Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

H Ιθάκη της εξόδου από τα μνημόνια, ο Καβάφης, οι πολιτικές Συμπληγάδες, τα κάλπικα διλήμματα και τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ των κομμάτων !!



Με την κυβέρνηση να προσαρμόζει τα αρχικά πανηγυρικά σχέδια της για την έξοδο από τα μνημόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και πλέον να προσανατολίζεται σε διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα διανύει τις τελευταίες ώρες σε καθεστώς μνημονίου. Τουλάχιστον στα χαρτιά.
Οι αρχικές σκέψεις για μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση ή για συμβολική επίσκεψη στο Καστελόριζο φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός ΣΚΑΙ, αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιθάκη, για να απευθύνει από εκεί την ομιλία του για το τέλος της ...μνημονιακής «Οδύσσειας». Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Ηρώδου Αττικού.
Πάντως, η πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται στα ύψη με αφορμή την ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιθάκη με τη Νέα Δημοκρατία να επιτίθεται στον Αλέξη Τσιπρα με στίχους του Καβάφη, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην έξοδο από το μνημόνιο αλλά και στο τι ακριβώς αυτό σημάνει για την επόμενη ημέρα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει τις θριαμβολογίες και επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο -με ενδεχόμενο ανασχηματισμό- όσο και σε οικονομικό επίπεδο ενόψει της ΔΕΘ.

ΝΔ: Επικοινωνιακή φιέστα Τσίπρα στην Ιθάκη

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επιτίθεται στον Αλέξη τσίπρα τονίζοντας πως «το κατά τ΄ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι "η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015" και ότι "το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι΄ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ"», προσθέτοντας πως ελπίζει να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας «στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση».
Η ανακοίνωση μάλιστα καταλήγει με τους στίχους του Καβάφη καθώς, όπως λέει η ΝΔ, «φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:
"Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τα΄ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια".

Μαξίμου: «Eppur si muove»

Άμεση ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο επιτέθηκε στον Κυριάκο Μηταοτάκη στα...ιταλικά
«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ. Ειδικότερα, απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει:
«Ο κύριος Μητσοτάκης που
-Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α΄ αξιολόγηση
-Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
-Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση
-Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β΄ αξιολόγηση
-Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
-Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα
-Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο
-Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις
είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι΄ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».
«Στη ΝΔ έφτασαν στο σημείο να παραποιούν την "Ιθάκη" ώστε να ταιριάζει με τις αντικυβερνητικές ανακοινώσεις τους. Βέβαια αν μια παράφραση του Καβάφη ταιριάζει στη ΝΔ είναι "και τώρα τι θα γένουμε χωρίς μνημόνια. Ήσαν και αυτά μια κάποια λύσις"» έγραψε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

Το Ποτάμι: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύονται σε αντίστροφες πορείες

Σύμφωνα με το Ποτάμι «τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα γενναία πολιτική στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις».
Ωστόσο το Ποτάμι αναφέρει: «Φοβούμαστε όμως ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύονται σε αντίστροφες πορείες, δέσμιοι του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητάς τους. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά “success story” που ανάλογα με τη συγκυρία πλασάρουν».

ΚΙΝΑΛ: Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι

«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι». σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
«Θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης και τόνισε: «Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε»

Ένωση Κεντρώων: Επίθεση σε Τσίπρα- Μητσοτάκη

«Η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς. Τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό». αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.
«Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης. Αυτό που φταίει είναι το κυβερνητικό μοντέλο, κυβερνήσεων με 153 και η οριακή πλειοψηφία που αντί να προσελκύει, διώχνει τους επενδυτές. Η λύση βρίσκεται σε πολυκομματικές κυβερνήσεις 240 βουλευτών που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε έλληνες και ξένους. Το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί διχάζει την πολιτική μας ζωή»καταλήγει η ανακοίνωση..

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα είναι αυτή που θα απασχολήσει τα κόμματα και ήδη το στίγμα το έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το τέλος του 3ου Μνημονίου σημαίνει και «το πέρασμα σε νέα φάση για την οικονομία και την κοινωνία», σημείωσε στον Real FM ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν την διαφορά.
«Περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Άφησε να εννοηθεί ότι όχι μόνο τελειώνει η λιτότητα, αλλά αντίθετα δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί.
«Όλοι γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που είχαν διαμορφώσει τους όρους της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας της χώρας και τελικά την οδήγησαν στο καθεστώς των μνημονίων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτή «είναι και η βασική αιτία που αυτές οι δυνάμεις, υπεύθυνες για όσα πέρασε η χώρα, σήμερα με έναν λυσσαλέο τρόπο αντιμάχονται την κυβέρνηση. Γιατί, παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις, κατορθώνει να κλείσει τον κύκλο των προγραμμάτων, να ανοίξει μία νέα, θετική προοπτική».

πηγή:http://www.thetoc.gr/politiki/article/h-ithaki-o-kabafis-kai-oi-politikes-sumpligades

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου