Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ: Συνταξιοδοτικά και όχι μόνο

 







Γράφει ο 

Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, 

Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ


Την 25 Νοε 2021 απεστάλη επιστολή του Συντονιστικού των τριών (3) Ενώσεων Αποστράτων Αξκών (ΕΑΑ), προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη, με θέμα τον καθορισμό σειράς προβαδίσματος, κατά τις επίσημες εορτές και τελετές, προσκαλουμένων από τις δημόσιες αρχές οργανισμούς και ιδρύματα. 

Επισημαίνεται ότι το θέμα ανακινήθηκε από συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΑΣ. Απεστάλλει έγγραφο σε όλα τα Παραρτήματα, με το οποίο ζητήσαμε την ιδιόχειρη επίδοση της αναφερόμενης επιστολής στους Βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος της περιοχής τους, προκειμένου να συνδράμουν στην άσκηση πίεσης τροποποίησης της απόφασης. 

Την καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος φορολόγησης των αναδρομικών 11μηνου των ετών 2015 και 2016 ζήτησε από τον κ. Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Πειραιά και Νήσων, Αντγος ε.α κ Μανωλάκος Νικόλαος, με ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή την 02 Δεκ 2021. Την Τετάρτη 15Δεκ 2021 ο Βουλευτής Λακωνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ κ.Αθανάσιος Δαβάκης, ζήτησε της επανεξέταση του τρόπου φορολόγησης των αναδρομικών που λαμβάνουν οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών κατά την ομιλία του στη Βουλή, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2022. «Πέρα από τα όπλα, πέρα από εξοπλιστικά προγράμματα, υπάρχουν και οι άνθρωποι», είπε ο κ. Δαβάκης και ανέφερε ότι η ένταξη των αναδρομικών στα έτη 2016 και 2017 έχει οδηγήσει στην παρακράτηση μεγάλου ποσοστού των ποσών αυτών. 

Επισκέφθηκε στις 16 Δεκεμβρίου τα Γραφεία της Ενώσεως μετά από πρόσκληση της, ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο οποίος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) για θέματα αρμοδιότητας της Επιτροπής. 

Από πλευράς της Ενώσεως, τέθηκαν τα παρακάτω φλέγοντα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τον Κλάδο.

 Το ζήτημα του στρατιωτικού προσωπικού ( Μόνιμο – Έφεδρο) και της επάνδρωσης των Μονάδων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της θητείας. 

Πως οι εξοπλιστικές ανάγκες μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης της χώρας και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). 

Το γενικότερο θέμα των στρατιωτικών συντάξεων και των αποδοχών των στελεχών των Ε.Δ, με ιδιαίτερη έμφαση τις δυσανάλογες μειώσεις και την αποκοπή των συντάξεων από τις αποδοχές των εν ενεργεία. 

Η φορολόγηση των αναδρομικών. 

Η αναλογική κατανομή των εσόδων των Μετοχικών Ταμείων, που προέρχονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Η κατάργηση της κράτησης 2% επί των πληρωμών που έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις, για προμήθειες, επισκευές μισθώσεις κλπ που καταβάλλονται υπέρ του ταμείου Αλληλοβοηθείας του Στρατού Ξηράς. 

Υπογραμμίζεται ότι η κράτηση 2% υπέρ του ΣΞ, καταργήθηκε από το έτος 2000, μόνο για τον Στρατό Ξηράς! 

Φορολόγηση αναδρομικών 11μηνου 

Τα αναδρομικά αυτά προέρχονται από περικοπές που έγιναν σε κύριες συντάξεις για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 εως τον Μάιο του 2016, δλδ για 11 μήνες. 

Ένα χρόνο μετά η Κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει αυτά ακριβώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μέσωτου φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Έτσι λοιπόν οι ΄΄τυχεροί΄΄ συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που κυμαίνονται από 20% εως και 45%όσων εισέπραξαν με βάση την κλίμακα φορολογίας. Εξαιρετικά τυχεροί συνταξιούχοι! 

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν το 2020, δόθηκαν άτοκα, με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 εως το 2016 να καταβάλλει ποσά με προσαύξηση 30%, κάτι που δεν έπραξε. 

- Η ημερομηνία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων, όπως έχω ξαναγράψει, λήγει την 31/12/2021 και η πληρωμή πρέπει να γίνει έως 31 Ιαν 2022. 

