Θρασύ χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Τις δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος τις έκανε μετά την ομιλία του στα κατεχόμενα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του, ζητώντας παράλληλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον υπουργό του στη …θέση του.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν βλέπει καμία νέα διαπραγματευτική διαδικασία να ξεκινά για την Κύπρο χωρίς και οι δύο πλευρές στο νησί να καθίσουν και να ξεκινήσουν τις συνομιλίες "ως ίσοι".
Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε επίσης ενάντια σε κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι "η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα
"Είναι φανερό πως ο Τούρκος πρόεδρος αντιλαμβάνεται (φαντασιώνεται) την πρόσφατη συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σαν αποδοχή από τη Ελλάδα κάποιου είδους επικυριαρχίας της Τουρκίας, στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα να έχει λόγο στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής και κατά συνέπεια και τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων.
Το πλέον πιθανό είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος "πουλάει" στο εσωτερικό τη συμφωνία σαν κάμψη της Ελλάδας στις τουρκικές πιέσεις στη ΝΑ. Μεσόγειο, τον Έβρο και τις απειλές "θα 'ρθουμε μια νύχτα ξαφνικά"…
Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία και του εμπάργκο αμυντικού εξοπλισμού που της έχουν επιβάλει.
Η Τουρκία του Ερντογάν μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία αποκλείστηκε από τα F-35 και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που κατέχει. Η απώλεια του πλεονεκτήματος στον αέρα έναντι στην Ελλάδα οδήγησε στην υποχώρηση του Ερντογάν από το βέτο της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το κλίμα έντασης στο Αιγαίο.
Ένα από τα ανταλλάγματα που ζητούσε η Τουρκία ήταν ο εκσυγχρονισμός των F-16. Μια από τις δεσμεύσεις που ζητούν οι ΗΠΑ είναι αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας.
Οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας πάντως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ αναζητώντας και αλλού προμηθευτές όπως π.χ. τα Eurofighter.
Ενώ είναι προφανές πως το σύμφωνο φιλίας με την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε και της άτακτης υποχώρησης της Τουρκίας, προς το εσωτερικό ο Ερντογάν (και ενδεχομένως προς τον εαυτό του) προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν κάμψη της Ελλάδας στις επιθετικές παραβιάσεις και ενδεχομένως και τις απειλές πως "κάποιο βράδυ μπορεί να έρθουν ξαφνικά".
πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3835951/oi-tourkoi-tha-xupnisoun-kapoio-proi-xafnika/