Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Συντάξεις: "Πάγωσε" η έκδοση του ΦΕΚ, που αφορά τον επανυπολογισμό συντάξεων των αποστράτων, με βάση τον ν.4387/16



Πέντε "παγίδες" στον επανυπολογισμό 2 εκατ. κύριων συντάξεων




    1.  Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, με δύο καθ΄ ύλην αρμόδιους υπαλλήλους του ΓΛΚ, που ασχολούνται με τις συντάξεις των ε.α. στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ενστόλων  μου γνώρισαν τα παρακάτω:
       
         α. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ο επανυπολογισμός  και αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, με βάση τον ν.4387/16, καθόσον έχει "παγώσει" η έκδοση του ΦΕΚ , που θα καθόριζε αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού.

         β. Μέχρι την 31 Σεπ 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 100%  του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων, έτσι ώστε από 01 Ιαν 2019, να ξεκινήσει η καταβολή τους, με βάση το νέο σύστημα και κρίνουν πως, ο εναπομείναν χρόνος, δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος. 

    2.  Μετά από τα παραπάνω η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι:
     
         α. Το ΥΠ.ΟΙΚ., όσο και το Υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας,μετά τις συνεχόμενες και με στοιχεία προτάσεις, του ΥΠΕΘΑ, που τόνιζαν μεταξύ των άλλων και ότι,η σύνταξη των αποστράτων θα πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών.και ότι, η ιδιαιτερότητα και η επικινδυνότητα, του λειτουργήματος, που ασκούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ενστόλων, επιβάλει την δημιουργία ξεχωριστού ειδικού μισθολογίου, που θα είναι εκτός του ΕΦΚΑ, πείσθηκαν για το δίκαιο και την βασιμότητα των προτάσεων και ξεκίνησαν την τροποποίηση του νόμου στο τμήμα που αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ενστόλων.

       β. Η συγκυβέρνηση αντιλήφθηκε, για ψηφοθηρικούς λόγους, πως δεν είναι προς το συμφέρον της, να δημοσιοποιήσει από τώρα, τις αναπροσαρμοσμένες βασικές συντάξεις,που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από 01 Ιαν 2019, ευελπιστώντας πως μια πιθανή πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, θα επιφέρει μικρότερες ή μηδενικές μειώσεις στις σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου