Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Συντάξεις: Εγκληματικό αυτό που συμβαίνει με τις συντάξεις χηρείας .ΒΙΝΤΕΟ





Εγκληματικό χαρακτηρίζει ο Γιώργος Ρωμανιάς το πλαίσιο που διαμόρφωσε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας, στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στο asfalistiko.gr.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αγλαΐα Κυρίτση
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, οικονομολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς, αναδεικνύει τις λεπτομέρειες των αλλαγών που υλοποιούνται για τις συντάξεις λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας), αναφέρεται στα ηλικιακά κριτήρια που ουσιαστικά καταργούν τη σύνταξη και τονίζει ότι η κυβέρνηση στην πράξη δημεύει τα ποσά που πλήρωσε ο ασφαλισμένος πριν το θάνατό του.
Επίσης, χαρακτηρίζει «αρρωστημένο εγκέφαλο» αυτόν που παράνομα αποφάσισε να κάνει επανυπολογισμό για τις συντάξεις χηρείας αναδρομικά, την ώρα που για όλες τις υπόλοιπες συντάξεις ο επανυπολογισμός θα γίνει το 2019.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι ψεύδεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που υποστηρίζει ότι πιέστηκε από την τρόικα, τονίζοντας με νόημα ότι «έχω στα χέρια μου το έγγραφο… Τέτοιο αίτημα δεν υπήρχε».
Τι γίνεται με τις συντάξεις χηρείας; Πρόσφατα εκδόθηκε και η εγκύκλιος. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζονται;
Όπως καταλαβαίνετε η εγκύκλιος είναι εφαρμοστική του νόμου. Τι έκανε ο νόμος 4387, ο νόμος Κατρούγκαλου; Το 70% που έπαιρνε ο επιζών σύζυγος άνδρας ή γυναίκα, πλέον έχει μειωθεί στο 50%. Πριν ήταν 70% ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου κόπηκε ένα 20% -δεν είναι μικρό. Επίσης, με το άρθρο 12 του νόμου 4387 μπήκαν ηλικιακά όρια πουυ δεν υπήρχαν. Εάν κατά το χρόνο θανάτου η χήρα ήταν 55 ετών θα πάρει τη σύνταξη για τρία χρόνια και μετά θα γίνει επανυπολογισμός με βάση το αν δουλεύει η ίδια και έχει εισόδημα ή αν παίρνει δική της σύνταξη. Σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει νέος υπολογισμός και θα κοπεί η σύνταξη στο μισό. Δηλαδή, παίρνει τη σύνταξη στο 50% για τρία χρόνια και μετά τα τρία χρόνια θα πάρει σύνταξη το 25%. Δεύτερον: Εάν κατά το χρόνο θανάτου η χήρα είναι 52 συμπληρωμένα θα πάρει τη σύνταξη για τρία χρόνια και θα την ξαναπάρει όταν γίνει 67 ετών. Και τρίτον, εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 52 χρόνια θα πάρει σύνταξη για τρία χρόνια και μετά δεν θα την ξαναπάρει ποτέ. Και τίθεται το ερώτημα: ο θανών που πλήρωνε εισφορές για 38 χρόνια και έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο αποθεματικό, η οικογένειά του, η σύζυγος, τα παιδιά του δεν έχουν δικαίωμα να το πάρουν; Τα υπόλοιπα ποσά δημεύονται και με ποια αιτιολογία; Και υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο: η διαφορά ηλικίας μεταξύ του θανόντος και της επιζούσης συζύγου. Παραδείγματος χάριν, πολλοί στρατιωτικοί έχουν πάρει νεαρές γυναίκες και με ρωτούν αν πεθάνω τι θα γίνει; Τότε προβλέπεται νέο κόψιμο στη σύνταξη κατά 10% εάν υπάρχει διαφορά ηλικίας 10 χρόνια. Έγινε μια τροποποίηση στο νόμο, μια ψευτο-τροποποίηση δηλαδή, που έβαλε το κατώτατο όριο στα 384 ευρώ, γιατί πριν υπήρχαν και συντάξεις χηρείας που έφταναν τα 170 ευρώ.
Πάμε τώρα στην εφαρμογή του νόμου. Έρχεται ένας αρρωστημένος εγκέφαλος και κάνει επανυπολογισμό και υπολογίζει το 50% στον επανυπολογισμό. Μα ο επανυπολογισμός, λέει ο νόμος, ισχύει από το Γενάρη του ’19 και πέρα. Η/ο χήρα/ος παίρνει την σύνταξη τον Αύγουστο, τονΣεπτέμβριο του ’16, Κάνεις επανυπολογισμό αναδρομικά; Μα αυτό δεν το λέει ο νόμος. Με βάση το άρθρο 14 και με βάση το νόμο 4488, τον τελευταίο, ο επανυπολογισμός θα γίνει από τον Γενάρη του ’19. Κι έρχεται αυτός ο αρρωστημένος εγκέφαλος και κάνει επανυπολογισμό αναδρομικά από το 2016, από τότε που έχει κάνει την αίτηση ή το ’17 αν επήλθε τότε ο θάνατος. Αυτό είναι παράνομο. Είναι εκτός νόμου. Δεν φτάνει, δηλαδή, η σκληρή εφαρμογή, γίνεται και νέα δυσμενής μεταχείριση στις χηρείες.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πρόβλημα υπάρχει. Οι περισσότερες/οι (χήρες/οι), είναι καταχρεωμένες/οι, διότι πριν από το δυστυχές γεγονός οι σύζυγοι είχαν υποστεί κάποιο ατύχημα ή ήταν άρρωστοι, πέρασαν δυο – τρία χρόνια με αυξημένες δαπάνες ιατρικής φύσεως, τις οποίες καλούνται να αποπληρώσουν. Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο αυτές οι γυναίκες που έπρεπε να βοηθηθούν από το κράτος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο θάνατος, να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Και σας αναφέρω το παράδειγμα μιας γυναίκας που έχασε τον άνδρα της στα 48 της χρόνια, αυτή θα πάρει σύνταξη για τρία χρόνια και μετά τίποτα. Πώς θα επιβιώσει αυτή η γυναίκα; Πώς θα βρει δουλειά στα 52 της χρόνια; Τι θα κάνει; Και τώρα μεν παίρνει ό,τι παίρνει, το μικρό αυτό ποσό, ύστερα από τα 52 της χρόνια τι θα κάνει; Θεωρώ ότι είναι εγκληματική αυτή η συμπεριφορά και θέλω να πω και τούτο: Επειδή από το υπουργείο κάποιοι υποστηρίζουν ότι μας το επέβαλε η τρόικα. Εγώ θα πω ότι ψεύδονται. Έχω στα χέρια μου το έγγραφο και δεν αναφέρεται τέτοια αλλαγή. Τέτοια αλλαγή, τέτοιο αίτημα δεν υπήρχε. Αυτά είναι εξυπνάδες των αξιωματούχων του υπουργείου Εργασίας.

πηγή: https://www.asfalistiko.gr/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/%CE%B3-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου