Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΑΝΥΕΘΑ:Οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν πλήρη ικανότητα ώστε να μη σκέφτεται κανένας οτιδήποτε σε σχέση με απειλή.





Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην ΕΡΤ



    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 11 Απριλίου 2017 στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Δάρρα και Γιώργο Δαράκη, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:


    Για τη Συρία και το πώς αντιμετωπίστηκαν από την Ευρώπη τα χτυπήματα των ΗΠΑ:

    Η λέξη που χρησιμοποιήθηκε είναι «κατανοητά». Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και θα κάνει ακόμα περισσότερα για την ειρήνευση και τη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτός είναι ο κεντρικός της ρόλος. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε πάρα πολύ ώστε να υπάρχει πολιτική λύση στην Συρία, να ειρηνεύσει η περιοχή και με αυτή την έννοια να διαμορφωθεί μια σταθερότητα.

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την κατάσταση στο Αιγαίο:

    Να στείλω ένα μήνυμα: Ο ελληνικός λαός, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για να γιορτάσουν το Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια και στα νησιά. Να αφιερωθούν στα ειρηνικά τους έργα, να συνεχίσουμε τις διεθνείς μας ειρηνικές συμμαχίες, όπως και τις διεθνείς μας ειρηνικές συγκρούσεις. Από την άλλη, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλήρη ικανότητα ώστε να μη σκέφτεται κανένας οτιδήποτε σε σχέση με απειλή. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι, όταν μια χώρα είναι δίπλα σου και έχει τόσα πολλά προβλήματα αλλά και τόση επιθετική ρητορική, όπως είναι η Τουρκία, πρέπει να παρακολουθείς το τι γίνεται εκεί. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του θα κρίνει μια σειρά ζητήματα για τα εσωτερικά της Τουρκίας. Ελπίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν θα έχει επίδραση στις γύρω χώρες και στο προσφυγικό.

    Για τα εξοπλιστικά:

    Το ΥΠΕΘΑ ολοκληρώνει, ως εθνική ομάδα, κάθε φορά τον προγραμματισμό του σε επίπεδο συντήρησης, αναβάθμισης και στοχευμένων αγορών με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και τις πραγματικές ανάγκες.
    Η ιστορία, όπου πήγαιναν κάποιοι υπουργοί και κάνανε αγορές, λες και πήγαιναν στο περίπτερο να αγοράσουν τσίχλες, έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Όλα αυτά ερευνώνται. Η διαφθορά και η διαπλοκή που αναπτύχθηκε στο ελληνικό κράτος - αύριο έχουμε και τη συζήτηση στη βουλή για την Υγεία - ήταν στοιχείο που δημιουργούσε το χρέος και κράταγε πίσω τη χώρα. Το να την χτυπήσεις δεν είναι μόνο ηθικό ή πολιτικό ζήτημα αλλά είναι και αναπτυξιακό ζήτημα.

    Για το προσφυγικό:

    Είμαστε σε μια φάση όπου η διαχείριση του προσφυγικού αλλάζει. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με όλες τις δυσκολίες της έχει φέρει καλά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι περίπου 60 χιλιάδες σταθερά. Είμαστε στη φάση της φιλοξενίας σε σπίτια, έχει ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα αλλάξουμε και τον τρόπο σίτισης, ώστε να ξεφύγουμε από τα συσσίτια μέσω κέτερινγκ. Προχωράνε ικανοποιητικότερα από προηγούμενες εποχές οι μετεγκαταστάσεις και αρχίζουν να αποσυμφορούνται τα νησιά. Για το αν περιμένουμε καινούργιες προσφυγικές ροές, η γνώμη μου είναι πως μόνο εξαιρετικά γεγονότα, που δεν βλέπω προς το παρόν να συμβαίνουν, μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. 


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου