Η πρόσφατη «βρόμικη» ιστορία με την εγκύκλιο Τσακλόγου για τις συντάξεις χηρείας ανέδειξε τις «λαθροχειρίες» Βρούτση στον υπολογισμό των συντάξεων. Ο Γιάννης Βρούτσης με τη νομοθετική παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα (Φεβρουάριος του 2020) πέταξε στα σκουπίδια τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου καθώς τον επανέφερε με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Στην πράξη κουρέλιασαν το σύνταγμα και «σκότωσαν» τους συνταξιούχους, «ληστεύοντας» τις ασφαλιστικές εισφορές. Ομως δεν έμειναν εκεί. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, το τρίδυμο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Τσακλόγλου περιφρονεί τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και αρνείται συστηματικά τη χορήγηση των πραγματικών ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Μέσω αυτών των παρανομιών παρακρατούνται μεγάλα ποσά από τις συντάξεις, τα οποία αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ!
Παραβιάζουν ευθέως αποφάσεις του ΣτΕ
Μες στο μίσος που νιώθει για τους συνταξιούχους και με τη βιασύνη της «κακογραμμένης» εγκυκλίου του (αδιανόητο για καθηγητή Πανεπιστημίου), ο Παν. Τσακλόγλου ανέδειξε και την «απάτη Βρούτση». Τι έκανε λοιπόν ο άνθρωπος που αποκαλείται «Προκρούστης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων»; Με τον νόμο 4670/2020 και τις μικροαλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης κουκούλωσε τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2019, οι οποίες στην πράξη ακύρωναν τους πολύ χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων που είχε καθιερώσει το 2016 ο νόμος Κατρούγκαλου (ο οποίος εν πολλοίς έδωσε την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού οι συνταξιούχοι «τιμώρησαν» την κυβέρνηση Τσίπρα γι’ αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις). Ομως, και ενώ το ΣτΕ το φθινόπωρο του 2019 είχε αποφανθεί και στην ουσία είχε ακυρώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γ. Βρούτσης και οι βουλευτές της ΝΔ με την ψήφο τους τον Φεβρουάριο του 2020 τα επανέφεραν με ασήμαντες αλλαγές.
Με την εγκύκλιο Τσακλόγλου για τις συντάξεις χηρείας ξεμπροστιάστηκε η κυβέρνηση αφού:
– Με τον νόμο 4670/2020 και τις μικροαλλαγές κουκούλωσε τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2019.
– Η εγκύκλιος επικαλείται τους άκυρους από το ΣτΕ συντελεστές και την υπουργική απόφαση (26083/887/7.6.2016) του ν. 4387/16 και όχι τον νέο νόμο 4670/2020 του Γιάννη Βρούτση.
«Ποσοστά αναπληρώσεως ιδιαιτέρως χαμηλά»
Παραθέτουμε το σκεπτικό της 1891/2019 απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει, όλους τους συντελεστές και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016:
«…..Ως προς τα ποσοστά αναπληρώσεως, ναι μεν αυξάνονται προοδευτικά ανά κλίμακα ετών ασφάλισης, όμως αυτά καθ’ εαυτά είναι ιδιαιτέρως χαμηλά… οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία… σε σχέση τις καταβληθείσες εισφορές!
Υπό τα δεδομένα αυτά, παραβιάζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας, η οποία αποτελεί έκφανση της αρχής της αναλογικότητας, υπό την έννοια της υπέρβασης του ανεκτού ορίου μέχρι του οποίου είναι επιτρεπτή, κατά το Σύνταγμα, η έλλειψη ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών!
Η ανωτέρω παραβίαση της αρχής της ανταποδοτικότητας δεν αναιρείται, εξάλλου, από τη χορηγούμενη από το σύστημα του ν. 4387/2016 εθνική σύνταξη, το ύψος της οποίας παραμένει σταθερό και δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των (πέραν των 20) ετών ασφαλίσεως και το ύψος των αποδοχών!
Περαιτέρω δε, ως προς τη συνολική συνταξιοδοτική παροχή (εθνική – ανταποδοτική) οδηγεί σε παραβίαση της αρχής της ισότητας, διότι, όπως προκύπτει εξασφαλίζει σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε πρόσωπα που υπάγονται στην ίδια κλίμακα από πλευράς χρόνου ασφαλίσεως και έχουν μικρότερο συντάξιμο μισθό σε σχέση με πρόσωπα που ανήκουν στην ίδια κλίμακα αλλά έχουν μεγαλύτερο».
Αυτά αναγράφονται στην απόφαση του ΣτΕ. Οποιος κάνει τη σύγκριση των ποσοστών αναπλήρωσης του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4670/2020 (νόμος Βρούτση) θα διαπιστώσει ότι διατηρούνται τα ίδια ποσοστά αναπλήρωσης (μόνη διαφορά η αύξηση για όσους έχουν εργαστεί πάνω από 35 έτη). Είναι ακριβώς η απόδειξη του άσβεστου μίσους του τριδύμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Τσακλόγλου για τους συνταξιούχους. Στην ουσία τους τιμωρούν γιατί τον Ιούλιο του 2019 τους ψήφισαν μαζικά!
Υπάρχει ένα δεδομένο: η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται συστηματικά τη χορήγηση των πραγματικών ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Το πρόβλημα είναι ότι «κλέβει» από πολλούς λίγα, αλλά το άθροισμα προκαλεί ίλιγγο καθώς αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ!
Αυτά τα χρήματα δεν είναι μόνο εις βάρος των συνταξιούχων αλλά και εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Είναι δεδομένο ότι οι συντάξιμες αποδοχές σχεδόν στο σύνολό τους κατευθύνονται σε άμεσες ανάγκες των συνταξιούχων. Αρα αυτά τα 9 δισεκατομμύρια αποτελούν και χαμένο τζίρο των επιχειρήσεων!
Οι εκκρεμότητες αναλυτικά:
01 Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ των νόμων 4051/12 (Κουτρουμάνης) & 4093/12 (Βρούτσης). Το ΣτΕ δικαίωσε την επιστροφή για έντεκα μήνες ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επέστρεψε ελάχιστα ποσά που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις! Για το υπόλοιπο των διαφορών, δηλαδή των δώρων και επικουρικών, επανήλθε το ΣτΕ, ενώ η απόφαση η οποία αφορά το σύνολο των συνταξιούχων (ποσά 2,5 δισ. ευρώ) εκκρεμεί!
02 Απονομές συντάξεων (2,25 δισ. ευρώ). Πάνω από 300.000 νέες συντάξεις (κύριες – επικουρικές – μερίσματα διεθνών συντάξεων – παράλληλης ασφάλισης) «αναμένουν» ακόμη και τρία χρόνια για τη συνταξιοδότηση. Με τις καθυστερήσεις έχουν παρακρατηθεί 2 δισ. ευρώ. Αλλα 250 εκατ. ευρώ ετησίως αφορούν παράλληλη ασφάλιση, πρασαυξήσεις στη σύνταξη δημόσιων υπαλλήλων κ.λπ.
03 Επανυπολογισμός κύριων συντάξεων (2,3 δισ. ευρώ). Ο επανυπολογισμός των συντάξεων το 2019 (εξίσωση με τις νέες) δεν είναι σύννομος. Εγινε κατά παράβαση των νόμων (χωρίς την προβλεπόμενη αναλυτική απόφαση διευθυντή – στερώντας το δικαίωμα ένστασης – και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία) εμφανίζοντας ποσά πολύ κάτω (2,3 δισ. ευρώ) από ό,τι ορίζει ο νόμος (4387/16). Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι παλαιές συντάξεις σε σχέση με τις νέες υπολείπονται κατά μέσο όρο κατά 78 ευρώ. Οι παραβάσεις εστιάζονται σε όσους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές, δηλαδή πάνω από το 20% ή πάνω από τους δώδεκα μήνες. Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τις διορθώσεις ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.
04 Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων (300 εκατ. ευρώ). Το 2016, αντί για τον επανυπολογισμό 450.000 επικουρικών συντάξεων και την εξίσωσή τους με τις νέες (για τις οποίες λόγω των μεγάλων περικοπών προέκυπταν αυξήσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως), ο τότε υφυπουργός Τάκης Πετρόπουλος με τη λογική «τόσα έχουμε τόσα δίνουμε» προέβη σε «λανθασμένο» επανυπολογισμό. Ετσι στις 240.000 από αυτές επιβλήθηκαν νέες μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως! Οι 450.000 επικουρικές συντάξεις (είχαν αρχικό ποσό πάνω 200 ευρώ) συνεχίζουν να διατηρούν τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 & 4093, ενώ ούτε με τον νέο νόμο έχουν επανυπολογιστεί! Επομένως, εκκρεμούν διορθώσεις της τάξης (μ.ο.) 55 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή περί τα 300 εκατ. ετησίως.
05 Εισφορά Αλληλεγγύης (400 εκατ. ευρώ). Η ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε αμετάκλητα με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ και 9 κατά) ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) είναι αντισυνταγματική. Αρα οι κρατήσεις 3-14% (για ποσά άνω των 1.400 ευρώ) στις κύριες συντάξεις και 3-10% (για ποσά άνω των 300 ευρώ) στις επικουρικές είναι παράνομες. Με βάση την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται σε 400 εκατ. ετησίως τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν. Αντ’ αυτού το τρίδυμο Μητσοτάκη – Τσακλόγλου – Χατζηδάκη «στέλνει» τα χρήματα για τις ανάγκες του νέου επικουρικού ταμείου που θα παίζει στον χρηματιστηριακό τζόγο τις ασφαλιστικές εισφορές.
06 Διορθώσεις του νόμου Κατρούγκαλου (1,5 δισ. ευρώ). Ο νόμος 4670/2020 (Βρούτσης) παραβίασε αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, διατηρώντας στο ακέραιο τους χαμηλούς συντελεστές (με μικρές αλλαγές, ουσιαστικά μετά τα 35 έτη). Είναι σαφές ότι πρέπει να διορθωθούν οι συντελεστές όπως επιβάλλει το σύνταγμα και αποφάσισε το ΣτΕ. Η συμμόρφωση όμως απαιτεί και 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
πηγή:https://www.documentonews.gr/article/pos-listeyoyn-ano-ton-e9-dis-apo-tis-syntaxeis/