Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κυβέρνηση: - Αδειάστε τις τσέπες σας, γιατί θα σας πάρουμε άλλα 2 δισ. ευρώ με τους νέους φόρους!!


 Η μία ανάγνωση για τα μέτρα του 2025-2027 θα είναι κρατικά χαρτζιλίκια, κουπόνια και απαλλαγή φόρων 2 δισ. Η άλλη, ποιοι νέοι φόροι θα τα ισοφαρίσουν... 

Η είδηση ασφαλώς και δεν είναι ότι από τη ΔΕΘ θα μοιραστούν και πάλι λεφτά στον λαό. Αυτό δεν ξαφνιάζει κανένα. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται και από μπαλκόνι της ΔΕΘ. 

Είδηση είναι πόσα θα μοιραστούν, πότε πριν τις εκλογές και πώς θα καλύψει όλα τα απολεσθέντα το κράτος γαργαντούας... 

Αλλά ας δούμε τι λένε οι κυβερνητικές διαρροές (γνωστές κάθε τέτοια εποχή…) για τα λεφτά που θα μοιράσει ή θα υποσχεθεί η κυβέρνηση όσο θα μείνει στην εξουσία. 

Λένε πως τα πράγματα από την είσπραξη των φόρων μας πήγαν καλά και θα πάνε ακόμη καλύτερα (με δεδομένο το φοροκυνηγητό των ελεύθερων επαγγελματιών και την κρατική παρέμβαση στον προσδιορισμό των κερδών τους και ότι το κράτος-πατερούλης έχει ένα κονδύλι 900 εκατ. ευρώ περίπου για να ενισχύσει εισοδήματα των ιθαγενών του. 

Ετοιμάζει ακόμη (λέει) άλλα 400 εκατ., με αυξήσεις στους συνταξιούχους ιθαγενείς. Αυξήσεις που θα τρέξουν από τον επόμενο χρόνο.

Η έκπληξη όμως που κανείς δεν περιμένει (σύμφωνα με όσα λέγονται...) είναι ότι το κράτος-πατερούλης θα θυσιάσει 120 εκατ. τον χρόνο καταργώντας το τέλος επιτηδεύματος. Και αυτό πριν φύγει η κυβέρνηση από την εξουσία (!!). 

Πάμε και σε άλλες εκπλήξεις... Θα χάσει (λέει) το κράτος άλλα 225 εκατ. ετησίως με μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κάπου 100 εκατ. με μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, 15 εκατ. με αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και 20 εκατ. αναστέλλοντας τον ΦΠΑ στις οικοδομές.

Με τούτα λοιπόν (τις μοιρασιές...) και με εκείνα (τις μειώσεις φόρων εισφορών και χαρατσιών...) η κυβέρνηση αδυνατίζει τον κορβανά κατά 2 δισ. περίπου από το 2025, πράγμα που για το Ελλαδιστάν του ψευτοσοσιαλισμού ή και του καπιταλισμού της κακιάς ώρας... δεν το συνηθίζει. 

Για 10ετίες μας έχουν μάθει πως αν ακούς μέτρα για τον λαό και λεφτά για μοίρασμα στους φτωχούς και στους μικρούς της οικονομίας, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις τι σε περιμένει από νέους φόρους. Κάνουμε λάθος...; 

Ο λόγος γνωστός και τον έχουν επισημάνει (εκτός από εμάς) και αυτοί που μας δανείζουν τα τελευταία 40-45 χρόνια και η Ε.Ε. που μας μοιράζει ΕΣΠΑ και άλλους πόρους (Ταμείο Ανάκαμψης) από τους φόρους όλων των Ευρωπαίων πολιτών. 

Με άλλα λόγια, τα λεφτά που μοιράζει το κράτος δεν τα εξασφαλίζει μειώνοντας τις απαράδεκτες σπατάλες του ή συρρικνώνοντας την απίθανη έκταση του άχρηστου και μη λειτουργικού μέρους του, αλλά μόνο με νέους φόρους. 

Εκτιμούμε λοιπόν, ότι και τα 2 δισ. που θα χαθούν από τις μειώσεις και από κρατικά χαρτζιλίκια (αυτά που θα μοιραστούν από το 2025) θα αντικατασταθούν ασφαλώς από νέους φόρους. 

Και για να έχετε μια πρώτη ιδέα σας μεταφέρουμε από το (εγκυρότατο) ρεπορτάζ του Capital.gr "Το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2025” κάποια στοιχεία, για "δεύτερη ανάγνωση”, που μας κάνουν να εκτιμούμε ότι το κενό των 2 δισ. του κορβανά θα το καλύψουν νέοι φόροι. 

Σχεδιάζονται αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις(!!). Εξετάζεται νέα κλίμακα για φορολόγηση των εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν αποκλείεται να μπει πλαφόν σε ακίνητο σε βραχυχρόνια μίσθωση ανά ΑΦΜ. Θα εξεταστεί και ένας νέος τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών(!!) όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και διαπιστωθεί εάν αποδίδουν και πόσο ή όχι τα γνωστά μέτρα για τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση θα περιμένει και την απόφαση του ΣτΕ (όπου προσέφυγαν οι επαγγελματίες ζητώντας την ακύρωση του νόμου) και αν κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, θα βρει εναλλακτική λύση(!!) στη φορολόγηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών...





πηγή:https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3827334/anoixte-tis-tsepes-gia-2-dis-neous-forous/