Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Προσφυγές για τα «κουρεμένα» αναδρομικά - Στο ΣτΕ απόστρατοι και ειδικά μισθολόγια




Απόστρατοι και συνταξιούχοι ειδικών µισθολογίων καταφεύγουν στο Συµβούλιο της Επικρατείας ζητώντας διορθώσεις των ποσών

Κινήσεις προκειµένου να λάβουν τα ποσά τα οποία θεωρούν ότι δικαιούνται από τα αναδροµικά ετοιµάζουν οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων. Μετά την έκπληξή τους για το γεγονός ότι πηγαίνοντας στο ΑΤΜ αντίκρισαν κατά πολύ µειωµένα ή και µηδενικά αναδροµικά, ετοιµάζουν πλέον νέες προσφυγές στο Συµβούλιο της Επικρατείας, καθώς και δηλώσεις αµφισβήτησης και επιφύλαξης από την πλευρά τους για τα ποσά που εισέπραξαν.

Μετά τις αντιδράσεις των αποστράτων για τα ποσά των αναδροµικών, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία απαντά στους απόστρατους και τους συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων υποστηρίζοντας ότι όλα έχουν γίνει όπως προβλέπει η νοµοθεσία.

Συγκεκριµένα στην ανακοίνωση σηµειώνεται, µεταξύ άλλων, ότι οι «συντάξεις των συγκεκριµένων δικαιούχων υπολογίστηκαν µε βάση τις υψηλότερες µισθολογικές αποδοχές και σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις τη στιγµή της συνταξιοδότησης, όπως ισχύει για όλους του συνταξιούχους της χώρας. Επί των συντάξεων αυτών προέκυψαν και τα αναδροµικά ποσά που καταβλήθηκαν».

Τι λένε οι απόστρατοι

Επί της ουσίας το υπουργείο Εργασίας αποκλείει την πιθανότητα λαθών στον υπολογισµό των αναδροµικών που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους των Ενόπλων ∆υνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι απόστρατοι επιµένουν ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που τους καταβλήθηκαν είναι πολύ χαµηλότερα από αυτά που δικαιούνται, καθώς και ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει λάθη στον υπολογισµό τους.
Ειδικότερα αναφέρουν:
  • 1. Σε απόστρατους οι οποίοι είχαν τον ίδιο βαθµό αποστρατείας, καθώς και τα ίδια έτη υπηρεσίας, καταβλήθηκαν ποσά αναδροµικών που διαφέρουν σηµαντικά µεταξύ τους. Μάλιστα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν, όπως υποστηρίζουν, διαφέρουν ακόµη και πάνω από χίλια ευρώ.
  • 2. Απόστρατοι που έλαβαν την πρώτη δόση των αναδροµικών το 2014 αυτήν τη φορά δεν έλαβαν ως αναδροµικά ούτε ένα ευρώ. Αυτό έχει παρατηρηθεί κατά κύριο λόγο, όπως σηµειώνουν, σε απόστρατους αξιωµατικούς του Λιµενικού Σώµατος.
  • 3.Τα ποσά που έλαβαν πολλοί απόστρατοι ήταν πολύ χαµηλά. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι περίµεναν «δύο ή τρεις χιλιάδες ευρώ» και σε πολλές περιπτώσεις εισέπραξαν ακόµη και κάτω από 100 ευρώ.

Οι κρατήσεις

Το σίγουρο είναι ότι στα ποσά που δικαιούνταν οι συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων εφαρµόστηκαν όλες οι προβλεπόµενες από τον νόµο µειώσεις των συντάξεων που είχαν ψηφιστεί µε τους πρώτους µνηµονιακούς νόµους και οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ. Ειδικότερα, στα ποσά των αναδροµικών έγιναν οι εξής κρατήσεις:
  •  1. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
  •  2. Περικοπή του µνηµονιακού νόµου 4024/2011
  •  3. Περικοπή του µνηµονιακού νόµου 4051/2012
  •  4. Μείωση του νόµου 4093/2012
  •  5. Κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη
  •  6. Παρακράτηση 20% για φόρο εισοδήµατος.
Μάλιστα µε την παρακράτηση αυτή εξαντλείται και η φορολογική υποχρέωση, καθώς αυτό προβλέπεται µε διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Οι απόστρατοι σχεδιάζουν να υποβάλουν µαζικά δηλώσεις επιφύλαξης για τα ποσά που εισέπραξαν, ενώ εξετάζουν το ενδεχόµενο να κινηθούν εκ νέου νοµικά, καθώς υποστηρίζουν ότι οι µνηµονιακοί νόµοι περικοπής των συντάξεων έχουν ήδη κριθεί από το Συµβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγµατικοί.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και η απάντηση

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι «δηµοσιεύµατα περί δήθεν λάθους επιστροφής αναδροµικών ποσών σε απόστρατους και συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων, µε αποκορύφωµα το πρωτοσέλιδο του “Εθνους”, προσπαθούν µαταίως να δηµιουργήσουν εντυπώσεις και να µειώσουν τη σηµασία της αποκατάστασης αδικιών των προηγούµενων κυβερνήσεων από τη σηµερινή κυβέρνηση». Παράλληλα, τονίζει ότι η εξ ολοκλήρου καταβολή των αναδροµικών αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι το ποσό, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είχε προϋπολογιστεί για τα αναδροµικά των συνταξιούχων, κατεβλήθη στο σύνολό του την περασµένη Παρασκευή στους δικαιούχους.

Η απάντηση του «Εθνους»

«Το “Εθνος”, στο πλαίσιο του δηµοσιογραφικού του έργου, κατέγραψε την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί µε το θέµα της επιστροφής των αναδροµικών σε απόστρατους και συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων. Κατέγραψε δηλαδή τα προβλήµατα που δηµιουργήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις από λάθη, τα οποία πρέπει το ταχύτερο να επιλυθούν και σε άλλες περιπτώσεις, λόγω µνηµονιακών νόµων. Αποστολή της εφηµερίδας µας είναι η καταγραφή της πολιτικής και κοινωνικής πραγµατικότητας, την οποία υπηρετούµε.
Και, φυσικά, µακριά από εµάς κάθε νύξη περί "δηµιουργίας εντυπώσεων ή µείωσης της σηµασίας της αποκατάστασης αδικιών των προηγούµενων κυβερνήσεων από τη σηµερινή κυβέρνηση"».





πηγή:https://www.ethnos.gr/oikonomia/12531_prosfyges-gia-ta-koyremena-anadromika-sto-ste-apostratoi-kai-eidika-misthologia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου