ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Συνέντευξη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ANT1» του Τ/Σ ΑΝΤ1 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μπορώ να σας πω ότι μέσα σε δύο μήνες έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.
Προχωράμε σε πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη διαφάνεια στις προμήθειες, με τη δομή του στρατεύματος, με την ανάπτυξη των δυνάμεων που έχουμε στην παραμεθόριο, με την καλύτερη διαβίωση των στρατιωτών μας στους εννέα μήνες που υπηρετούν τη θητεία τους και στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πάμε σε καινούριες δομές, όπως είναι η ΜΟΜΑ. Προχωράμε σε νομοσχέδια σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα γενικά έξοδα της κυβέρνησης, όπως τη δημιουργία του κοινού φορέα αεροπορικών μέσων που θα αναλάβει τις αεροδιακομιδές.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο ηθικού και λειτουργίας. Είναι ένα πρώτο δείγμα ελπίδας ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, χωρίς έξοδα και μάλιστα μειώνοντας το κόστος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι. Σημαντική και κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με επτά άτομα που θα τον έχουν απέναντι. Αλήθεια, τι περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση; Έναν έντιμο συμβιβασμό; Μία στάση ότι «κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν κάνουμε πίσω, αυτό είναι το πρόγραμμά μας, θα το εφαρμόσουμε, δεν εκβιαζόμαστε»; Τι θα κάνουμε; Τι ζητάμε; Γιατί πάμε εκεί;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη απέναντι στους δανειστές. Ξεκαθάρισε ότι έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να αλλάξει αυτή την πολιτική - την λάθος πολιτική, όπως παραδέχονται ακόμα και αυτοί που την άσκησαν, είτε είναι στο εσωτερικό είτε είναι στο εξωτερικό - που έχει οδηγήσει, αντί να μειωθεί το χρέος, στο να διογκωθεί το χρέος, έχει οδηγήσει σε μία τεράστια ανεργία, 70% στους νέους, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων. Η εσωτερική υποτίμηση, η συνεχής μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αφαίμαξη της αγοράς έχουν αποτύχει ως πολιτική.
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε, λοιπόν, όπως γίνεται στα κυρίαρχα κράτη, να αλλάξει αυτή η πολιτική. Και αυτή η πολιτική θα αλλάξει.
Ζητήσαμε για τέσσερις μήνες, μέχρι δηλαδή τον Ιούνιο, να υπάρχει ένα πρόγραμμα - γέφυρα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει αυτή η πολιτική, και στις 20 Φεβρουαρίου οι εταίροι μας συμφώνησαν.
Μετά την 20ή Φεβρουαρίου άρχισαν διάφοροι μεμονωμένοι παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία να τη «βομβαρδίζουν». Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα, ό,τι υποσχέθηκε το έκανε.
Δεν πρόκειται, όμως, να προχωρήσουμε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφωνήσαμε στις 20 του μηνός. Και αυτό που θα ζητήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι ακριβώς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους - και εκείνοι αλλά και εμείς - προκειμένου να πάμε στη διαφορετική πολιτική που θα αρχίσει να ασκείται και να δώσει αποτελέσματα από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε για δηλώσεις οι οποίες έγιναν από πλευράς κάποιων εκ των εταίρων μας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι κινήσεις, οι κινήσεις, κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνοι κατηγορούν και εσάς, όμως, ότι κάνατε εμπρηστικές δηλώσεις. Εσάς συγκεκριμένα, κ. Υπουργέ. Έχετε μπει στο στόχαστρο του κ. Σουλτς - κατά καιρούς - και κάποιων άλλων.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αν νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές, ότι θα ορίζουν κυβερνήσεις και υπουργούς, ότι θα δίνουν εντολές να ψηφιστούν ή να μην ψηφιστούν νομοσχέδια, καταλύοντας την εθνική κυριαρχία και εισερχόμενοι στα εσωτερικά της χώρας, να ξέρουν ότι αυτό το πράγμα τελείωσε.
Η κυβέρνηση θέλει μία καλή σχέση με τους εταίρους, αλλά εντολές λαμβάνει μόνο από τον ελληνικό λαό. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει επαναποκτήσει την εθνική της κυριαρχία. Δεν παίρνουμε γραμμένα νομοσχέδια τα οποία μεταφράζουμε και φέρνουμε στη Βουλή. Φέρνουμε τα νομοσχέδια τα οποία υποσχεθήκαμε πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε και ανεξάρτητα αν τους αρέσουν ή όχι, τα ψηφίζουμε.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που το χθεσινό πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση αυτή, ψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων. Ήταν ένα μήνυμα, το οποίο θέλω να το περάσουμε και τις επόμενες μέρες, ότι εδώ δεν διαπραγματεύονται ο Τσίπρας και ο Καμμένος, δεν διαπραγματεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εδώ διαπραγματεύεται η Ελλάδα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη συμφωνία όμως, δεν υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα νομοθετεί η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς και ότι θα πρέπει να ελέγχεται για τα νομοσχέδια; Πώς θα γίνεται αυτή η διάκριση ότι τα νομοσχέδια αυτά, τα οποία δεν θα πρέπει να ελέγχονται - εγώ είμαι υπέρ αυτής άποψης, δεν έχει άποψη για την ανθρωπιστική βοήθεια - πώς θα γίνεται; Είδατε τώρα ο Κοστέλο λέει «όχι, γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια έχει δημοσιονομικό κόστος, άρα δεν εγκρίνεται. Είναι μονομερής ενέργεια».
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Κοστέλο το είπε, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και η κυβέρνηση επέμεινε στο νομοσχέδιο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, έτσι είναι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πρέπει να ακούσει ο κ. Κοστέλο και να καταλάβει ο κ. Κοστέλο και οι οποιοιδήποτε «κύριοι Κοστέλο» ότι εδώ υπάρχει μία εκλεγμένη Κυβέρνηση.
Εμείς, για το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις το είπαμε και το ανακοινώσαμε από την πρώτη μέρα. Δεν θα περάσουμε από τον πάγκο του Κοστέλο για να το εγκρίνει ή όχι, όταν ο ελληνικός λαός πεινάει.
Η υποχρέωση μίας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι πρώτα από όλα να διασφαλίσει τη διαβίωση του λαού. Είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει αυτά που προβλέπονται από τη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην επιβίωση ενός λαού ο οποίος έχει δεχθεί μία οικονομική επίθεση τα τελευταία χρόνια και έχει μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση.
Σε αυτό δεν θα ρωτήσουμε κανένα. Θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση και μετά μπορούμε να τους εξηγήσουμε ακριβώς για ποιο λόγο γίνεται. Ο κ. Κοστέλο πρέπει να καταλάβει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα δημιουργήθηκε, διότι οι πολιτικές τις οποίες επέβαλαν να ακολουθήσει η Ελλάδα οδήγησαν στην καταστροφή. Αυτές οι πολιτικές αλλάζουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεχθήκατε κριτική για τις αποφάσεις τις οποίες, επειδή σύμφωνα με το πρωτόκολλο το πρόσταγμα για τις παρελάσεις είχε ο Νομάρχης, αυτός υπέγραφε, τώρα έχει η Περιφερειάρχης, για τις αλλαγές που θα γίνουν για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Εγώ συμφωνώ απολύτως που αποφασίστηκε να φύγουν τα κάγκελα. Διαφορετικά ας καθίσετε μόνοι σας οι πολιτικοί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να μην ταλαιπωρηθούμε και εμείς οι υπόλοιποι και να είναι ελεύθεροι οι δρόμοι.
Συμφωνούμε απολύτως ότι η εξέδρα δεν πρέπει να είναι με πλάτη τον Άγνωστο Στρατιώτη, γιατί δεν αποδίδουμε τιμές στο βουλευτή που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι ή σε έναν υπουργό που στο παρελθόν είχε πάρει μίζες και βάζαμε τα παιδάκια να αποδώσουν τιμές.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δύο λεπτά, για να εξηγήσω τι θα γίνει, γιατί έχουν γραφτεί διάφορα. Η εξέδρα θα είναι εκεί που ήταν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω, κ. Υπουργέ, το θέμα με τις μπάντες, για το οποίο έχετε δεχτεί ιδιαίτερη κριτική, ότι θα υπάρχουν τρεις μπάντες του στρατού που θα παιανίζουν και θα παίζουν δημοτικά τραγούδια και που μετά ο κόσμος θα μπορέσει να…
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλά εντάξει, έχουν πει διάφορα πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Ακούστε τι θα γίνει ακριβώς. Καταρχήν στην παρέλαση αυτή, είναι η πρώτη φορά που θα παραστεί ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Τον έχω προσκαλέσει επίσημα. Η παρέλαση θα γίνει χωρίς κιγκλιδώματα, αυτό είναι απόφαση που υπογράφει βεβαίως η κ. Δούρου και συμφωνήσαμε μαζί να γίνει.
Αυτοί που θα παρελάσουν καταρχήν, επειδή έχουν ακουστεί διάφορα, είναι τα παιδιά μας. Τα ένοπλα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι βασικά οι κληρωτοί, είναι τα παιδιά μας, που υπηρετούν στο στρατό, δεν είναι ένα στρατοκρατικό καθεστώς που παρελαύνει το καθεστώς και χειροκροτούν οι υπήκοοι. Ο λαός είναι ο στρατός. Τα παιδιά μας υπηρετούν και τα παιδιά μας θα χειροκροτήσουμε που θα περάσουν μπροστά μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό. Για τις μπάντες ήταν το όλο θέμα και τα δημοτικά τραγούδια και τους χορούς.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε για τις μπάντες, να σας πω πώς ξεκίνησε. Αυτό ξεκίνησε από την Ρόδο, από την Ρόδο που ήμαστε με την Πρόεδρο της Βουλής, την κ. Κωνσταντοπούλου, όπου μόλις τελείωσε η παρέλαση και συνέχιζαν να παίζουν οι μπάντες του Δήμου και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν το Λύκειο Ελληνίδων, ήταν οι εκπρόσωποι από τα Δωδεκάνησα, από όλα τα Δωδεκάνησα και εκεί που χόρευαν τα παιδάκια κάποια στιγμή ο κόσμος μπήκε στη μέση και άρχισε να χορεύει μαζί με τα παιδιά.
Είδαμε, δηλαδή, να εξελίσσεται η παρέλαση και αυτή η γιορτή που ήταν για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, να μετατρέπεται σε μία πολύ ωραία γιορτή. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα και είπαμε, γιατί αυτό να μη γίνει στη παρέλαση της Αθήνας;
Δηλαδή, όπως θα είναι και θα λήξει η παρέλαση, θα αναφέρει ο επικεφαλής της παρέλασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος για να το διευκρινίσω, θα είναι στην αρχή της παρέλασης, θα είναι μπροστά - μπροστά από τους επισήμους, από την αρχή δηλαδή του δρόμου που περνάει η παρέλαση.
Εν συνεχεία, θα βγουν τα Σωματεία των πατριωτών μας από την Ήπειρο, από τα νησιά, από τον Πόντο, από την Κρήτη με τις παραδοσιακές στολές που θα είναι τα παιδάκια εκεί στην παρέλαση και αν κάποια στιγμή κάνουν αυτήν την επίδειξη να χορέψουν, γιατί θέλει ο κόσμος να είναι μαζί. Δεν θα αποσύρουμε εμείς τις μπάντες του Δήμου, τις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και να πούμε «τελείωσε η παρέλαση, φεύγουμε όλοι».
Θέλουμε η παρουσία του κόσμου να στείλει και ένα μήνυμα. Όχι στο εσωτερικό. Ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ότι εδώ είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος. Ένα κράτος που ο λαός μαζί ενωμένος, αυτό που ζητά είναι την πιστοποίηση και το σεβασμό στην εθνική του κυριαρχία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η κριτική που έχετε δεχθεί, είναι ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θυμίζουν την 21η Απριλίου, την εποχή της 21ης Απριλίου. Σας μεταφέρω ακριβώς αυτό το οποίο έχει γραφτεί από αρκετούς.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλίμονο εάν χαρίζουμε στη χούντα ή στην ακροδεξιά ή στους φασίστες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τα παιδιά μας που υπηρετούν και την ημέρα της ανεξαρτησίας μας. Αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τα σύμβολα, δεν σημαίνει ότι θα τους χαρίσουμε τα σύμβολα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι αποφάσεις σας για τη μετακίνηση της εξέδρας, για να φύγουν τα κάγκελα, είναι κατά τη γνώμη μου σωστές αποφάσεις και επικροτήθηκαν από πολλούς. Όλο το σκηνικό έχει τεθεί, αν έχει τεθεί, υπόψη του Πρωθυπουργού και έχει συμφωνήσει ή δεν χρειάστηκε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, το συζητήσαμε στο ΚΥΣΕΑ και μάλιστα ο Πρωθυπουργός ρώτησε πόσο θα είναι το κόστος και αν πρέπει να μειώσουμε το κόστος. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εξήγησε του Πρωθυπουργού, ότι τα αεροπλάνα που θα πετάξουν από πάνω, δεν θα σηκωθούν για να έρθουν στη παρέλαση. Είναι τα αεροπλάνα που πετούν κάθε μέρα γιατί πρέπει να πετούν στον εναέριο χώρο, να βάζουν οι πιλότοι τις ώρες τους και θα περάσουν σε ένδειξη τιμής επάνω από το χώρο που θα είναι οι πολίτες και θα είναι και οι στρατιώτες μας και θα είναι και οι επίσημοι και θα είναι και οι πολίτες που θα συμμετέχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, έχει συμφωνία και του ΚΥΣΕΑ και του Πρωθυπουργού όλο το σκηνικό;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο πάμε να κάνουμε εμείς, μία φιέστα. Εδώ πέρα μας κατηγόρησαν, αν μου επιτρέπετε να σας πω και αυτό. Είπαμε για το Πάσχα, έχουμε χιλιάδες οικογένειες ανέργων. Αντί να κάνουμε σε κάθε στρατόπεδο από μία εκδήλωση, είπαμε για τους άνεργους της Αθήνας και τους άστεγους την ημέρα του Πάσχα, να δώσουμε τη δυνατότητα να έρθουν να γιορτάσουν μαζί με κάτι που θα μπορέσουμε να ετοιμάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και με προσφορές τις οποίες έχουμε, να υπάρχει εκείνη την ημέρα σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάτσουν στο Πασχαλιάτικο τραπέζι, να κάτσουμε όλοι μαζί, να φέρουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους και το φαγητό τους και να προσφέρουμε, να έχουμε μία ημέρα γιορτής και αυτό θεωρήθηκε - λέει - φιέστα εθνικολαϊκή.
Ποια εθνικολαϊκή; Δηλαδή, το να μπορέσουν το κράτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι πολίτες, οι εθελοντές να προσφέρουν μια μέρα γιορτής και μία μέρα θρησκευτικής γιορτής, αλλά και οικογενειακής γιορτής σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, είναι εθνικολαϊκό και φτάνει στη χούντα; Δηλαδή, η χούντα χόρευε μόνο τσάμικα; Οι άλλοι τι χόρευαν; Η αριστερά τι χόρευε; Το κέντρο τι χόρευε; Χόρευαν όλοι βαλς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκδηλώσεις αυτές που λέτε για το Πάσχα είναι καλές και σωστά το κάνετε έτσι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα και να σας πω κάτι; Και για τη παρέλαση, αυτό που σας λέω. Κύριε Δελατόλα, εσείς ξέρετε τα Δωδεκάνησα. Να δείτε τι έγινε στη Ρόδο στη παρέλαση. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τις Κυκλάδες λέει. Ο Νικήτας λέει.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εμείς είμαστε Κυκλαδίτες και όντως μαθητής ήμουν και θυμάμαι ότι μετά την παρέλαση στη πλατεία της Άνδρου γινόταν αυτή η εντός εισαγωγικών φιέστα. Δεν ήταν φιέστα όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, θα σας δούμε να χορέψετε;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω φωτογραφίες. Στη Περιφέρεια λειτουργούσε σαν πανηγύρι η εθνική επέτειος. Στην Αθήνα είχε μπει σε πρωτόκολλο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στη Περιφέρεια γινόταν πάντα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε άλλο χρόνο.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έδιναν δε στα παιδάκια μετά, απ’ ότι θυμάμαι στα νησιά, γιατί και εγώ από νησί κατάγομαι. Ήταν η μέρα που τους μοίραζαν τα λουκούμια στα παιδιά και θεωρούνταν μεγάλο δώρο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, στην ιστοσελίδα του Ποταμιού βλέπω θέμα με τίτλο «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα»;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άμα τον στεναχωρεί τον κύριο Θεοδωράκη η παρέλαση, να μην έρθει. Τι να κάνουμε; Αν θέλει να του βάλουμε να παίζει πόλκα, να του βάλουμε να παίζει πόλκα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει ο κ. Κακλαμάνης, ότι στο πρόγραμμα που έστειλε η κ. Δούρου, δεν περιλαμβάνεται το τελετουργικό με τις μπάντες και τους χορούς.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είναι ενταγμένο επομένως μέσα στο πρόγραμμα. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να χορέψουν, να χορέψουν.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άμα θέλει να πάει να δει ο κ. Θεοδωράκης κάτι άλλο, να πάει να δει, ξέρω εγώ, ταινία. Άμα στενοχωριέται, να μην έρθει.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πριν φύγει. Ένα λεπτό. Έπρεπε να πει - γιατί σε αυτό εγώ είμαι απολύτως σύμφωνος, δεν είμαι σε όλα όσα λέει ο κ. Υπουργός - ότι θέλει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει υπογραφεί.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως, δεν ξέρω τι «μαλλιά θα πιάσει» με τον κ. Βαρουφάκη ή τον κ. Δραγασάκη, πάντως εγώ στηρίζω αυτήν την απόφαση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα είναι απόφαση και της Δικαιοσύνης και έχει επιβληθεί και πρόστιμο στο Υπουργείο Οικονομικών.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ ευχαριστώ τον κ. Κακλαμάνη για αυτό που είπε. Να σας πω τι έχουμε κάνει. Από το Υπουργείο Άμυνας αφαίρεσα από κωδικό των εξοπλισμών 55 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι για τους εν ενεργεία και ένα άλλο κονδύλι για τους συνταξιούχους. Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας ισχύος είναι ο άνθρωπος.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μπορώ να σας πω ότι μέσα σε δύο μήνες έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.
Προχωράμε σε πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη διαφάνεια στις προμήθειες, με τη δομή του στρατεύματος, με την ανάπτυξη των δυνάμεων που έχουμε στην παραμεθόριο, με την καλύτερη διαβίωση των στρατιωτών μας στους εννέα μήνες που υπηρετούν τη θητεία τους και στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πάμε σε καινούριες δομές, όπως είναι η ΜΟΜΑ. Προχωράμε σε νομοσχέδια σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα γενικά έξοδα της κυβέρνησης, όπως τη δημιουργία του κοινού φορέα αεροπορικών μέσων που θα αναλάβει τις αεροδιακομιδές.
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο ηθικού και λειτουργίας. Είναι ένα πρώτο δείγμα ελπίδας ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, χωρίς έξοδα και μάλιστα μειώνοντας το κόστος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι. Σημαντική και κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με επτά άτομα που θα τον έχουν απέναντι. Αλήθεια, τι περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση; Έναν έντιμο συμβιβασμό; Μία στάση ότι «κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν κάνουμε πίσω, αυτό είναι το πρόγραμμά μας, θα το εφαρμόσουμε, δεν εκβιαζόμαστε»; Τι θα κάνουμε; Τι ζητάμε; Γιατί πάμε εκεί;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη απέναντι στους δανειστές. Ξεκαθάρισε ότι έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να αλλάξει αυτή την πολιτική - την λάθος πολιτική, όπως παραδέχονται ακόμα και αυτοί που την άσκησαν, είτε είναι στο εσωτερικό είτε είναι στο εξωτερικό - που έχει οδηγήσει, αντί να μειωθεί το χρέος, στο να διογκωθεί το χρέος, έχει οδηγήσει σε μία τεράστια ανεργία, 70% στους νέους, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων. Η εσωτερική υποτίμηση, η συνεχής μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αφαίμαξη της αγοράς έχουν αποτύχει ως πολιτική.
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε, λοιπόν, όπως γίνεται στα κυρίαρχα κράτη, να αλλάξει αυτή η πολιτική. Και αυτή η πολιτική θα αλλάξει.
Ζητήσαμε για τέσσερις μήνες, μέχρι δηλαδή τον Ιούνιο, να υπάρχει ένα πρόγραμμα - γέφυρα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει αυτή η πολιτική, και στις 20 Φεβρουαρίου οι εταίροι μας συμφώνησαν.
Μετά την 20ή Φεβρουαρίου άρχισαν διάφοροι μεμονωμένοι παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να υλοποιήσουν αυτή τη συμφωνία να τη «βομβαρδίζουν». Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα, ό,τι υποσχέθηκε το έκανε.
Δεν πρόκειται, όμως, να προχωρήσουμε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφωνήσαμε στις 20 του μηνός. Και αυτό που θα ζητήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι ακριβώς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους - και εκείνοι αλλά και εμείς - προκειμένου να πάμε στη διαφορετική πολιτική που θα αρχίσει να ασκείται και να δώσει αποτελέσματα από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε για δηλώσεις οι οποίες έγιναν από πλευράς κάποιων εκ των εταίρων μας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι κινήσεις, οι κινήσεις, κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνοι κατηγορούν και εσάς, όμως, ότι κάνατε εμπρηστικές δηλώσεις. Εσάς συγκεκριμένα, κ. Υπουργέ. Έχετε μπει στο στόχαστρο του κ. Σουλτς - κατά καιρούς - και κάποιων άλλων.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αν νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές, ότι θα ορίζουν κυβερνήσεις και υπουργούς, ότι θα δίνουν εντολές να ψηφιστούν ή να μην ψηφιστούν νομοσχέδια, καταλύοντας την εθνική κυριαρχία και εισερχόμενοι στα εσωτερικά της χώρας, να ξέρουν ότι αυτό το πράγμα τελείωσε.
Η κυβέρνηση θέλει μία καλή σχέση με τους εταίρους, αλλά εντολές λαμβάνει μόνο από τον ελληνικό λαό. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει επαναποκτήσει την εθνική της κυριαρχία. Δεν παίρνουμε γραμμένα νομοσχέδια τα οποία μεταφράζουμε και φέρνουμε στη Βουλή. Φέρνουμε τα νομοσχέδια τα οποία υποσχεθήκαμε πριν από τις εκλογές στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε και ανεξάρτητα αν τους αρέσουν ή όχι, τα ψηφίζουμε.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που το χθεσινό πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση αυτή, ψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων. Ήταν ένα μήνυμα, το οποίο θέλω να το περάσουμε και τις επόμενες μέρες, ότι εδώ δεν διαπραγματεύονται ο Τσίπρας και ο Καμμένος, δεν διαπραγματεύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εδώ διαπραγματεύεται η Ελλάδα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη συμφωνία όμως, δεν υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα νομοθετεί η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς και ότι θα πρέπει να ελέγχεται για τα νομοσχέδια; Πώς θα γίνεται αυτή η διάκριση ότι τα νομοσχέδια αυτά, τα οποία δεν θα πρέπει να ελέγχονται - εγώ είμαι υπέρ αυτής άποψης, δεν έχει άποψη για την ανθρωπιστική βοήθεια - πώς θα γίνεται; Είδατε τώρα ο Κοστέλο λέει «όχι, γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια έχει δημοσιονομικό κόστος, άρα δεν εγκρίνεται. Είναι μονομερής ενέργεια».
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Κοστέλο το είπε, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και η κυβέρνηση επέμεινε στο νομοσχέδιο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όντως, έτσι είναι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα πρέπει να ακούσει ο κ. Κοστέλο και να καταλάβει ο κ. Κοστέλο και οι οποιοιδήποτε «κύριοι Κοστέλο» ότι εδώ υπάρχει μία εκλεγμένη Κυβέρνηση.
Εμείς, για το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις το είπαμε και το ανακοινώσαμε από την πρώτη μέρα. Δεν θα περάσουμε από τον πάγκο του Κοστέλο για να το εγκρίνει ή όχι, όταν ο ελληνικός λαός πεινάει.
Η υποχρέωση μίας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι πρώτα από όλα να διασφαλίσει τη διαβίωση του λαού. Είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει αυτά που προβλέπονται από τη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην επιβίωση ενός λαού ο οποίος έχει δεχθεί μία οικονομική επίθεση τα τελευταία χρόνια και έχει μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση.
Σε αυτό δεν θα ρωτήσουμε κανένα. Θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση και μετά μπορούμε να τους εξηγήσουμε ακριβώς για ποιο λόγο γίνεται. Ο κ. Κοστέλο πρέπει να καταλάβει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα δημιουργήθηκε, διότι οι πολιτικές τις οποίες επέβαλαν να ακολουθήσει η Ελλάδα οδήγησαν στην καταστροφή. Αυτές οι πολιτικές αλλάζουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεχθήκατε κριτική για τις αποφάσεις τις οποίες, επειδή σύμφωνα με το πρωτόκολλο το πρόσταγμα για τις παρελάσεις είχε ο Νομάρχης, αυτός υπέγραφε, τώρα έχει η Περιφερειάρχης, για τις αλλαγές που θα γίνουν για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Εγώ συμφωνώ απολύτως που αποφασίστηκε να φύγουν τα κάγκελα. Διαφορετικά ας καθίσετε μόνοι σας οι πολιτικοί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να μην ταλαιπωρηθούμε και εμείς οι υπόλοιποι και να είναι ελεύθεροι οι δρόμοι.
Συμφωνούμε απολύτως ότι η εξέδρα δεν πρέπει να είναι με πλάτη τον Άγνωστο Στρατιώτη, γιατί δεν αποδίδουμε τιμές στο βουλευτή που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι ή σε έναν υπουργό που στο παρελθόν είχε πάρει μίζες και βάζαμε τα παιδάκια να αποδώσουν τιμές.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δύο λεπτά, για να εξηγήσω τι θα γίνει, γιατί έχουν γραφτεί διάφορα. Η εξέδρα θα είναι εκεί που ήταν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω, κ. Υπουργέ, το θέμα με τις μπάντες, για το οποίο έχετε δεχτεί ιδιαίτερη κριτική, ότι θα υπάρχουν τρεις μπάντες του στρατού που θα παιανίζουν και θα παίζουν δημοτικά τραγούδια και που μετά ο κόσμος θα μπορέσει να…
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλά εντάξει, έχουν πει διάφορα πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Ακούστε τι θα γίνει ακριβώς. Καταρχήν στην παρέλαση αυτή, είναι η πρώτη φορά που θα παραστεί ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Τον έχω προσκαλέσει επίσημα. Η παρέλαση θα γίνει χωρίς κιγκλιδώματα, αυτό είναι απόφαση που υπογράφει βεβαίως η κ. Δούρου και συμφωνήσαμε μαζί να γίνει.
Αυτοί που θα παρελάσουν καταρχήν, επειδή έχουν ακουστεί διάφορα, είναι τα παιδιά μας. Τα ένοπλα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι βασικά οι κληρωτοί, είναι τα παιδιά μας, που υπηρετούν στο στρατό, δεν είναι ένα στρατοκρατικό καθεστώς που παρελαύνει το καθεστώς και χειροκροτούν οι υπήκοοι. Ο λαός είναι ο στρατός. Τα παιδιά μας υπηρετούν και τα παιδιά μας θα χειροκροτήσουμε που θα περάσουν μπροστά μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό. Για τις μπάντες ήταν το όλο θέμα και τα δημοτικά τραγούδια και τους χορούς.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε για τις μπάντες, να σας πω πώς ξεκίνησε. Αυτό ξεκίνησε από την Ρόδο, από την Ρόδο που ήμαστε με την Πρόεδρο της Βουλής, την κ. Κωνσταντοπούλου, όπου μόλις τελείωσε η παρέλαση και συνέχιζαν να παίζουν οι μπάντες του Δήμου και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν το Λύκειο Ελληνίδων, ήταν οι εκπρόσωποι από τα Δωδεκάνησα, από όλα τα Δωδεκάνησα και εκεί που χόρευαν τα παιδάκια κάποια στιγμή ο κόσμος μπήκε στη μέση και άρχισε να χορεύει μαζί με τα παιδιά.
Είδαμε, δηλαδή, να εξελίσσεται η παρέλαση και αυτή η γιορτή που ήταν για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα, να μετατρέπεται σε μία πολύ ωραία γιορτή. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα και είπαμε, γιατί αυτό να μη γίνει στη παρέλαση της Αθήνας;
Δηλαδή, όπως θα είναι και θα λήξει η παρέλαση, θα αναφέρει ο επικεφαλής της παρέλασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος για να το διευκρινίσω, θα είναι στην αρχή της παρέλασης, θα είναι μπροστά - μπροστά από τους επισήμους, από την αρχή δηλαδή του δρόμου που περνάει η παρέλαση.
Εν συνεχεία, θα βγουν τα Σωματεία των πατριωτών μας από την Ήπειρο, από τα νησιά, από τον Πόντο, από την Κρήτη με τις παραδοσιακές στολές που θα είναι τα παιδάκια εκεί στην παρέλαση και αν κάποια στιγμή κάνουν αυτήν την επίδειξη να χορέψουν, γιατί θέλει ο κόσμος να είναι μαζί. Δεν θα αποσύρουμε εμείς τις μπάντες του Δήμου, τις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και να πούμε «τελείωσε η παρέλαση, φεύγουμε όλοι».
Θέλουμε η παρουσία του κόσμου να στείλει και ένα μήνυμα. Όχι στο εσωτερικό. Ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ότι εδώ είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος. Ένα κράτος που ο λαός μαζί ενωμένος, αυτό που ζητά είναι την πιστοποίηση και το σεβασμό στην εθνική του κυριαρχία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η κριτική που έχετε δεχθεί, είναι ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θυμίζουν την 21η Απριλίου, την εποχή της 21ης Απριλίου. Σας μεταφέρω ακριβώς αυτό το οποίο έχει γραφτεί από αρκετούς.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλίμονο εάν χαρίζουμε στη χούντα ή στην ακροδεξιά ή στους φασίστες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τα παιδιά μας που υπηρετούν και την ημέρα της ανεξαρτησίας μας. Αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τα σύμβολα, δεν σημαίνει ότι θα τους χαρίσουμε τα σύμβολα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι αποφάσεις σας για τη μετακίνηση της εξέδρας, για να φύγουν τα κάγκελα, είναι κατά τη γνώμη μου σωστές αποφάσεις και επικροτήθηκαν από πολλούς. Όλο το σκηνικό έχει τεθεί, αν έχει τεθεί, υπόψη του Πρωθυπουργού και έχει συμφωνήσει ή δεν χρειάστηκε;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, το συζητήσαμε στο ΚΥΣΕΑ και μάλιστα ο Πρωθυπουργός ρώτησε πόσο θα είναι το κόστος και αν πρέπει να μειώσουμε το κόστος. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εξήγησε του Πρωθυπουργού, ότι τα αεροπλάνα που θα πετάξουν από πάνω, δεν θα σηκωθούν για να έρθουν στη παρέλαση. Είναι τα αεροπλάνα που πετούν κάθε μέρα γιατί πρέπει να πετούν στον εναέριο χώρο, να βάζουν οι πιλότοι τις ώρες τους και θα περάσουν σε ένδειξη τιμής επάνω από το χώρο που θα είναι οι πολίτες και θα είναι και οι στρατιώτες μας και θα είναι και οι επίσημοι και θα είναι και οι πολίτες που θα συμμετέχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, έχει συμφωνία και του ΚΥΣΕΑ και του Πρωθυπουργού όλο το σκηνικό;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο πάμε να κάνουμε εμείς, μία φιέστα. Εδώ πέρα μας κατηγόρησαν, αν μου επιτρέπετε να σας πω και αυτό. Είπαμε για το Πάσχα, έχουμε χιλιάδες οικογένειες ανέργων. Αντί να κάνουμε σε κάθε στρατόπεδο από μία εκδήλωση, είπαμε για τους άνεργους της Αθήνας και τους άστεγους την ημέρα του Πάσχα, να δώσουμε τη δυνατότητα να έρθουν να γιορτάσουν μαζί με κάτι που θα μπορέσουμε να ετοιμάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και με προσφορές τις οποίες έχουμε, να υπάρχει εκείνη την ημέρα σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάτσουν στο Πασχαλιάτικο τραπέζι, να κάτσουμε όλοι μαζί, να φέρουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους και το φαγητό τους και να προσφέρουμε, να έχουμε μία ημέρα γιορτής και αυτό θεωρήθηκε - λέει - φιέστα εθνικολαϊκή.
Ποια εθνικολαϊκή; Δηλαδή, το να μπορέσουν το κράτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι πολίτες, οι εθελοντές να προσφέρουν μια μέρα γιορτής και μία μέρα θρησκευτικής γιορτής, αλλά και οικογενειακής γιορτής σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, είναι εθνικολαϊκό και φτάνει στη χούντα; Δηλαδή, η χούντα χόρευε μόνο τσάμικα; Οι άλλοι τι χόρευαν; Η αριστερά τι χόρευε; Το κέντρο τι χόρευε; Χόρευαν όλοι βαλς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκδηλώσεις αυτές που λέτε για το Πάσχα είναι καλές και σωστά το κάνετε έτσι.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα και να σας πω κάτι; Και για τη παρέλαση, αυτό που σας λέω. Κύριε Δελατόλα, εσείς ξέρετε τα Δωδεκάνησα. Να δείτε τι έγινε στη Ρόδο στη παρέλαση. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τις Κυκλάδες λέει. Ο Νικήτας λέει.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εμείς είμαστε Κυκλαδίτες και όντως μαθητής ήμουν και θυμάμαι ότι μετά την παρέλαση στη πλατεία της Άνδρου γινόταν αυτή η εντός εισαγωγικών φιέστα. Δεν ήταν φιέστα όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, θα σας δούμε να χορέψετε;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω φωτογραφίες. Στη Περιφέρεια λειτουργούσε σαν πανηγύρι η εθνική επέτειος. Στην Αθήνα είχε μπει σε πρωτόκολλο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Στη Περιφέρεια γινόταν πάντα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε άλλο χρόνο.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έδιναν δε στα παιδάκια μετά, απ’ ότι θυμάμαι στα νησιά, γιατί και εγώ από νησί κατάγομαι. Ήταν η μέρα που τους μοίραζαν τα λουκούμια στα παιδιά και θεωρούνταν μεγάλο δώρο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, στην ιστοσελίδα του Ποταμιού βλέπω θέμα με τίτλο «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα»;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άμα τον στεναχωρεί τον κύριο Θεοδωράκη η παρέλαση, να μην έρθει. Τι να κάνουμε; Αν θέλει να του βάλουμε να παίζει πόλκα, να του βάλουμε να παίζει πόλκα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει ο κ. Κακλαμάνης, ότι στο πρόγραμμα που έστειλε η κ. Δούρου, δεν περιλαμβάνεται το τελετουργικό με τις μπάντες και τους χορούς.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είναι ενταγμένο επομένως μέσα στο πρόγραμμα. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να χορέψουν, να χορέψουν.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άμα θέλει να πάει να δει ο κ. Θεοδωράκης κάτι άλλο, να πάει να δει, ξέρω εγώ, ταινία. Άμα στενοχωριέται, να μην έρθει.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πριν φύγει. Ένα λεπτό. Έπρεπε να πει - γιατί σε αυτό εγώ είμαι απολύτως σύμφωνος, δεν είμαι σε όλα όσα λέει ο κ. Υπουργός - ότι θέλει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει υπογραφεί.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως, δεν ξέρω τι «μαλλιά θα πιάσει» με τον κ. Βαρουφάκη ή τον κ. Δραγασάκη, πάντως εγώ στηρίζω αυτήν την απόφαση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα είναι απόφαση και της Δικαιοσύνης και έχει επιβληθεί και πρόστιμο στο Υπουργείο Οικονομικών.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ ευχαριστώ τον κ. Κακλαμάνη για αυτό που είπε. Να σας πω τι έχουμε κάνει. Από το Υπουργείο Άμυνας αφαίρεσα από κωδικό των εξοπλισμών 55 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι για τους εν ενεργεία και ένα άλλο κονδύλι για τους συνταξιούχους. Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας ισχύος είναι ο άνθρωπος.
Τι να τα κάνω τα ακριβά όπλα, όταν πεινούν οι άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται τα όπλα. Γι’ αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτά τα χρήματα. Περιμένω την απάντηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τα χρήματα θα απελευθερωθούν άμεσα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να είστε καλά. Την καλημέρα μας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να είστε καλά. Την καλημέρα μας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα σας.