Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αύξηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.









Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάψει να επιβάλει στην Ελλάδα σκληρές δημοσιονομικές περικοπές καθώς παρατηρούνται δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις και ειδικότερα αύξηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 36,7% για παιδιά κάτω των 17 ετών. Η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα κατέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι 424.000 παιδιά βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε., με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.».

Επιπλέον, αναφέρει πως «το 2015, ο βαθμός στέρησης βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η θέρμανση, η διατροφή, έχει επιδεινωθεί δραματικά, αγγίζοντας για τις μονογονεϊκές οικογένειες το 36,6% και για τις πολύτεκνες οικογένειες το 31,3%. Επίσης, τα φαινόμενα υποσιτισμού αυξάνονται, με πολλούς μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα. Είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχουν τα αναγκαία προς το ζην σε μια ευαίσθητη ηλικία όπως η παιδική καθίσταται αδύνατη η προάσπιση και προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού».

Ενόψει των παραπάνω, ο Νότης Μαριάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, να πάψει να επιβάλει στην Ελλάδα σκληρές δημοσιονομικές περικοπές μια και οδηγούν σε δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε., με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε..

Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 36,7% για παιδιά κάτω των 17 ετών. Η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα κατέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι 424.000 παιδιά βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το 2015, ο βαθμός στέρησης βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η θέρμανση, η διατροφή, έχει επιδεινωθεί δραματικά, αγγίζοντας για τις μονογονεϊκές οικογένειες το 36,6% και για τις πολύτεκνες οικογένειες το 31,3%. Επιπλέον, τα φαινόμενα υποσιτισμού αυξάνονται, με πολλούς μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα. Είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχουν τα αναγκαία προς το ζην σε μια ευαίσθητη ηλικία όπως η παιδική καθίσταται αδύνατη η προάσπιση και προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού.

Ερωτάται, συνεπώς, η Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, εάν θα εξακολουθήσει να επιβάλει  στην Ελλάδα σκληρές δημοσιονομικές περικοπές παρά τις δυσμενείς ως άνω κοινωνικές επιπτώσεις».