Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Πως θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά - Που θα κυμανθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς


 Πάνω από 2 εκ πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά, θα είναι οι αποδέκτες της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί τα Χριστούγεννα από τον «κουμπαρά» της φορολόγησης των διυλιστηρίων ύψους 270 εκ.-300 εκ. ευρώ

Στην έκτακτη ενίσχυση αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο πρωθυπουργός τονίζοντας « Αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.

Πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, που για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων έχει έκτακτο χαρακτήρα, αλλά είναι ένα μέτρο που στηρίζει συνολικά την κοινωνική συνοχή και αποδεικνύει την έμπρακτη προσήλωση της κυβέρνησης να στέκεται πρωτίστως κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας".

Οι κερδισμένοι

Τη μερίδα του λέοντος από τον κουμπαρά αναμένεται να πάρουν  πάνω από 1 εκ συνταξιούχοι είτε με τη μορφή επιταγής ακρίβειας ( επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης όπως ονομάστηκε πέρυσι) είτε λαμβάνοντας το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Μάλιστα αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν διπλό όφελος αφού θα λάβουν την ετήσια αύξηση αλλά και την επιταγή ακρίβειας.

Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να διανεμηθεί ως έκτακτη βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά ( άτομα με αναπηρία, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οικογένειες με παιδιά κλπ).


Ειδικότερα:

Επίδομα προσωπικής διαφοράς :  Το ποσό των 100 εκ από τον κουμπαρά αναμένεται να διατεθεί σε περίπου 100.000 συνταξιούχους ως  επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ εφόσον δε δικαιούται λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση του 2025 στις συντάξεις η οποία με βάση τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού και του ΑΕΠ θα κυμαίνεται γύρω στο 2.5%. Απαραίτητη προϋπόθεση η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1600 ευρώ.

Το πλήθος των δικαιούχων του επιδόματος είναι σαφώς μικρότερο από πέρυσι που ήταν 742. 772 άτομα καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν η  μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ , σε 150 ευρώ   για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

Το υπόλοιπο ποσό από τον κουμπαρά , περίπου 200 εκ  ευρώ αναμένεται να  κατευθυνθούν  σε ευάλωτες ομάδες πολιτών ,με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης  δηλαδή  σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά , ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες κατηγορίες πολιτών και καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Χαμηλοσυναξιούχοι: Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα  από κύριες συντάξεις έως 700  ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο)  οι οποίοι δεν είχαν  προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν  μικρότερη των 10 ευρώ.

Ευάλωτοι πολίτες:

Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να  καλύψει:

  • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
  • 205.000 Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 182.000 Άτομα με αναπηρία
  • 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

Άτομα με αναπηρία: Τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να λάβουν το υψηλότερο επίδομα που πέρυσι ήταν 200 ευρώ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Προσαυξημένο  κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα . Σήμερα το ΕΕΕ μετά την αύξηση 8 % που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023 κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και  επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων

Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού: Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού  θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση , η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.




πηγή:https://www.imerisia.gr/syntaxeis/asfalistiko/95557_ektakto-doro-hristoygennon-pos-tha-moirastei-se-syntaxioyhoys-kai