Κυριακής. «Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας» τόνισε. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!».

Η πειθαρχία σώζει ζωές

Μετά τις εικόνες εγκληματικής αναισθησίας που καταγράφηκαν από το Πασαλιμάνι μέχρι την παραλία της Πάτρας ή της Θεσσαλονίκης, τα λιμάνια και διόδια με την μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του κορωνοϊού, η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, ήταν μονόδρομος για να μπει ένα φρένο στην διασπορά του ιού. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε στην προετοιμασία της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα χρειαζόταν για να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Η «κερκόπορτα»

Δυσοίωνα ήταν τα μηνύματα στη μετάδοση του ιού και από τις αφίξεις από το εξωτερικό. Η Μ.Βρετανία είναι νούμερο 1 στην επικινδυνότητα μετάδοσης. Οι «καμικάζι» του ΕΟΔΥ που σπεύδουν όπου μπορεί να υπάρχουν εστίες μετάδοσης με κίνδυνο να κολλήσουν και οι ίδιοι τον κορωνοϊό, από τα δειγματολογικά τεστ που έκαναν βρέθηκε ότι το 4% αυτών που ήρθαν από την Μ.Βρετανία έχουν κολλήσει τον covid 19 και περίπου το 3,7% από την Ισπανία.
Επίσης ενώ υπήρχε η οδηγία όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, σε δειγματολογική έρευνα που έγινε, από τα 217 άτομα που ελέγχθηκαν, τα 13 βρέθηκαν εκτός της οικίας τους. Στους παραβάτες της καραντίνας επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και τους ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινικές διώξεις, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Καθώς στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

Στο Stanley

Υπάρχει πλέον καραντίνα και σε ξενοδοχείο. Περίπου 260 επιβάτες πτήσης από την Ισπανία οδηγήθηκαν χθες στο «Stanley». Υπήρξαν διαμαρτυρίες διότι δεν είχαν ενημερωθεί, τους περίμεναν συγγενείς τους κλπ. Συνεργείο του ΕΟΔΥ που τρέχει μαραθώνιο υπό τον Παναγιώτη Αρκουμανέα έσπευσε στο ξενοδοχείο για τα τεστ.

Ο Μάιος και η καμπύλη

Η κυβέρνηση έχει στόχο η καμπύλη της μετάδοσης να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, χωρίς απότομη κορύφωση για να κερδίσει χρόνο και να μην καταρρεύσει το σύστημα. Άλλο είναι να νοσήσει ο μισός πληθυσμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες και άλλο σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Γι αυτό και μέχρι τέλος Μαίου χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι θρησκευτική ευλάβεια στη τήρηση των κανόνων υγιεινής και των απαγορευτικών μέτρων.
Το πόσο κρίσιμο είναι το μήνυμα «μένουμε σπίτι» φαίνεται και από ένα γράφημα που επιστράτευσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος.
Στην ανάρτηση του στο Facebook εξηγεί ότι ένα πολίτης ο οποίος είναι ασθενής η φορέας του κορονοϊού που δεν έχει νοσήσει και πιθανόν να μην το γνωρίζει, αν συνεχίζει τις καθημερινές του επαφές, τότε μέσα σε 30 ημέρες μπορεί να μολύνει ακόμα και 406 συμπολίτες του.
Αντίθετα, αν περιορίσει τις επαφές του κατά 50%, στο ίδιο χρονικό διάστημα ενδέχεται να μολύνει 15 άτομα και στην περίπτωση που οι επαφές μειωθούν κατά 75%, τότε σε ένα μήνα μπορεί να μολύνει μόλις 2,5 ανθρώπους.

Ρόλος - κλειδί των νέων

Μία σημαντική παράμετρος στην αλυσίδα μετάδοσης παίζουν οι νέοι. Όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμενων ημερών αυτοί οι οποίοι κυκλοφορούσαν χωρίς να τηρούν τους φραγμούς στις συναθροίσεις, ήταν κυρίως οι νέοι και οι ηλικιωμένοι.
Ο καθηγητής κ.Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. «Κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι» προειδοποίησε και ο πρωθυπουργός. «Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας» τόνισε. «Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου