Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Συντάξεις/Αναδρομικά : Απόφαση ΒΟΜΒΑ, κατά της Ελλάδας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: - "Μπορούμε να ανατρέπουμε όλες τις αποφάσεις που ΑΔΙΚΟΥΝ, από πρόθεση τους πολίτες"


 Στο σύνολο των υποθέσεων που οδηγούνται εκ νέου σε δίκη στα ελληνικά δικαστήρια , εφοσον ο διάδικος δικαιωθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οδηγεί νέα διάταξη που προστίθεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , με το νομοσχέδιο του Γ.Φλωρίδη που ψηφίστηκε πριν απο λίγες μέρες στη Βουλή για το ενέχυρο και τον νεο τρόπο ανάδειξης των ηγεσιών της Δικαιοσύνης. 
Η νεα διάταξη αφορά τις ιδιωτικές- αστικές διαφορές, το μόνο κομμάτι του εθνικού δικαίου που δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. "Κλείνει μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα που μέχρι σήμερα ήταν η εξαίρεση μη εφαρμογής του μέτρου”, αναφέρει δικαστική πηγή. Εν ολίγοις "τακτοποιείται” το μισό, κομμάτι του ΚΠολΔ που εκκρεμούσε...

Πλήρης βαθμός δικαιοδοσίας

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) θα λειτουργεί ως πλήρης τέταρτος βαθμό δικαιοδοσίας, με ουσιαστικό και όχι μόνο ηθικό αντίκτυπο, για όλες τις αστικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών (πέραν της εκουσίας διαδικασίας που ισχύει και σήμερα). Η διάταξη αναφέρει πως μια δικαίωση απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να οδηγήσει σε αναψηλάφηση της δίκης , δηλαδή σε επανάληψη της κατ΄ουσίαν διαδικασίας ενώπιον των ελληνικών- εθνικών δικαστηρίων. Πρόκειται για μια πλήρη επανεξέταση (πιθανόν και τέταρτη) μιας υπόθεσης με άμεσο και πρακτικό αποτέλεσμα ουσίας για όλες τις αστικές διαφορές με βαριές αντιδικίες μεταξύ πολιτών.

Η διάταξη

Συγκεκριμένα στο άρθρο 544 του Κωδικα Πολιτικής Δικονομίας, προστίθεται 11η παράγραφος που δίνει το δικαίωμα σε όλες τις υπόλοιπες αστικές υποθέσεις (πλην της εκουσίας που ισχύει τώρα) , με πολλές φορές βαριά αντιδικία, σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακολουθεί η δυνατότητα να "ξανανοίξει" σε εθνικό επίπεδο η δίκη


.Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις λοιπόν και με την προσθήκη 11ης περίπτωσης στο αρ 544 ΚΠολΔ μπορεί να κατατεθεί αναψηλάφηση και αν είναι παραδεκτή να εξαφανιστεί η προσβαλλόμενη απόφαση και το δικαστήριο να ξανακρίνει την ουσία της υπόθεσης αν εκδοθεί οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατά παραβίαση δικαιώματος”, σχολιάζει νομική πηγή.

Remaining Time 0:00
 

Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα;

-Με αναψηλάφηση, μπορούσαν να προσβληθούν οι αποφάσεις των ειρηνοδικείων, των μονομελών και των πολυμελών πρωτοδικείων, των εφετείων και του Αρείου Πάγου εφόσον δικάζει κατ' ουσίαν.

• Προϋπόθεση ηταν να προκειται για αποφάσεις γα τις οποίες έχει δημιουργηθεί δεδικασμένο .

• Λόγω του ότι ανατρέπεται τα δεδικασμένο αφορούσε συγκεκριμένους λόγους που δεν αφορούσαν άμεσα τη διαγνωστική διαδικασία της δίκης ( π.χ αντιφατικές αποφάσεις , πλαστότητα ή το ψευδές των αποδεικτικών, νέα μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης κρίσιμα έγγραφα που από ανωτέρα βία ή κατακράτηση από τον αντίδικο δεν προσκομίστηκαν.)

• Η έκδοση οριστικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πολιτική δικαιοσύνη αποτελεί λόγο μέχρι σήμερα για επανεξέταση της υπόθεσης μόνο στην εκούσια δικαιοδοσία.

Ετσι σε εξαιρετικά σοβαρές και βαριές αντιδικίες (όλες τις άλλες δηλαδή) αυτό το νέο σημαντικό νομικό γεγονός( έκδοση οριστικής απόφασης από το ΕΔΔΑ), ακόμη και σε περιπτώσεις δικαίωσης για παραβίαση δικαιώματος που αφορά στο δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν έδινε δικαίωμα αναψηλάφησης ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. 

Ως εκ τούτου την ηθική και νομική δικαίωση του πολίτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν ακολουθούσε η δυνατότητα να "ξανανοίξει" σε εθνικό επίπεδο η δίκη. Αυτό αλλάζει με τις νέες διατάξεις.





πηγήhttps://www.capital.gr/epikairotita/3834549/to-europaiko-dikastirio-edda-mporei-pleon-na-anatrepei-oles-tis-apofaseis-ton-ellinikon-dikastirion/