Η ΕΑΑΣ έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες, προκειμένου το ποσόν των αναδρομικών να φορολογηθεί αυτοτελώς, δεν φαίνεται όμως να έχουν ευοδωθεί οι προσπάθειες. 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής μέσω ΑΑΔΕ σε 24 δόσεις πριν καταστεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη (lttps:www.aade.gr). Χαριτωμένη λεπτομέρεια, είναι ότι από 24Νοε 2021, για τους συνταξιούχους Δικαστικούς με παροχή οδηγιών για την φορολόγηση αναδρομικών ποσών που καταβλήθηκαν, εγκρίθηκε η πληρωμή σε 48 δόσεις! 

Αλλάζοντας σκηνικό, σε υψηλούς τόνους και με φόντο όχι μόνο την ενεργειακή κρίση, αλλά και τα δυσάρεστα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και την πολιτική, κόντρα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που κορυφώθηκε μετά την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Δεκ, η 5νθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022. 

Οι πολιτικές ευθύνες για τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι υπαρκτές και δεν χρειάζεται καμία έρευνα και κανένας εισαγγελέας για να αποδοθούν.

 Στην Πολιτική οι ΄΄αιρετοί άρχοντες΄΄ πρέπει να οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πολύ δε περισσότερο όταν πριν από λίγα χρόνια, οι σήμερα κατηγορούντες ήταν στη θέση των κατηγορουμένων, έχοντας αφήσει έντονα, ανάγλυφο και απογοητευτικό αποτύπωμα!!! 

Όλοι μαζί διαβεβαιώνουν τον ΄΄κουτό΄΄ μέσο Έλληνα Πολίτη, ότι άμεσα θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αυτοί οι ΄΄ Άξιοι ΄΄, μέτρα τα οποία δεν έλαβαν οι ΄΄Ανάξιοι΄΄ κυβερνώντες σήμερα και μάλιστα καταθέτουν πρόταση μομφής,ζητώντας εκλογές!!!Πολύ ντόρο για το τίποτα!!! 

Φυσικά κανένας ΄΄αιρετός΄΄ από τους νυν, αλλά και τους προηγούμενους κυβερνώντες, αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί. Για ποιόν λόγο άλλωστε; 

Πόσο κοστολογείται αλήθεια η Ανθρώπινη Ζωή;;; 

Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο να εργαλειοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες μια επιστημονική μελέτη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) χρειάζεται ενίσχυση όχι μόνο με αύξηση του αριθμού των κλινών στις ΜΕΘ οι οποίες πραγματικά έχουν αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και με παράλληλη στελέχωση τους με κατάλληλο προσωπικό. 

Την υπάρχουσα και σοβαρότατη ανισότητα που επικρατεί στον υγειονομικό χωροταξικό χάρτη της χώρας, την βλέπει κανείς? Ειπώθηκαν κατά την συζήτηση στη Βουλή υπερβολές και ψέματα, που ντράπηκαν καιτα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα είπανε. Τ

ο Εθνικό σύστημα υγείας, όπως διαλαλεί και ο τίτλος του είναι ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ και πρέπει όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα που παρουσιάζει και να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ. 

Σήμερα ανακάλυψαν ότι υπάρχουν λειτουργικά και σοβαρά θέματα?? 

Λεπτομέρεια της υπόθεσης, τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ υπερψήφισαν, εκτός από τους Βουλευτές της συμπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και η ανεξάρτητη Βουλευτής κα Κωνσταντίνα Αδάμου. Τελικά εγκρίθηκε με 191 ΄΄ΝΑΙ΄΄ έναντι 109 ΄΄ΟΧΙ΄΄ Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και το φιλότιμο αποτελούσε κύριο συστατικό του χαρακτήρα του Έλληνα, στην εποχή μας και τα δύο (2) κάνουν καριέρα στο εξωτερικό!!! 

Η εορτή των Χριστουγέννων και η Πρωτοχρονιά, όπως κάθε νέα περίοδος σηματοδοτούν την εσωτερική μας ανάγκη αναγέννησης, εξέλιξης και αλλαγής. 

Εύχομαι η ανάγκη αυτή να γίνει αιτία να γεμίσουν οι καρδιές μας με φώς, αγάπη, πίστη, οράματα, αρχές, αξίες και όνειρα. Να είναι η ψυχή μας γαληνεμένη και οι πράξεις μας σοφές. 

Ο νεογέννητος Χριστός και ο νέος χρόνος ναφέρουν κάθε καλό αισιοδοξία, ευημερία και προκοπή στον κάθε έναν από εμάς και όλο τον κόσμο! 

Οι πίκρες έμειναν στο παρελθόν καιτα λάθη έχουν ήδη γίνει εμπειρίες. 

Χρόνια Πολλά!